Avrupa Komisyonu, Google'a yönelik tekelcilik davası için düğmeye bastı

Avrupa Komisyonu, Google'a yönelik tekelcilik davası için düğmeye bastı

Amerikalı internet devi Google, Avrupa Birliği yasaları karşısındaki en zorlu mücadelesine başlıyor. AB yasalarının uygulanmasını takipten sorumlu Avrupa Komisyonu, yaptığı araştırmalardan çıkardığı sonuçları yeterli bularak Google hakkında dava açılmasına karar verdi.

Hatırlarsanız Avrupa Komisyonu, Google’ın arama motoru ile diğer işlerini birbirinden ayırmasını isteyen teklifi onaylamış, geçtiğimiz hafta da şikayetçi firmalara başvurarak delil taslaklarını kullanma izni istemişti. Henüz yayınlanan bilgiye göre Google'ın arama motoru sonuçlarında Google Shopping lehine gösterimlerde bulunduğunu tespit ettiğini açıklayan komisyon, Android tarafında da tekel soruşturması açacak.

Rekabet Yetkilisi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamaya göre, Google ürün karşılaştırma konusunda adaletsiz bir tutum sergiliyor ve bu Avrupa Birliği'nin tekelcilik karşıtı yasalarına uygun düşmüyor. Yaptığı araştırmalar sonucunda endişelenmekte haklı olduğunu gören AB, Google'ın Avrupa'da hizmet verebilmek için bu davranışını değiştirmesi gerektiğini söylüyor.

AB Komisyonu, Google'ın Android tarafında da ön yüklü uygulamalar üzerinden kendine avantaj sağladığı ileri sürüyor. Üretici tarafında kesin anlaşmalarla tespit edilen ve sistematik bir büyüme getiren bu durum hakkında da yarın Google'a bir dava açılması bekleniyor.

28 ülke adına yaptırım hakkı bulunan komisyon, küresel şirketleri yıllık satışlarının yüzde 10'una kadar cezalandırabiliyor. 2004'te Microsoft'a Windows üzerinden yaklaşık 500 milyon euro ceza kesen AB, Google'a 6 milyar doların üzerinde bir fatura çıkar mı bilinmez ama Google şimdiden bir itiraz beyanatı göndermiş ve resmi blogları üzerinden açıklamalar yapmaya başlamış bile (1, 2).

Bu davalar ABD-Avrupa arasındaki ekonomik güç dengelerinden ne kadar pay alıyor bilinmez ama internet şirketlerinin sınır tanımayan ekonomik hacmi büyüdükçe bu davalarla veya Rusya tarafında olduğu gibi farklı açıklamalar ve yaptırımlarla daha çok karşılaşmamız olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.