Cümlelerinizin düzenini değiştirecek yapay zeka araçları

Kurduğumuz cümleler her zaman bizim aklımızdan geçen kadar açık ve etkileyici olmayabilir. Yapay zeka araçları bu noktada bize cümlelerimizi baştan yazmak için destek çıkıyor.
Cümlelerinizin düzenini değiştirecek yapay zeka araçları

Son yıllarda yapay zeka (AI), yazarlara zanaatlarını geliştirmelerine yardımcı olabilecek bir dizi araç sağlayarak yazı dünyasına adım attı. Yazarlar, yapay zeka editörlerinin yardımıyla artık yazma süreçlerini kolaylaştırabiliyor, dil bilgisi hatalarını belirleyebiliyor ve hatta yeni fikirler üretebiliyor. Bu yazıda, son zamanlarda piyasaya çıkan ve içerik üretimi sürecini kolaylaştırabilecek üç yeni yapay zeka editörüne daha yakından bakacağız.

Grammarly

Bazılarınız çoktan Grammarly ile tanışmış olabilir, ancak bilmeyenler için listemizin ilk sırasında Grammarly’yi inceliyoruz. 2021 yılında 200 milyon dolarlık bir yatırım ile kendini pazarın ileri gelen araçlarından biri haline getiren Grammarly, dil bilgisi hatalarını belirleyerek, stil iyileştirmeleri öneren popüler bir yapay zeka yazma asistanı. Araç, aynı zamanda metnin kelime dağarcığını geliştirmek için eş anlamlılar sağlayarak kullanıcıların yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Aracın dil bilgisi özelliği, e-posta istemcileri ve web tarayıcıları dahil olmak üzere çeşitli platformlarda kullanılabiliyor. Ücretsiz bir sürümün yanı sıra intihal denetleyicisi ve ton dedektörü gibi daha gelişmiş özellikler içeren ücretli bir sürüm sunuyor.

Şirkete göre Grammarly’nin şu anda dünya çapında günlük 20 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve toplamda 30 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var. Grammarly, bir tarayıcı uzantısı, masaüstü uygulaması ve mobil uygulama olarak hizmet veriyor. 

Grammarly'nin en önemli özelliklerinden biri dil bilgisi hatalarını yakalama ve düzeltme yeteneği. Bu özellikle içerik üreticilerinin üretim aşamasında gözden kaçabilecek ufak hatalar konusunda çok fayda sağlayabiliyor. Grammarly tarafından yürütülen bir çalışmada, aracın kullanıcıları için ortalama 400'den fazla dil bilgisi hatasını düzelttiği ve Grammarly'nin önerilerinin kullanıcılar tarafından zamanın yüzde 76'sında kabul edildiği açıklandı.

Grammarly'nin bir başka özelliği de yazım ve noktalama işaretlerini kontrol edebilmesi. Grammarly'ye göre eklenti 250'den fazla yazım hatası türünü yakalayabiliyor ve kullanıcıların noktalama işaretlerini geliştirmelerine yardımcı olabiliyor. Yine aynı araştırmada, Grammarly eklentisinin kullanıcı başına ortalama 150 yazım ve noktalama hatasını düzelttiği bulundu. 

Grammarly ayrıca potansiyel intihal olup olmadığını kontrol etmek için metni milyarlarca web sayfasıyla karşılaştıran bir intihal denetleyicisi sunuyor. Grammarly'ye göre intihal denetleyicisi intihali ve orijinal olmayan metni yüzde 99 doğrulukla tespit edebiliyor. Araç, doğruluğu ve kullanım kolaylığı nedeniyle kullanıcılar tarafından oldukça aktif kullanılmakla birlikte birçok kullanıcı da bu araçla olası intihal sorunlarından kaçınmalarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Tarayıcı uzantısı, yazarken öneriler ve düzeltmeler sağladığından, yazdıklarını gerçek zamanlı olarak kontrol etmek isteyen kullanıcılar için özellikle kullanışlı. Ek olarak Grammarly, kullanıcıların aracın ayarlarını kendi yazma stillerine ve tercihlerine uyacak şekilde ayarlamalarına olanak tanıyan çeşitli özelleştirme seçenekleri sunuyor. Bu da içerik üreticilerinin kendi üsluplarından uzaklaşmadan cümleleri kontrol edebilmelerini sağlıyor.

Ancak, bazı kullanıcılar Grammarly'nin sınırlamalarından olumsuz etkileniyor. Araç, dilbilgisi hatalarını ve yazım hatalarını yakalamada etkili olsa da, stil ve üslup için her zaman en doğru veya incelikli önerileri sağlamayabiliyor. Ayrıca  bazı kullanıcılar, aracın tarayıcı uzantısıyla ilgili sorunlar bildirerek tarayıcılarını yavaşlatabileceğini veya başka teknik sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Genel olarak Grammarly, kullanıcıların yazma becerilerini geliştirmelerine ve yaygın hatalardan kaçınmalarına yardımcı olabilecek güçlü bir araç. Geniş özellik yelpazesi ve kullanım kolaylığı ile hem yazarlar hem de profesyoneller için popüler bir seçim haline geldi. Mükemmel olmasa da Grammarly, güçlü bir başarı geçmişi ve kullanıcı memnuniyeti ile piyasadaki en etkili yazma yardımcısı araçlarından biri olmaya devam ediyor.

QuillBot

QuillBot, kullanıcıların yazılarını iyileştirmek için cümleleri ve paragrafları başka sözcüklerle yeniden ifade etmelerine yardımcı olan, yapay zeka destekli bir yazım aracı. QuillBot ile kullanıcılar bir metin parçasını ilgili panele girerek bunun birden çok yeniden ifade edilmiş sürümünü elde edebiliyor. Bu, özellikle intihalden kaçınmak veya metinleri, daha geniş bir kitle için daha erişilebilir hale getirmek için yeniden ifade etmesi gereken yazarlar için yararlı olabiliyor. QuillBot, ücretsiz bir sürümün yanı sıra özetleme ve çeviri gibi daha fazla özellik içeren ücretli bir sürüm sunuyor.

Quillbot'un benzersiz özelliği, orijinal anlamı korurken metni yeniden ifade edebilme yeteneği, bu da onu diğer benzer araçlardan farklı kılıyor. İçerik üreticileri bu aracı kullandıkları cümleleri başka anlamlara kaydırmadan kendilerini ifade etmelerini sağlıyor.

Quillbot, kullanıcılardan genel olarak olumlu eleştiriler alıyor ve kullanıcıların birçoğu aracın cümleleri yeniden ifade etmedeki doğruluğunu övüyor. Quillbot’un bir cümlenin birden fazla sürümünü hızlı bir şekilde oluşturma yeteneği, yazma sürecinde onlara zaman kazandırdığı için kullanıcıları tarafından da oldukça takdir edilmekte. Hatta bazı kullanıcılar, aracın sunduğu önerilerin akıllarına gelmediğini belirterek aracın daha iyi içerik üretmelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Quillbot'un birçok faydasına rağmen, kullanıcıların bildirdiği bazı olumsuz yönler de var. Bazı kullanıcılar, aracın bazen garip veya kafa karıştırıcı cümleler üretebileceğini ve bunun da anlamdan sapmalara sebep olabildiğini belirtmekte. Ek olarak, bir takım kullanıcılar, çalışması için yazılarına erişim gerektirdiğinden, aracın güvenliği ve gizliliği ile ilgili endişelerini dile getiriyor.

İstatistiksel olarak, Quillbot'un aylık 5 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı var ve açıklama aracı her gün 100 milyondan fazla cümleyi yeniden yazmak için kullanılıyor. Araç, bireyler tarafından içerik oluşturma, akademik yazı ve profesyonel iletişim dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılıyor. Quillbot ayrıca, hizmetinin belge özetleme ve yazma geçmişini kaydetme yeteneği gibi ek özellikler içeren premium bir sürümünü sunuyor.

Genel olarak Quillbot, yazma becerilerini ve üretkenliğini geliştirmek isteyen herkes için değerli bir araç. Doğruluğu ve mahremiyet endişeleri konusunda bazı sınırlamalar olsa da, aracın bir cümlenin aynı anlama gelen birden çok sürümünü hızlı bir şekilde oluşturma yeteneği önemli bir satış noktası. Popülaritesi ve kullanıcı tabanı,  aracın ne kadar kullanışlı olduğunun bir kanıtı.

GPT-3

Her ne kadar GPT-4 kullanıcıların aklını başından almış olsa da; henüz denemeyenlerin GPT-3 modeline de bir şans vermesinde fayda var. Bilmeyenler için GPT-3 ‘ün belirli bir isteme dayalı olarak insan benzeri metinler oluşturabilen bir dil modeli olduğunu hatırlatalım Tutarlı denemeler, makaleler ve hatta şiir yazma yeteneğine sahip. Bu yapay zeka düzenleyici, yazma tutukluğuyla mücadele eden veya fikir üretmek için yardıma ihtiyaç duyan yazarlar için özellikle yararlı olabilir. GPT-3, ChatGPT dışında henüz tam olarak genel kullanıma açık olmasa da, yazı endüstrisindeki şirketler tarafından web siteleri ve sosyal medya kanalları için içerik oluşturmak amacıyla zaten kullanılıyor.

OpenAI'ın GPT-3'ü (Generative Pre-trained Transformer 3), bir insan yazarınkine benzer metinler yazabilen gelişmiş bir doğal dil işleme aracı olarak sunuldu. Haziran 2020'de piyasaya sürüldü ve sohbet robotları, dil çevirisi ve içerik oluşturma dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için popüler bir araç haline geldi. GPT-3, yüksek kaliteli metin üretme yeteneğine sahip ve tutarlı, hatta ikna edici denemeler oluşturma yeteneğiyle birçok kişiyi etkisi altına aldı.

GPT-3'ün önemli faydalarından biri, yazarlar ve işletmeler için zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlayabilmesi. Bu araç, hızlı ve verimli bir şekilde yüksek kaliteli içerik üretmelerine yardımcı olabiliyor. Ayrıca, GPT-3 birden çok dilde içerik üretebiliyor ve bu da onu uluslararası işletmeler için ideal bir araç haline getiriyor. OpenAI tarafından yürütülen yakın tarihli bir ankete göre, GPT-3 kullanıcılardan olumlu eleştiriler aldı. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı aracın performansından memnun kaldı ve yaklaşık yüzde 80'i aracın kullanımını kolay buldu. Ek olarak, yanıt verenlerin yüzde 68'i GPT-3'ün yazma endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Ancak GPT-3 mükemmel değil ve bazı sınırlamaları var. Araç, taraflı yani tam olarak objektif olmayan içerik üretebiliyor ve ayrıca belirli kelimelerin veya ifadelerin bağlamını anlamakta zorlanabiliyor. Ayrıca, GPT-3 tarafından oluşturulan içeriğin, sahte haber yaymak veya kamuoyunu manipüle etmek gibi etik olmayan amaçlar için kullanılma riski de var. OpenAI, bu sınırlamaları gidermek için GPT-3'te yeni iyileştirmeler geliştirmeye çalışıyor. Bunlardan biri, "hızlı mühendislik" adı verilen bir yapay zeka tekniğinin kullanılması. Hızlı mühendislik, GPT-3'ü belirli çıktılar üretmeye yönlendiren istemler veya sorular tasarlamayı içeriyor. Örneğin, GPT-3'ten ikna edici bir makale oluşturmasını istemek yerine, araçtan belirli karşı argümanları ele alan bir makale oluşturması istenebiliyor. Bu teknik de önyargılı içerik riskini azaltmaya ve oluşturulan metnin kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

GPT-3'teki bir başka gelişme de "GPT-3 Talimatı" adlı yeni bir özelliğin geliştirilmesi. GPT-3 Talimatı, kullanıcıların GPT-3'e geri bildirimde bulunmasına ve ona yeni beceriler öğretmesine olanak tanıyan bir sistem. Kullanıcılar GPT-3'ü daha doğru ve alakalı içerik üretmesi için eğitebilir ve böylece performansını artırabilir. Ayrıca OpenAI, GPT-3'ün bağlamı anlama becerisini geliştirmek için de çalışmakta. GPT-3'ün daha önce hiç karşılaşmadığı kelimelerin ve deyimlerin anlamlarını anlamasına olanak tanıyan "sıfır vuruşlu öğrenme" adı verilen yeni bir teknik geliştirdiler. Bu teknik, GPT-3 tarafından oluşturulan içeriğin doğruluğunu ve alaka düzeyini iyileştirme potansiyeline sahip.

Sonuç olarak, OpenAI'nin GPT-3'ü içerik endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahip etkileyici bir araç. Az önce de bahsettiğimiz gibi yazarlar ve işletmeler için zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlayabilir ve hızlı ve verimli bir şekilde yüksek kaliteli içerik üretebilir. Ancak, önyargılı içerik oluşturma ve bağlamı anlamakta güçlük çekme riski dahil olmak üzere bazı sınırlamaları hala devam etmekte. 

Yapay zeka içerik üretimi için her gün gelişiyor

Yapay zeka editörleri yazarlar için inanılmaz derecede yardımcı olabilse de, sınırlamaları var. Yapay zeka editörlerini kullanmak ile ilgili en büyük endişelerden biri, potansiyel yaratıcı kontrol kaybı. Yapay zeka editörleri, belirli kurallara ve yönergelere uyacak şekilde programlandıkları için her zaman bir yazarın benzersiz sesi veya stiliyle uyumlu olmayabilir. Bu nedenle henüz tüm içerik sürecini gözü kapalı emanet etmeye yetecek bir sistem değil. Ek olarak, yapay zeka editörleri her zaman tüm dil bilgisi hatalarını yakalayamayabilir veya metni iyileştirmek için en iyi önerileri sunamayabilir. Tüm bu geliştirilmeye açık özellikler, yapay zeka araçlarının hala kontrol altında kullanılması gerektiğinin bir göstergesi.

Sonuç olarak yapay zeka editörleri, yazarların yeteneklerini geliştirmelerine ve yazma süreçlerini kolaylaştırmalarına yardımcı olabilecek güçlü araçlar. Birçok yapay zeka aracı, sohbet amaçlı kullanılıyor ve her geçen gün talep daha da artıyor. Fakat yapay zeka araçlarının içerik perspektifi bundan çok daha fazlası. O kadar ki artık ChatGPT'nin işlerini elinden alacağına inanan çalışanların oranı yüzde 40'lara ulaştı. Bu açıdan bakıldığında içerik yazarları radarın tam ortasında kalabilir. Pazarlama uzmanlarının kullanabileceği birçok yapay zeka uygulamalarının arasında kalan Grammarly'nin dil bilgisi ve stil önerilerinden QuillBot'un başka kelimelerle ifade etme yeteneklerine ve GPT-3'ün içerik oluşturmasına kadar, her tür yazar için bir yapay zeka düzenleyici var. Bununla birlikte, yapay zeka editörlerinin sınırlamaları olduğunu ve bir yazarın kendi yaratıcılığı ve sezgisiyle birlikte kullanılması gerektiğini akılda tutmak önemli. Yazarlar, insan ve yapay zeka girdisi arasında bir denge kurarak en iyi sonuçları elde edebilir ve hem yüksek kaliteli hem de orijinal içerik oluşturabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.