Gelecekte, düşünceleri yazıya dökmek için beyin taramaları ve yapay zeka modellemesi kullanılabilir

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI), yani beyin aktivitesi sonucunda oluşan kan akışındaki küçük değişikliklerin ölçülmesini sağlayan makine aracılığıyla ile insan beyni aktiviteleri yeniden canlandırılıyor.
Gelecekte, düşünceleri yazıya dökmek için beyin taramaları ve yapay zeka modellemesi kullanılabilir

Bilim insanları bir kişinin düşüncelerini metne çevirebilen dil kod çözücü icat etti. Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPTye benzetilen buluşun ses kayıtları ile yapılan testlerde doğru sonuçlar verdiği açıklandı. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI), yani beyin aktivitesi sonucunda oluşan kan akışındaki küçük değişikliklerin ölçülmesini sağlayan makine aracılığıyla ile insan beyni aktiviteleri yeniden canlandırılıyor. Araştırmanın deneyleri fMRI makinesinde 16 saat geçiren üç katılımcı ile gerçekleşti.

ABD'nin Austin şehrinde yer alan The University of Texas'taki sinir bilimciler Alexander Huth, Jerry Tang ve onların ekibi tarafından geliştirilen bu teknoloji henüz emekleme aşamasında. Ama bilim insanları bu buluşun, gelecekte bir gün, konuşmayı etkileyen nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerin dış dünyayla net bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olabileceğini umuyor. ALS, felç gibi hastalıklardan ötürü konuşma yetisini kaybetmiş insanlar için oldukça önemli gelişme olarak yorumlanıyor. 

Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin insanlar üzerinde denenmesinin önemini altını çiziyor olsa da bir taraftan bu teknolojinin geliştirilmesi çeşitli tartışmalar yaratıyor. Zira bu kapsamda bazı etik sorunları ortaya çıkıyor. Nature Neuroscience'da yayınlanan bir araştırma, "beyin-bilgisayar arayüzlerinin zihinsel mahremiyete saygı duyması gerektiğini" savunuyor

Beyin bilgisayar ara yüzü üzerine çalışan birçok şirket var. Özellikle ABD merkezli gerçekleştirilen bu teknolojik gelişmeler birçok yatırımcının da yakın markajına girdi. 

2022'nin aralık ayında Synchron 75 milyon dolar yatırım aldı. 75 milyon dolarlık yatırım, ARCH Venture Partners tarafından yönetildi. ABD merkezli Synchron, 2016 yılında Thomas Oxley ve Nicholas Opie tarafından kuruldu. Ağır felçli insanlara ellerini kullanmadan cihaz kontrolü sağlamak üzerine çalışıyor. Geliştirdikleri teknoloji e-posta göndermek, mesajlaşmak ve diğer dijital görevleri yerine getirmek isteyen felçli kişiler için çığır açacak bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Şirket, bu yılın temmuz ayında, beyin-bilgisayar arayüzü Synchron Switch'i ABD'de ilk kez bir insan hastanın motor korteksine yerleştirdiğini duyurmasıyla gündeme geldi. Bu, Synchron implantının şiddetli felçli hastalarda güvenliğini incelemeyi amaçlayan COMMAND denemesinin bir parçasıydı.

Bir ay sonra dijital sağlık girişimi Precision Neuroscience Corporation 41 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. New York merkezli beyin-bilgisayar arayüzü girişimi Precision, parkinson hastalığı üzerine odaklanıyor. Şirketin amacı hastaların nörolojik anlamda yeniden eski haline dönmesini sağlamak olduğu açıklandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.