Elon Musk'tan OpenAI rakibi yapay zeka girişimi: X.AI

Elon Musk, OpenAI ile rekabet edecek X.AI adlı bir şirket kurdu. Şu anda şirketin yöneticisi olarak Elon Musk ve sekreteri olarak Musk'ın aile ofisi yöneticisi Jared Birchall görünüyor. 
Elon Musk'tan OpenAI rakibi yapay zeka girişimi: X.AI

Yapay zeka teknolojileri son dönemde fazlasıyla revaçta ve herkes bu alanda kendine bir pay kapmak istiyor. Elon Musk da OpenAI'a rakip olmak isteyen isimlerden biri. Aslında birkaç ay önce Musk'ın ChatGPT rakibi geliştirmek amacıyla yapay zeka araştırma laboratuvarı kurmak istediğini sizlere aktarmıştık. Görünen o ki Musk çoktan bu alanda faaliyet gösterecek bir şirket kurmuş bile.

Paylaşılan bilgilere göre şirketin ismi X.AI. Bu tabii ki şaşırtıcı değil, çünkü Musk'ın "X" sevgisi artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Hatta Musk, birkaç gün önce Twitter'ın ana şirketini de Twitter.Inc'den X.Corp'a taşımıştı. The Verge'ün paylaştığı dosyaya göre ise şirketin kuruluş tarihi 9 Mart 2023. Şu anda şirketin yöneticisi olarak Elon Musk ve sekreteri olarak Musk'ın aile ofisi yöneticisi Jared Birchall görünüyor. 

Elon Musk'ın yapay zeka odağındaki tek gelişmesi bu da değil. Ünlü milyarder, geçtiğimiz günlerde Twitter'ın üretimsel yapay zeka projesi için 10 bin GPU satın almıştı. Konuya yakın kaynaklar, Elon Musk'ın bu adımını yapay zeka yatırımlarıyla ilişkilendirmişti. Yapılan yatırımın, Twitter'ın veri merkezleri için büyük bir harcamayı da beraberinde getirdiği bilgisi paylaşılmıştı.

Aslında Elon Musk, yapay zeka teknolojileri ile yeni ilgilenmeye başladı diyemeyiz, çünkü kendisi zaten OpenAI'ın kurucu ekibinde yer alıyordu ve şirketten 2018 yılında vazgeçmişti. Şimdilerde yapay zekanın bu denli popüler hale gelmesi ile Musk'ın geç kalmak istemediğini görüyoruz. 

Elon Musk'ın yeni şirketinin tam olarak nasıl konumlanacağı konusunda yorum yapmak için erken olsa da, direkt olarak hedefin OpenAI ile rekabet etmek olduğu da fazlasıyla açık. Zaten OpenAI CEO'su Sam Altman'ın Wall Street Journal'ın haberinin altına yaptığı yorum da bunu kanıtlıyor. 

Bu konuda ilerleyen dönemde neler olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.