Rekor tazminatla Yahoo'dan ayrılan Marissa Ann Mayer'in kariyer yolu

Bir şeyi başarmak için çok çalışmak gerektiğine inanan Marissa Ann Mayer, sadece 4 saat uyuyor. Haftada 130 saatten fazla çalışıyor.
Rekor tazminatla Yahoo'dan ayrılan Marissa Ann Mayer'in kariyer yolu

23 milyon dolar rekor kıdem tazminatı alan Marissa Ann Mayer ismi teknoloji dünyasındaki pek çok kişi için oldukça bilindik. Mayer, henüz üniversite öğrencisiyken14 farklı teknoloji şirketinden iş teklifi aldı. Ünlü isim bu şirketler arasında Google'un 20'nci çalışanı olmayı seçti. 1999 yılında şirketin ilk kadın mühendisi olarak işe başladı. 

Bundan sonra kariyer basamaklarını hızla çıkan Marissa Ann Mayer, Google'ın en değerli çalışanları arasında yer aldı. 2012 yılına kadar Google Search, Google News, Google Images ve Gmail gibi birçok ürünün arkasındaki isimlerden biri oldu. Mayer'in mobil uygulama ve ürün yönetimi konusunda bir deha olduğu söyleniyor. 

Marissa Ann Mayer'in ilk gençlik yıllarındaki bu başarısı çok da şaşırtıcı değil. 1975 doğumlu ünlü isim, Harvard, Yale, Stanford gibi ABD'nin en saygın okullarından kabul aldı. Bu okullardan Stanford'u seçti. Çünkü amacı beyin cerrahı olmak idi. Ama çevresinde utangaç, içe kapalı ve asosyal olarak tanımlanan Mayer'in yolu bambaşka bir yere evrildi. Bir şeyi başarmak için çok çalışmak gerektiğine inandığını söyleyen Marissa Ann Mayer'in başarısının sırrı az uyumak. Ünlü isim sadece 4 saat uyuyor. Haftada 130 saatten fazla çalışıyor.

2012 yılında hayatı değişti

Mayer için 2012 yılı oldukça önemli idi. 2012 yılının Temmuz ayında Google’dan istifa ederek Yahoo’ya geçti. Aynı sene 2009 yılında evlendiği girişimci ve melek yatırımcı Zachary Bogue ile ilk çocuklarını dünyaya getirdi. Mayer, Yahoo ofisine kreş yaptırarak işinin başına döndü.

2012'de Yahoo'nun CEO'luk koltuğuna oturan Mayer, ilk iş olarak şirketin çalışan kadrosunu güçlendirdi. Bunun için çalışanların performansını artırmaya yönelik uygulamalar yaptı. İşe geçtikten iki hafta sonra personelin moralini yükseltmek için kafeteryasındaki yemekleri bedava hale getirdi. Yahoo'nun bunu yapmasındaki amaç ise gerisinde kaldığı Google'ın başarısını yakalamaktı.

Eylül ayında Mayer'in kafasında mobile dönük ve kişiselleştirmeye dayalı bir stratejileri basına sızdı. Yahoo, mobil tarafta yetenek satın alması ile güç kazanacağı ve daha hızlı bir şirket olacağı. Küçük şirketleri ürünleri için değil, yetenekli çalışanları için satın alacağı öğrenildi

Ekim ayında Mayer üçüncü çeyrekte yatırımcıların beklentileri karşıladı. Yahoo'nun geliri söz konusu dönemde 1.2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Şubat, ayında Google ile reklam anlaşması imzaladı. O dönem bu oldukça sürpriz bir hareket olarak yorumlandı. 

Yahoo’nun yeni reklam formatlarını bizzat CEO’su Marrisa Mayer tanıttı. Blog yazısında reklam formatlarıyla kullanıcıların sayfa üzerinde daha fazla söz sahibi olmasını amaçladığını dile getirdi.

Mayer'in göreve gelmesinin ardından bugüne kadar 20 internet girişimini satın alan Yahoo, kuşkusuz en çok 1.1 milyar dolar ödediği Tumblr ile dikkat çekti. 2013 yılının Ağustos ayında araştırma ekibinin kadrosunu 50 kişiye çıkardı.

Yahoo'nun değerini yüzde 50 artırdı

Eylül 2013'te Yahoo’nun aylık aktif kullanıcı sayısı 800 milyon barajına ulaştı. Bu rakam Mayer’ın Yahoo’daki göreve başlamasının ardından yüzde 20’lik bir artış anlamına geliyor. Oldukça etkileyici olan bu aktif kullanıcı sayısının yaklaşık yüzde 43’ü yani 350 milyonunu ise mobil kullanıcılar oluşturuyor.

Marissa Ann Mayer görevindeki ilk yılının sonunda Yahoo'nun değerini yaklaşık yüzde 50 artırdı. Mayer, Yahoo'nun başına geçtiğinde şirketin hisse başı değeri 15 dolar civarında olduğu biliniyor. Birçok tartışmalı kararın yanı sıra başarılı mali tabloların altına imzasını atan Marissa Mayer, Yahoo hisselerini 23 dolara kadar çıkarmayı başardı.

Tüm gelişmelerle birlikte Marissa Mayer ve ekibi üzerinde oluşan baskı da gün geçtikçe arttı. Şirketin yatırımcılarından biri Yahoo'nun toplam çalışan sayısının 3 bin olması (şu an yaklaşık 10 bin) gerektiğini savunurken, yine yatırımcılar arasında Marissa Mayer'in gönderilmesi gerektiğine inanlar da vardı.

ABD'li internet hizmetleri şirketi Yahoo'nun iletişim devi Verizon'a 4.8 milyar dolarlık satışının tamamlandığı duyurulmasının ardından Haziran 2017'de Yahoo CEO'su olarak istifa etti. Yahoo'dan 23 milyon dolar kıdem tazminatı almasıyla akıllara kazındı. Mayer, 5 yıl içinde şirketin hisse değerini yükseltti. Aylık kullanıcı sayısını 1 milyarın üzerine çıkardı. 

Servetinin kaynağı Forbes'a göre 770 milyon dolar servete sahip olan isim, yapay zeka şirketi Sunshine Contacts yani Lumi Labs'in kurucu ortağı oldu. 2012 yılında Yahoo'nun başına geçmeden Mayer zaten büyük bir servetin sahibi olmuştu.

Kaynak: Forbes

Google'ın ilk çalışanlarından olan Mayer, şirketin 2004'te halka arzıyla para kazanmaya başlamıştı. Mayer, Yahoo'dan da yıllık 1 milyon dolar maaş, 2 milyon dolara kadar ikramiye ve 56 milyon dolarlık kısıtlı hisse senedi aldı.  

Mayer, 27 şirkete yatırım yaptı. Bu şirketler arasında January AI, The Wonder, Players' Lounge, Cleo, Triplebyte, Brit + Co, Health Via Modern Nutrition, NextLesson gibi girişimler yer alıyor. Yatırımlarını yapay zeka, ödeme sistemleri, sağlık ve eğitim alanında yoğunlaştırıyor.

Marissa Ann Mayer, bir dönemin oldukça tartışma ve ses getirdi. Şu an için kendi içinde sessizliğini koruyor. Kimileri bu sessizliği fırtına öncesi gelen sessizlik olarak tanımlasa da bu ismin gelecek dönemde ne yapacağı merak konusu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.