Emlak pazarında NFT rüzgarı: Roofstock onChain NFT ile emlak satışını nasıl gerçekleştiriyor? 

Roofstock onChain, geçen hafta sonu Güney Carolina'da yer alan bir evi 175 bin dolara OpenSea üzerinden NFT formatında sattı. NFT ile emlak satışının yasal detayları ve kripto piyasasına etkisini mercek altına aldık.
Emlak pazarında NFT rüzgarı: Roofstock onChain NFT ile emlak satışını nasıl gerçekleştiriyor? 

Hatırlarsanız NFT ile emlak satışı gerçekleştiren girişim Propy'yi sizlere tanıtmıştık. Propy, 2021'de bir ilke imza atarak Michael Arrington’ın Kiev'deki dairesini bir NFT açık artırması ile sattı. Girişim Şubat 2022'de ise Florida'da bir evi NFT olarak satışa açacağını duyurdu. Emlak pazarında NFT ile satış yapan tek oyuncu Propy değil. Pazarda NFT kullanımı giderek yaygınlaşıyor.  Emlak yatırım şirketi Roofstock'ın Web3 odaklı yan kuruluşu Roofstock onChain de NFT'den faydalanan girişimlerden biri. Roofstock onChain, geçen hafta sonu Güney Carolina'da yer alan bir evi 175 bin dolara OpenSea üzerinden NFT formatında sattı. 

Roofstock onChain NFT ile emlak satışını nasıl gerçekleştiriyor? 

Roofstock onChain'in sitesinde evin detayları listeleniyor. Video içeriklerin yanı sıra fotoğraflar ve 360 derece dijital tura site üzerinden erişmeniz mümkün. 

Şirket bu işlemi gerçekleştirebilmek için her bir mülk için limited şirket (LLC ) açıyor. Limited şirket mülkün sahipliğini üzerine alıyor. Ardından mülkü tokenize ediyor ve evin sahipliğini temsil eden bir NFT basıyorlar (mint). Böylece kullanıcılar pazar yerindeki NFT'leri görüntüleyebiliyor ve tek tıkla ev satın almış oluyor.

Roofstock onChain bu satıştan yüzde 3 komisyon alıyor. Bunun dışında herhangi bir maliyet yer almıyor. Kullanıcılar, geleneksel emlak satışlarına kıyasla bir mülke sahip olmak için evrak doldurma işlemlerini de esgeçtiğini belirtelim. Kripto ödeyerek ev satın alabiliyorsunuz ve satın aldığınız evi kripto pazar yerlerine yeniden satışa sunabiliyorsunuz. Böylece hem kripto hem de gerçek dünyadaki yatırımlarınızı aynı anda değerlendirme şansına kavuşuyorsunuz. 

ABD yasalarına göre NFT sahipliği ve yasal sözleşmeler

Burada limited şirketin hazırladığı NFT sözleşmesinin, ABD yasalarıyla uyumu çok kritik. Hatırlarsanız, bu konuyu NFT telif hakları konusunda detaylı olarak incelemiştik. ABD'deki yasalara göre NFT alım - satım işlemlerinde zincir üstü sahiplik el değiştirse de; telif hakları otomatik olarak yeni sahiplere aktarılmıyor. Bunun için NFT alım-satımı esnasında ERC-721 gibi NFT akıllı kontratlarının yanı sıra telif hakları sözleşmesi de imzalanması gerekiyor.

Eğer NFT'lerin akıllı sözleşmeleri hazırlanırken, yasal sözleşmeler dikkate alınıp sürecin ve NFT akıllı sözleşmesinin bir parçası haline getirilmediyse, NFT'ler hakkında yasal bir sahiplik de söz konusu olmayabiliyor. 

Roofstock onChain ile yasal sahiplik detayları

Yazının girişinde de bahsettiğimiz üzere Roofstock onChain her bir mülk için limited şirket açıyor. Şirketin yasal sahiplik detaylarını paylaştığı dokümana göre, her zincirüstü ev, kendisi için oluşturulmuş bir limited şirkete ait. Tüm bu şirketler ise aynı organizasyonun yasal sözleşmelerini paylaşıyor 

Söz konusu token'ın sahibi, aynı zamanda şirketin de tamamen sahibi oluyor. Bu noktada Roofstock onChain, yasal uyumluluğu sağlamak için bir yönetici konumunda yer alıyor. Limited şirket, kripto düzenlemesi açısından en gelişmiş olan Wyoming eyaletinde kuruldu. Wyoming eyaletinde kurulması, evin konumundan bağımsız bir şekilde hareket edebilmesini de sağlıyor. Yani şirketler Wyoming'de olsa da evler bu eyalette olmak zorunda değil. Daha detaylı bir inceleme için şirketin, ev satışı esnasında sunduğu dokümanlara da göz gezdirebilirsiniz.

70 pazarda faaliyet gösteren Roofstock 2015'ten bu yana emlak satışlarında 5 milyar dolarlık işlem hacmine ev sahipliği yaptı. Emlak pazarının NFT pazarında temsil edilmesi, önümüzdeki yıllarda NFT pazarının kripto piyasasındaki yerini güçlendirebilir. 

Kripto ve NFT pazar yerleri gelirlerinin, 2025'te 70 milyar dolara ulaşması bekleniyor. NFT gelirlerinin ise 6.9 milyar dolara ulaşacağı ve kripto gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unu temsil edeceği düşünülüyor.  Emlak satışlarının da bu gelirlerde kritik rol üstlenmesi muhtemel. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.