NFT ile emlak satışı gerçekleştiren girişim: Propy

Propy, 2021'de bir ilke imza atarak Michael Arrington’ın Kiev'deki dairesini bir NFT açık artırması ile sattı. Girişim şimdi de Florida'da bir evi NFT olarak satışa açacak.
NFT ile emlak satışı gerçekleştiren girişim: Propy

TechCrunch kurucusu Michael Arrington'ın ve Tim Draper'ın yatırımcıları arasında yer aldığı Propy'yi ilk kez 2018 yılında Webrazzi CEO'su ve Kurucusu Arda Kutsal'ın kaleme aldığı bir yazı ile tanımıştık. O dönemde blockchain teknolojisini emlak sektörü ile buluşturan Propy, San Francisco, Dubai, Pekin, Londra ve Moskova gibi bir çok şehirde aktif olarak çalışıyordu. 

Yine aynı dönemde sunduğu hizmetler arasında satış durumunda evrak işleri için destek olmak ve devletlere blockchain tabanlı tapu basmakla ilgili destek vermek yer alıyordu.  

Yıllar içinde Propy, emlak platformu ile ev listelemeden anlaşmaları tamamlamaya kadar pek çok özelliği tek çatı altında toplayan bir kuruma dönüştü. Hatta şirketin kripto sertifikalı emlakçı yetiştiren kurslara ev sahipliği yaptığını belirtelim.Natalia Karayaneva tarafından kurulan Propy şimdiye kadar 16 milyon dolar yatırım aldı.

Blokzincir emlak girişimleri

Girişimin birebir rakibi olmasa da, pazarda yarıştığı isimler arasında RealT ve SafeWire yer alıyor. RealT, token tabanlı blockchain teknolojisinden faydalanarak kişilerin mülkleri parçalı olarak sahiplenmesini sağlıyor. Geçmişte SafeChain markasıyla bilinen SafeWire ise emlak şirketlerinin para aktarımı alanında karşılaştığı dolandırıcılıkları önlemeye odaklanmıştı. SafeWire aynı alanda hizmet veren ClosingLock tarafından satın alındı. 

Propy'nin NFT ile ilk mülk satışı

Hali hazırda emlak satış süreçlerinde akıllı sözleşmelerden yararlanan girişim, 2021'de bir ilke imza attı. Michael Arrington’ın Kiev'deki dairesini bir NFT açık artırması ile sattı.

Sitede yer alan bilgilere göre açık artırmada 43 teklif alan NFT,  36 ETH'e yani o dönem için yaklaşık 93 bin dolardan fazla ödeyen Devon Bernard'a satıldı. Michael Arrington’ın Kiev'deki dairesi aynı zamanda duvarına basılmış cyberpunk tarzında bir eseri de içeriyordu. Ukrayna'nın sokak ve mural sanatçısı Chizz tarafından üretilen eser, ev ile beraber NFT satışı kapsamına alındı.

Bu arada Arrington’ın 2017 yılında bu evi bir blockchain satışı üzerinden aldığını da ekleyelim. Yani Devon Bernard, bu evi satın alarak, hem bir sanatçının eserini hem de blockchain tarihi açısından önem arz eden bir mülkü satın almış oldu. 

ABD'de ilk kez NFT ile mülk satışı

Propy, şimdi de Florida'da bir evi NFT olarak satışa açacak. ABD'nin kripto dostu eyaletlerinden biri olan Florida, böylece NFT emlak satışına da ev sahipliği yapmış olacak. Evin şu anki sahibi Defi Unlimited ve Alloy Design & Development'ın kurucusu Leslie Alessandra.

8 Şubat'ta açık artırmaya sunulacak NFT için teklifler 650 bin dolardan başlayacak. Sitede yer alan bilgilere göre; evi satın alacak olan kişiler, teknik olarak mülkün sahibi olan ABD merkezli bir varlığa sahip olacak. Sahiplik hakları NFT ile ilişkilenmiş olacak.

Bu arada söz konusu satışın parçalı bir sahiplik içermediğini belirtelim. Bunlara ek olarak satışa sunulan NFT, ödünç alınabilecek bir DeFi varlığı olarak konumlanıyor. Alıcılar NFT ile beraber evin fotoğrafını ve sahipliğin transfer edildiğini gösteren belgeleri de satın almış oluyor. 

Propy bizlere NFT'nin bir hype'ın ötesinde kullanım örneklerinden birini gösteriyor. Bu örnek üzerinden gelecekte mülk satışlarının ve sahipliğin daha otomatize bir hal alacağını söyleyebiliriz. Varlıklı kişilerin yatırım gözüyle baktığı yüksek fiyatlı ve nadir mülkler, bir süre sonra NFT koleksiyonlarına yeni bir anlam kazandırabilir.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.