Mark Zuckerberg'in Metaverse vizyonunun gerçekle uyuşmaması tepkilere neden oldu

Zuckerberg, geçtiğimiz hafta Horizon Worlds'ten bir selfie paylaştı. Zuckerberg'in vizyonu ile mevcut Metaverse ortamındaki avatar arasında dağlar kadar fark olması dikkat çekti.
Mark Zuckerberg'in Metaverse vizyonunun gerçekle uyuşmaması tepkilere neden oldu

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, 2021'in Ekim ayında sürpriz bir açıklamayla çatı şirket isimlerini Meta olarak değiştireceklerini açıkladı. Bu açıklamdan önce Facebook uygulama ailesinin bir Metaverse şirketi olacağını vurgulayan Zuckerberg, çatı şirketin vizyonunu ismi ile birleştirmiş oldu. 

Zuckerberg, 2021'deki Connect etkinliğinde tüm bu Metaverse vizyonunu, 3D gerçekçi bir Avatar üzerinden izleyicilere aktardı. Ancak şirketin Metaverse projesinin kalbi Horizon Worlds'te Zuckerberg'in Avatarı, Connect etkinliğinde gösterilen Avatar'dan çok daha eski kafalı bir tasarıma sahip.

Zuckerberg, geçtiğimiz hafta Horizon Worlds'ün Fransa ve İspanya'daki kullanıcılara açıldığını duyurmak için Horizon Worlds'ten bir selfie paylaştı. Hatırlarsanız, söz konusu Avatar, Zuckerberg'in Avatar Mağazası'nı duyurduğunda da karşımıza çıkmıştı. 

Zuckerberg'in paylaştığı vizyonun, gerçeklik ile uyuşmaması eleştirilere hedef olmasına yol açtı. Tanınmış teknoloji yazarı Rachel Metz, geçtiğimiz hafta paylaştığı bir tweette Zuckerberg'in vizyonu ile mevcut Metaverse ortamındaki avatar arasında dağlar kadar fark olduğuna dikkat çekti. 

Mark Zuckerberg'den yanıt gecikmedi. Zuckerberg, bir Facebook paylaşımı ile Horizon'a ve avatar grafiklerine büyük bir güncelleme geleceğini duyurdu. Horizon Worlds'ten paylaştığı fotoğrafı ise aceleyle paylaştığını dile getirdi. Horizon'daki grafiklerin, başlıklar dahil olmak üzere çok daha fazlasını yapacağını vurgulayan Zuckerberg, Horizon'ın çok hızlı bir şekilde geliştiğini de sözlerine ekledi. 

Sosyal ağlarda gizli özellikleri keşfetmesiyle tanınan geliştirici Jane Manchun Wong ise "...ama hangi başlık?" sorusunu sordu. Bildiğiniz üzere, kullanıcılarına daha gerçekçi bir VR deneyimi sunmak isteyen Meta, her bir prototipte farklı bir vizyonu hayata geçiriyor. Bu bağlamda Meta'nın VR prototipleri Butterscotch, Starburst, Holocake 2, Half Dome ve Mirror Lake'i yakından incelemiştik

Şirket, AR, VR ve Metaverse alanına yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Meta'nın VR departmanın dördüncü çeyrekte 3.3 milyar dolar kayıp yaşadığını sizlere aktarmıştık. Meta 2022'nin ilk çeyrek kazanç raporunu açıkladığında. Şirketin Reality Labs departmanı 2.96 milyar dolar daha zarar ettiği ortaya çıkmıştı. 9 Mayıs'ta Reality Labs kapsamında ilk fiziksel mağazasını açan Meta, piyasaya süreceği "Project Cambria" kod adlı yeni sanal gerçeklik (VR) başlıklarıyla bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

Aslına bakarsanız, Mark Zuckerberg'ün vizyonunun, mevcut teknoloji ile uyuşmaması gayet normal. Ancak Facebook'un şimdiye kadar benimsediği politikalar, Cambridge Analytica gibi skandallara yol açarak kullanıcıların güvenini zedeledi. Şirketin Metaverse vizyonununda gerçeğe dönüşmesi esnasında benzer hayal kırıklıkları yaşanması mümkün. Kamuoyu, tüm bu süreci sorgulayarak, daha şeffaf bir yapıyla muhattap olmak istiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.