Play to Earn görevini tamamladı, şimdi bayrağı Play and Earn'e devrediyor

Play to Earn’ün oyuncular açısından yarattığı devrim yadsınamaz. Ancak blockchain’in oyun kültürüne getirdiği bu devrimin yarattığı hype düşüşe geçerken daha iyi, yeni bir konsept doğuyor: Play and Earn.
Play to Earn görevini tamamladı, şimdi bayrağı Play and Earn'e devrediyor

Blockchain oyun endüstrisinde geçtiğimiz yıl yaşanan efsanevi yükseliş yerini nispeten de olsa sükunete bıraktıktan sonra, birçok başarılı oyun projesi sona ulaşamayacağının farkında. Şimdi konu çok net: Sürdürülebilirliklerini nasıl sağlayabileceklerini düşünüyorlar. Muhtemelen bu oyunları geliştirenler pek de uzak bir geleceği düşünmediler. Şimdi ise oyuncularını kaçırmak istemiyorlar. Axie Infinity bile bazı değişiklikler yapılması gerektiğini ve bu değişikliklerin, oyun grafikleri, oyun mekaniği ve hikâye anlatımı ile ilgili sıkıntıları bertaraf etmesi gerektiğini kabul ediyor.

Blockchain teknolojisi, oyun oynayarak para kazanma konseptini oldukça yaygınlaştırdı. Play to Earn oyunlar pandemi sürecinde oldukça popülerlik kazandı çünkü geleneksel Pay to Play (oynamak için öde) modeli oyunlara devrim niteliğinde ilgi çekici bir alternatif oldular. Blockchain, kabul etmek gerekiyor ki; P2E modelli oyun konseptiyle oyun endüstrisinde bir milat oldu ve bu hiçbir zaman değişmeyecek.

Blockchain oyunlarında -her ne kadar literatüre henüz tam olarak yerleşmemiş olsa da- Play to Earn’den Play and Earn’e geçişi, geçen yılın çılgınlığından sonra endüstrinin olgunlaşması olarak yorumlayabiliriz. Bu olgunluk umuyoruz ki endüstriye daha iyi düşünülmüş, daha büyük heyecan yaratan, daha arzulanabilir ve daha keyifli oyunlar getirecek. İlk çıkan ve ‘zamanında’ sükse yapan oyunlar kendilerine çeki düzen vermeyi planlarken, yeni çıkan bazı oyunlar iyi bir yol haritasıyla ve harika grafiklerle, blockchain’in bütün nimetlerini kullanıyor ve ilgiyi üzerlerine çekmeyi başarıyor. Artık devir, oyun geliştiricileri için ‘iyi oynayan kazansın!’ devri.

Oyun endüstrisinin geleceğinde neler var?

Axie, 2021 Ağustos’unda unicorn olan ilk Ethereum altyapılı oyun oldu. DappRadar’ın raporuna göre 2021 Eylül ayına kadar, oyuncuları toplamda 2 milyar doların üzerinde NFT satışı gerçekleştiren Axie, zamanın en popüler P2E oyunu. Axie Infinity’nin bu başarısının ardından piyasaya aklınıza gelebilecek her türden Play to Earn oyun girdi. Bu malum köşe kapmaca yarışında birçok geliştirici de Axie’yi taklit etmekten öteye gidemedi. Büyük ihtimalle gerek de görmedi çünkü bu bir yarıştı ve hype bitmeden piyasaya girmek gerekiyordu.

2022’nin ilk çeyreğini geride bırakırken, heyecan devam ediyor olsa da piyasadaki Play to Earn devlerinin, düşüşün sinyallerini okumaya başladığını aktardık. Blockchain oyunları bir yere gitmiyor ancak aynısını, stratejisini eğlenceli ve iyi bir oyun olmaktan ziyade sadece para kazandırmaya odaklayan piramit şemalı oyunlar için söyleyemeyeceğiz. Piyasa olgunlaşırken, köşe kapmaca oyununu akıllıca oynayanlar ayakta kalacak. Artık ‘şuraya iki hazır desen atayım, kopyalayıp yapıştırayım, bunu da token’e bağlayıp günü kurtarayım’ demek günü kurtarmayacak. Çünkü oyuncular artık hem oynamak hem de para kazanmak istiyor.

Play and Earn (Hem oynamak, hem de para kazanmak)

İyi bir Play and Earn oyunu yaratmak için gereken formül aslında o kadar da karmaşık değil. Merak uyandıran çekici bir hikâye, yetenek gerektiren iyi bir oyun deneyimi ve eşi benzeri olmayan harika grafikler. Tabi ki bunları blockchain teknolojisinin karşılayabileceği yeniliklerle harmanlamak da çok önemli. Project Hive bu anlamda gizemli hikayesi, eşsiz grafikleri ve NFT konseptini oyun mekanizmasının içine yerleştirme şekliyle heyecan verici bir proje. Oyunun geliştiricileri olan Denis Kruchinin, Konstantin Eisymont, Sergey Prazdnichnov ve Igor Vihnich görselliğe oldukça önem vermiş ve Netflix’in popüler dizisi Love Death + Robots’un konsept tasarımcısı Marcin Rubinkowski ile çalışmışlar. Marcin Rubinkowski cyberpunk akımından esinlenen, detaylı bir estetiğin hâkim olduğu 3D çalışmalar üreten oldukça başarılı bir sanatçı. Project Hive’ın Solrazr, Vendetta Capital, ZBS Capital, Big Brain Holdings, Skyman Ventures, Maven Capital ve 7 O’clock Capital ile ortaklıkları olduğunu belirtelim.

Oyun, estetiğe ve hikayeye önem verdiği kadar, neredeyse oyundaki oynanabilir her objenin NFT olabilmesiyle de öne çıkıyor. Bu geliştirme ile oyun enteresan bir teçhizat yaratma mekanizmasını tanıtıyor. Oyuncular oyunda neredeyse sonsuz çeşitlilikte teçhizat yaratıp bunları birbirleriyle birleştirerek yeni, geliştirilmiş teçhizatlar elde edebiliyorlar. Her seferinde daha güçlenen ve daha nadirleşen bu edevatları NFT platformunda satıp gelir elde edebiliyorlar.

Bu sayede her oyuncu farklı bir kombinasyonla farklı NFT’ler üretiyor ve bunların her biri eşsiz ve nadir olduğu için ve oyunda farklı amaçlar için kullanılabileceğinden dolayı değerli oluyor. Bu anlamda oyuncular bir nevi sanatçıya dönüşüyorlar. Aslında sanatçı oyuncular da avatar ve doku gibi oyun içi objeleri üretebiliyorlar. Oylama sonucunda kabul edilen sanat eseri oyunda kullanılmaya ve NFT pazar yerinde alınıp satılmaya başlanıyor. Bu satışlardan ise sanatçı belli bir oranda gelir elde ediyor.

Bu üretilerek ve birleştirilerek oluşturulan silahlar ve zırhlar sadece eşsiz bir görünüme sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda eşsiz özelliklere de sahip oluyor. Farklı birleşimlerden nasıl sonuçlar çıkacağını merak etmenin ya da test etmenin de oldukça heyecan verici olduğunu düşünüyoruz.

BreederDAO

Kendini bir NFT fabrikası olarak tanımlayan, Metaverse ekosistemine katkıda bulunmak ve geliştirmek için kurulmuş olan şirket yüksek hacimli dijital varlık prodüksiyonu ile ilgileniyor. Metaverse şirketlerinin "oynadıkça kazan" stratejilerini geliştirmelerine destek olan BreederDAO, ayrıca varlık üretimini ölçeklendirerek şirketlerin daha fazla kullanıcıyı metaverse'e taşımasını sağlıyor.

Burada şirketin ürettiği NFT varlıklarla, oyun ekonomisini güçlendirdiğini belirtmekte fayda var. BreederDAO, şimdiye kadar 300'den fazla Guild ortaklığı kurdu ve 100 binden fazla NFT tedarik etti. Şirket ayrıca, 20'den fazla oyun ile iş ortaklığı yaptı. Şirket, 2025 itibariyle 5 bin oynadıkça kazan grubu ile çalışmayı planlıyor.

Bütün bu gelişmeler bize gösteriyor ki Play 2 Earn’ün biraz geliştirilmeye ihtiyacı var. Kimbilir, belki Play 2 Earn kendi yolunda, hatalarını düzeltip gelişmeye devam ederken Play and Earn de Play to Earn’ün en sıkı rakibi olacak. Bu yarışın galibinin hangi versiyon olacağını zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.