CityDAO nedir? NFT ile gerçek hayatta arsa sahiplenmek mümkün mü?

NFT'ler üzerinden arsa kullanımı üzerine odaklanan CityDAO, üyelerini bu parseller üzerinde söz sahibi yapmaya hazırlanıyor
CityDAO nedir? NFT ile gerçek hayatta arsa sahiplenmek mümkün mü?

Hatırlarsanız daha önce Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonların çalışma mekanizmasını sizlere aktarmıştık. Günümüzde rastladığımız dijital sahiplik ve oylama haklarıyla gündeme gelen DAO'lardan farklı olarak CityDAO, gerçek hayatta toprak sahibi olmanızı hedefleyen Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) olarak konumlanıyor.

NFT'ler üzerinden arsa kullanımı üzerine odaklanan CityDAO, üyelerini bu parseller üzerinde söz sahibi yapmaya hazırlanıyor. Aslına bakarsanız, geçtiğimiz günlerde ABD'de ilk kez  NFT ile emlak satışının gerçekleştiğini düşünürsek, DAO üyelerine özel toprak sahiplenme sisteminin de yoğun ilgiyle karşılaşacağını söyleyebiliriz. Gelin CityDAO'nun detaylarına birlikte bakalım. 

Blockchain tabanlı arsa kullanımı

CityDAO'nun websitesinde paylaştığı bilgilere göre, ekip fiziksel varlıkları dijitalleştirerek şeffaflığı artırmayı, karmaşık süreçleri ve aracıları ortadan kaldırmayı planlıyor. Arsanızı bir token'a dönüştürerek blockchain'e yerleştirmek, anlık olarak alım-satım yapma imkanı tanıyor. Kitle fonlaması ile arsa ya da bir arsadan parsel almak mümkün olurken, dijital kayıtlar daha açık ve programlanabilir hale geliyor. 

Eğer CityDAO'ya katılmak ve bir arsadan parsel NFT'sine sahip olmak istiyorsanız, ekip sizi Discord sunucusuna davet ediyor. Discord'da ve Twitter'da DAO altyapısı, arsa hakları, şehir planlama ve DAO'nun yönetimi hakkında pek çok detay konuşuluyor. Bu arada Discord'da 25 bin kişiden fazla katılımcı olduğunu belirtelim. 

CityDAO arsaları nerede olacak? 

Şu an için ilk arsasını Wyoming'den alan CityDAO, ABD'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden toprak almayı planlıyor. İlk arsanın Wyoming'den alınma sebebi ise eyaletin 2021 yılında çıkarttığı DAO kanunu. Bu kanuna göre, LLC şirketlerinin DAO yönetimleri yasal olarak tanınıyor. LLC şirketler, bir arsa satın aldığında bu arsayı merkeziyetsiz bir yapı ile sahiplenmeyi mümkün kılıyor. 

Bu bağlamda CityDAO da, oylama ile arsada neler yapılacağını ve arsanın ne için kullanılacağını DAO üyelerinin kararına bırakıyor. 

Arsa NFT'leri, Ethereum Mainnet üzerinde ERC-721 token olarak varlık gösteriyor. Arsaların NFT kontrat adresleri ise henüz açıklanmış değil. NFT'leri sahiplenmek isteyenlerin citydao.io'yu ziyaret etmesi gerekiyor. 

Şirket yapılanması ve sahiplik 

Paylaşılan bilgilere göre; şirketin sahiplendiği Parcel 0'nun yasal parsel sicil numarası (PIDN) ise 03570301302001 in Park County, Wyoming. Parcel Zero, LLC, Parcel 0'nun sahibi olarak konumlanacak, bu noktada CityDAO, LLC de Parcel Zero, LLC'nin sahibi konumunda olacak. Arsanın emlak vergisi ve sigortası Parcel Zero, LLC tarafından ödenecek. 

Eğer bir CityDAO NFT'sine sahipseniz, bu sizi toprak sahibi yapmayacak. Söz konusu NFT,  bir lisans anlaşması olarak yalnızca arsanın belli yönetim ve kullanım haklarına sahip olmanızı sağlayacak. Parcel 0 NFT sahipleri, arsayı ziyaret edebilse de, bu kişilerin arsa üzerinde herhangi bir inşaat yapması mümkün değil. Arsa üzerine inşaat yapmak ancak Parcel 0'nun izin verilen kullanım hakkının değişmesiyle gerçekleşebilir. Bu değişim gerçekleşse dahi konu hem yasal hem de finansal kısıtlamalar ile karşı karşıya kalmanıza neden oluyor. Ekip, arsa almaya devam edeceğini belirtiyor, şu an için NFT ile arsa satın almak mümkün olmasa da, uzun vadede bu ihtimal gerçeğe dönüşebilir. 

Parcel 0 NFT arzı ve mint süreci

CityDAO bugün yaptığı bir paylaşım ile Parcel 0 NFT'lerini, 17 Mayıs'ta satışa açacağını duyurdu. Satış 1 Haziran'a kadar devam edecek. Bu arada CityDAO'da kurucu vatandaş, ilk vatandaş ve vatandaş olmak üzere 3 farklı vatandaşlık tipi bulunuyor. Vatandaşlar 1 adet Parcel 0 arsası, kurucu vatandaşlar 3 adet Parcel 0 arsası, ilk vatandaşlar ise 10 Parcel 0 arsası için NFT almış olacak. 

Satışa sunulacak Parcel 0 NFT sayısı, mint sürecinde NFT'leri sahiplenen vatandaşların sayısına göre belirlenecek. Seçkin CityDAO vatandaşları, Parcel 0'yu Ethereum Mainnet üzerinde ücretsiz olarak mint edebilecek. Yine de mint işlemi için gaz ücreti ödeneceğini belirtelim. 

Mint emri ya da NFT ID'sinin arsanın konumu üzerinde bir etkisi olmayacak. Arsaların konumları rastgele dağıtılacak. Ayrıca ekibin tabiriyle vatandaşlar, ikincil satışlardan yüzde 10 pay alabilecek. Son olarak CityDAO ekibinin bu süreci bir kavram kanıtlama (Proof of Concept) olarak gördüğünü belirtmekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.