Bored Ape Yacht Club yeni ticari ürünlerinde yalnızca ApeCoin ile ödeme kabul ediyor

Bored Ape Yacht Club'ın yeni ticari ürünlerinde yalnızca ApeCoin ile ödeme kabul etmesi, DAO'nun "merkeziyetsiz" yapısı hakkında soru işaretlerini kendine çekti.
Bored Ape Yacht Club yeni ticari ürünlerinde yalnızca ApeCoin ile ödeme kabul ediyor

BAYC'nin yaratıcılarının yeni token projesi ApeCoin'in tüm detaylarını sizlerle paylaşmıştık. ApeCoin sadece bir token olmanın ötesinde, bir DAO (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon) projesi ile karşımıza çıkmıştı.

Bored Ape Yacht Club'ın yeni ticari ürünlerinde yalnızca ApeCoin ile ödeme kabul etmesi, DAO'nun "merkeziyetsiz" yapısı hakkında soru işaretlerini kendine çekti. Zira BAYC, ticari ürün satışıyla daha fazla ApeCoin elde ediyor. Bu vesileyle şirket, ApeCoin'in DAO'da sağlamış olduğu "oy hakkı"nı kullanıcılardan kendine aktarmış oluyor. 

Bu da pek çok kişide şirketin ortaya çıkaracağı DAO'da kullanıcılardan çok yine şirketin söz sahibi olacağı izlenimi yaratıyor. Şimdiye kadar topluluk odaklı yaklaşımıyla daha özgür bir ortam sunduğu düşünülen DAO'lar, pratikte günümüz demokrasisi gibi kolayca suistimal edilebilir. Bu noktada daha önce kaleme aldığımız DAO nedir? Nasıl çalışır? DAO'lar markalar için ne vadediyor? yazısını incelemekte fayda var. 

Üstelik yeni ticari ürün satışıyla ilgili gündeme gelen tek problem bu değil. ApeCoin sahiplerinin pek çoğu ödeme sürecinde problemlerle karşılaştı. Yalnızca ApeCoin sahiplerine açık olan dükkan, ödeme altyapısı olarak Coinbase Commerce kullandı. 

Coinbase Commerce ise ödeme süreçlerindeki yoğun talebi karşılamakta güçlük çekti. Ödeme ekranında zaman aşımı problemiyle karşılaşan kullanıcılar, ürün satın alamadığı gibi finansal kayıp yaşadı. Şirket, yaptığı açıklamada para iadesi yapacağını açıkladı.

Sınırlı sayıda sunulan özel ürünler, kullanıcıların ürünleri kapışmasına yol açtı. Pek çok kişi para iadesi yerine sipariş ettiği ürünlerin kendisine gönderilmesini talep etti. 

Şirketin ödeme sürecinde yaşadığı bu sorun, kullanıcıların BAYC'nin yaratıcısı Yuga Labs'in metaverse girişimini sorgulamasına yol açtı. Kullanıcılar, şu an için ödeme problemini çözemeyen kurumun, metaverse girişimi Otherside'da nasıl bir kullanıcı deneyimi inşa edeceğinin merak konusu olduğunu dile getirdi. 

Yuga Labs, NFT koleksiyonunu; aldığı 450 milyon dolarlık yatırım, geliştirdiği ekonomi modelleri ve pazarlama taktikleriyle gerçek bir yapılanmaya dönüştüren nadir girişimlerden biri. Her şirkette olduğu gibi Yuga Labs de her daim kendi çıkarlarını korumak için hareket edecek. Ancak böyle devam ederse, birlikte yaratmanın merkezde olduğu web3 hayalinin, kısa vadede yerle bir olduğunu görebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.