BAYC'nin yaratıcılarının yeni token projesi ApeCoin'in tüm detayları

ApeCoin'in yapılanması, token ekonomisi, Hangi borsalarda işlem göreceği, ekibin çıkaracağı oyunun detayları, Animoca Brands iş birliği, Yuga Labs'in NFT'den DAO'ya yönelme kararı ve daha fazlası yazıda!
BAYC'nin yaratıcılarının yeni token projesi ApeCoin'in tüm detayları

BAYC'nin yaratıcısı Yuga Labs, CryptoPunks ve MeeBits'i satın aldığını sizlere aktarmıştık Bu satın alma sonrasında CryptoPunks satış hacmi yüzde 1000, MeeBits işlemleri ise yüzde 995 artış gösterdi. NFT dünyasının gündemine oturan Yuga Labs, Bored Ape NFT koleksiyonunu Ethereum tabanlı ApeCoin ile güçlendiriyor. ApeCoin ise ERC-20'den güç alıyor. 

Şirket, Oyun ve DAO alanına kaymaya hazırlanıyor. Yeni bir oynadıkça kazan kurgusuna sahip bir oyun çıkarmayı planlayan Yuga Labs, ApeCoin'i de bu oyunun ekonomisinde kullanacak. Ancak ApeCoin sadece bir token olmanın ötesinde, bir DAO projesi ile karşımıza çıkacak. 

ApeCoin yapılanması

Yuga Labs,'in çalışanları ya da yöneticileri ApeCoin DAO'da yer almıyor. Ancak şirketin NFT projesinde faaliyet gösteren isimlerin ApeCoin DAO'nun kurul üyeleri arasında yer aldığını belirtelim.

Kurul üyelerine baktığımızda Reddit kurucu ortağı Alexis Ohanian, FTX'den Amy Wu, Sound Ventures'tan Maaria Bajwa, Animoca kurucu ortağ Yat Siu ve Horizen Labs'den Dean Steinbeck'i görüyoruz. ApeCoin DAO'nun yönetimsel kararları ise APE Foundation isimli bir organizasyon tarafından üstlenilecek. 

Token sahipleri, DAO'nun kara verme süreçlerinde oy kullanabilecek. Konsey ise topluluğun verdiği kararları uygulamakla yükümlü olacak. 

ApeCoin DAO, her ne kadar Bored Ape Yatch Club'dan ayrı gibi görünse de; BAYC'nin resmi marka kimliğini kullanacak. Yuga Labs, ApeCoin DAO'nun mavi logosunun 1/1 NFT'sini kuruma hediye etti

ApeCoin tokenomics

Proje kapsamında 1 milyar ApeCoin dağıtılması planlanıyor. Yuga, ApeCoin'i başlangıçta piyasaya sürmeyecek. Yuga Labs ve BAYC projesinin kurucuları, toplam token arzının yaklaşık dörtte birinin sahibi olacak. Buradaki kırılımı detaylandırmakta fayda var. ApeCoin'in yüzde 8'i BAYC kurucularına, yüzde 16'sı ise Yuga Labs ekibine dağıtılacak. Yuga Labs'e dağıtılan tokenların bir kısmı, bağış olarak ayrılacak. 

Bored Ape ve Muntant Ape koleksiyonlarının NFT'Lerine sahip olan kişiler, ApeCoin dağtımından yüzde 15 pay alacak. Token'ın yüzde 14'ü ürünü piyasaya sürmeye katkıda bulunan kişi ve kurumlara dağıtılacak. Bu kişi ve kurumların Yuga'nın iş ortakları ve yatırımcısı olarak konumlanması olası. 

Token'ın yüzde 47'si ise zaman içinde DAO'nun "ekosistem fonu" olarak dağıtılacak. Bu noktada küçük bir parantez açmakta fayda var. Aslında paylaşılan belgelerde token'ın yüzde 62'si ekosistem fonu olarak ayrılıyor. Ancak bu fonun 150 milyonluk kısmı yukarıda bahsettiğimiz üzere BAYC ve MAYC sahiplerine ait.

Bu da geriye 470 milyon token bırakıyor. Ekosistem fonu kapsamında 117 milyon 500 bin token, ApeCoin'in piyasaya sürülme aşamasında, 7 milyon 343 bin 750 token ise 48 ay boyunca her ay dağıtılacak. 

Hangi borsalarda işlem görecek? 

ApeCoin'in yakın zamanda Coinbase, FTX, eToro, Kraken, OKX, Gemini, FTX, Binance ve Binance ABD'de işlem görmeye başlayacağını belirtelim. 

ApeCoin'in oyun içi bir token olarak konumlansa da, tam olarak sunacağı fonksiyonlar hala belirsizliğini koruyor. Bu belirsizliği nedenlerinden biri de şirketin üzerine çalıştığı oyun hakkında detayların henüz açıklanmamış olması. 

Oyunun detayları 

Oyunun ismi şu an için bilinmiyor ancak şirketin bu yıl içinde oyunun ismini açıklaması bekleniyor. Yuga Labs, oyunu ortaya çıkarmak için San Francisco merkezli oyun stüdyosu nWay ile iş birliği yapıyor. Ayrıca ApeCoin DAO'nun yönetim kurulunda Animoca Brands kurucu ortağı Yat Siu'nun yer almasından da anlaşılacağı üzere, şirket bu alanda Animoca Brands ile iş birliği yapıyor. ApeCoin aynı zamanda Animoca'nın popüler oyunu Benji Bananas'da da işlev gösterecek. 

Yuga Labs neden NFT'den DAO'ya yöneldi? 

NFT alanında bu kadar başarılı bir şirketin neden NFT projelerini bir oyunlaştırma ve DAO kurgusuna oturttuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle DAO ve oyunların, yakın geleceğin sosyal toplulukları ve ticaret merkezleri olarak konumlanması bunun başlıca sebebi. Ancak ABD'deki yasal regülasyon yapısının da şirketin bu kararında büyük rol oynadığını belirtelim. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) NFT projelerine karşı mesafeli bir tutum sergiliyor. Son olarak Mart başında SEC'in NFT'ler odağında bir inceleme başlattığını hatırlatalım. SEC bu kapsamda hem NFT ticareti yapılan borsaların hem de NFT yaratıcılarını incelemeye aldı. Ayrıca SEC; kısmi NFT sahipliği konusunda da soruşturma başlattı. Bu anlamda Yuga Labs de kendini ApeCoin'in dış katmanında tutarak, blockchain tabanlı oyun girişimi olarak hareket ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.