Savaşın teknoloji cephesinde bu hafta neler yaşandı?

Ukrayna'nın kripto paraları yasallaştırması, yaklaşık 7 bin uygulamanın Rusya'daki App Store'u terk etmesi, Rusya'nın YouTube'u Rusya karşıtı reklamlara karşı uyarması ve daha fazlası yazıda!
Savaşın teknoloji cephesinde bu hafta neler yaşandı?

Geçtiğimiz haftalarda "Savaşın gölgesinde geçen son günlerde teknoloji dünyasında neler oldu?", Savaşın teknoloji cephesinde neler oluyor? ve Savaşın teknoloji cephesinde son gelişmeler neler? haberleriyle teknoloji şirketlerinin ve ülkelerin savaş esnasındaki tutumlarını sizlere aktarmıştık. Bu hafta gerçekleşen gelişmelere birlikte bakalım.

Ukrayna kripto paraları yasallaştırdı 

Ukrayna Başbakanı Volodymyr Zelenskyy, sanal varlıklarla ilgili bir yasa tasarısını imzalayarak ülkede kritpto paraları yasallaştırdı. Zelenskyy'nin bu kararı, ülkeye kripto para formunda yapılan bağışlar sonucunda hayata geçti. Ukrayna'nın 3 hafta içinde 100 milyon dolar değerinde kripto bağış aldığını belirtelim. 

Dijital Dönüşüm Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre yasa, sanal varlıkların yasal statüsünü, sınıflandırmasını, mülkiyetini ve düzenleyicilerini belirliyor. Ayrıca yasa kapsamında kripto hizmet sağlayıcıları için kayıt gereklilikleri de belirlenmiş oldu. 

Yaklaşık 7 bin uygulama Rusya'daki App Store'u terk etti

Ukrayna işgalinin ardından pek çok teknoloji devinin ve önde gelen markanın Rusya'daki hizmetlerini askıya aldığını sizlere aktarmıştık. Bu protestolar, Rusya'daki App Store'a da yanısıdı. Sensor Tower'ın paylaştığı verilere göre; uygulama mağazası, işgalden bu yana 6,982 mobil uygulamaya veda etti. Rusya'nın yanı sıra Belarus'ta da benzer bir durum yaşandı. Paylaşılan bilgilere göre App Store işgalden beri Belarus'ta 5 bin 900 uygulama kaybetti. 

Coca-cola ve H&M gibi büyük markaların ülkeden çekilmesi kadar Zynga gibi oyun şirketlerinin de operasyonlarını durdurması uygulama sayısının azalmasında etkin rol oynadı. Bir önceki yazımızda ülkeden çekile oyun şirketleriniz sizlerle paylaşmıştık

Paypal, Ukrayna'ya yardım için para gönderimi hizmetlerini genişletti 

Paypal yayınladığı bir basın açıklaması ile Ukrayna'ya yardım için para gönderimi hizmetlerini genişlettiğini duyurdu. Bu karar kapsamında, Ukraynalı kullanıcılar, dünyanın her yerinden Paypal ile uçtan uca (P2P) para gönderimi ve alımı gerçekleştirebilecek. Daha öncesinde Ukrayna'da Paypal'ın yalnızca yurt dışına para göndermek için kullanıldığını belirtelim. 

Ayrıca 30 Haziran tarihine kadar Ukrayna Paypal hesaplarında para gönderimi ya da alımı gerçekleştiren müşterilerden herhangi bir komisyon ücreti alınmayacak. Benzer bir şekilde şirketin uluslararası havale hizmeti Xoom da komisyon ücretlerinden feragat edecek. 

Rusya, YouTube'u Rusya karşıtı reklamlar için uyardı 

Sosyal ağlar ve Rusya arasındaki çekişmeyi sizlere önceki haberlerimizde aktarmıştık. Rusya, paylaştığı bir açıklama ile YouTube'un insanları Rusya ve Belarus arasındaki demiryolu bağlantılarını devre dışı bırakmaya davet eden hedeflenen reklamlar yayınladığını öne sürdü. Rusya yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

YouTube yönetiminin bu eylemleri "terörist mizaca"  sahiptir ve Rusya vatandaşlarının hayatını ve sağlığını tehdit etmektedir. Bu gibi çağırların yayılımı ABD şirketi Google LLC'nin Rusya karşıtı pozisyonunu ortaya koymaktadır. 

Paylaşılan açıklamada Meta Platforms Inc. ve Google LLC'nin yaptığı benzer eylemlerin Rusya'nın kanunlarını çiğnemekle kalmadığını, genel etik kavramlarıyla da ters düştüğü belirtildi. Rusya açıklamanın ardından YouTube'a erişim engeli getirebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.