General Motors, SoftBank'tan sürücüsüz araç şirketi Cruise'un hisselerini satın alıyor

Duyuru, GM ve Cruise yetkilileriyle birlikte yapıldı. Ama SoftBank'ın neden böyle bir karar aldığına dair net bir açıklama yapılmadı.
General Motors, SoftBank'tan sürücüsüz araç şirketi Cruise'un hisselerini satın alıyor

Yeni nesil teknoloji girişimler, otomotiv sanayinin dönüşümünde kilit rol üstleniyor. Buna paralel olarak şirketler, yatırımlarını bu doğrultuda yapmaya başladı. Dün General Motors, SoftBank Vision Fund 1'in sürücüsüz otomobil teknolojisi geliştiren Cruise'daki hisselerini 2,1 milyar dolara satın aldığını duyurdu.

Duyuru, GM ve Cruise yetkilileriyle birlikte yapıldı. Ama SoftBank'ın neden böyle bir karar aldığına dair net bir açıklama yapılmadı. GM CEO'su ve Başkanı Mary Barra, bu satın almayla şirketin hisse değerinin artacağını düşündüğünü söyledi. 

Bilindiği üzere Şubat ayının başında Cruise, SoftBank Vision Fund‘dan 1,4 milyar dolar yatırım aldığı haberi gündeme geldi. Bu yatırım haberine paralel olarak Cruise, San Francisco'da sürücüsüz otomobil hizmetini halka açtığını açıkladı. 

Daniel Kan, Jeremy Guillory, Kyle Vogt kurulan şirket, 2013 yılında faaliyete geçti. 2016 yılında 1 milyar dolara General Motors tarafından satın alınmış. Cruise'un kurucu ortağı ve CEO'su Kyle Vogt, satın alma sonrası 40 kişilik ekibini hızlı bir şekilde 100 kişiye çıkarmıştı. Ama Cruise için 2018 yılı dönüm noktası idi. Önce Mayıs ayında Japon yatırım şirketi SoftBank'ın teknolojiye yönelik yatırım fonu Vision Fund'dan 2,25 milyar dolar yatırım almış.

Daha sonra Japon araç üreticisi Honda, Cruise'e 2,75 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre şirket, ortaklaşa geliştirilen otonom araçlara 12 yıl boyunca 2 milyar dolar harcamıştı. Bunun haricinde Cruise'ın Walmart ve Microsoft'un da aralarında bulunduğu yatırımcıları bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.