Sürücüsüz araç girişimi Cruise, SoftBank Vision Fund'dan 1,4 milyar dolar yatırım aldı

Bir taraftan da San Francisco'da ticari robot taksi hizmetine başlayacağını açıklayan Cruise bu hizmeti şimdilik ücretsiz olarak halka sunacağını söyledi.
Sürücüsüz araç girişimi Cruise, SoftBank Vision Fund'dan 1,4 milyar dolar yatırım aldı

Geçen Haziran ayında ABD'li sürücüsüz araç girişimi Cruise, en büyük hissedarı General Motors (GM) ile yıl başında tanıttığı Origin serisinden pedalsız ve direksiyonsuz otomobil üretmeye başlamıştı. Şirket, bu otomobillerin üretimini tamamlamak için 5 milyar dolarlık kredi anlaşması yapmış, şirketin CEO'su Dan Ammann kendi bloğunda bu rakamın 10 milyar doların üzerine çıkaracağını açıklamıştı

Şirket, sekiz ay sonra yeni bir haberle gündeme geldi. Cruise, 2018'den beri mevcut yatırımcıları arasında yer alan SoftBank Vision Fund'dan yeni bir yatırım daha aldı. Yatırım fonu, şirkete 1,4 milyar dolar yatırım yaptı. Ayrıca San Francisco'da ticari robotaxi (robot taksi) hizmetine başlayacağını duyurdu.

Web sitesi üzerinden açıklanan bilgilere göre robot taksi şimdilik ücretsiz olarak halka sunulacak. Taksi sürüşleri ise  23:00 - 05:00 saatleri arasında yapılacak. 2019'dan beri San Francisco'da robot taksi hizmetini başlatma üzerine çalışan şirketin bu hamlesi CEO Dan Ammann'ın ayrılmasından hemen sonra gerçekleşti. 

Cruise, kurulduktan üç yıl sonra yaklaşık 1 milyar dolara General Motors tarafından satın alınmıştı. Bu yüzden Cruise için 2018 yılı dönüm noktası olmuştu. Bir yıl sonra San Francisco'da test sürüşleri başlatılmıştı. Daha sonra Japon yatırım şirketi SoftBank'ın teknolojiye yönelik yatırım fonu Vision Fund'dan 2,25 milyar dolar yatırım almış.

Daha sonra Japon araç üreticisi Honda, Cruise'e 2,75 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Ortak olarak geliştirilen otonom araçlara 12 yıl boyunca 2 milyar dolar harcanmıştı. Şimdiye kadar 14, 4 milyar dolar yatırım alan Cruise'ın yatırımcıları arasında Walmart ve Microsoft'un da bulunuyor. 

Geçen hafta Softbank Vision Fund liderliğinde dijital eczane Alto'ya 200 milyon dolar yatırım yapıldığı haberini yayınlamıştık. Bu yatırımla ABD merkezli girişimin toplam yatırım miktarının 550 milyon dolara çıktığını söylemiştik. Şirket, Esas Ventures'ın da dahil olduğu 25 yatırımcı tarafından desteklendiğini açıklamıştık

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.