Geçtiğimiz haftalarda "Savaşın gölgesinde geçen son günlerde teknoloji dünyasında neler oldu?" ve Savaşın teknoloji cephesinde neler oluyor? haberleriyle teknoloji şirketlerinin ve ülkelerin savaş esnasındaki tutumlarını sizlere aktarmıştık. Bu hafta gerçekleşen gelişmelere birlikte bakalım.
Coinbase Rusya ile ilişkili 25 bin hesabı engelledi
Coinbase, hafta başında Rusya'daki kişi ve kurumlarla bağlantılı 25 bin kripto para adresini engellediğini açıkladı. Şirket, Rusya'nın finansal yaptırımlardan kripto ile kaçınmasını önlemek için bu adımı attığını dile getirdi.
Coinbase, bloke edilen 25.000 hesabın yasadışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığı Rus bireyler veya kuruluşlarla ilgili olduğunu belirtti. Tam olarak ne zaman engellendiklerini veya kısıtlamaların kaçının mevcut yaptırımlarla ilgili olduğunu açıklamadı. Coinbase, blog yazısında "öngörülen tehditler" başlığı altında 2020 yılında ABD'nin uyguladığı bir yaptırımı örnek göstererek, potansiyel olarak 1.200 bağlantılı hesaba sahip belirli bir Rus vatandaşının hesaplarını bloke ettiğini belirtti.
Coinbase Hukuk Departmanı Başkanı Paul Grewal yaptırımların, ulusal güvenliğin desteklenmesinde ve yasa dışı saldırganlığın caydırılmasında hayati bir rol oynadığını ve Coinbase'in hükümet yetkililerinin bu çabalarını tam olarak desteklediğini açıkladı.
Microsoft, Amazon, IBM ve Google, Rusya'daki bulut hizmetlerinin satışını askıya aldı
Microsoft, Apple ve Google'ın Rusya'daki ürün ve hizmet satışlarını durduğunu sizlere aktarmıştık. Geçen hafta Microsoft, Apple ve Google'a Amazon ve IBM de eşlik etti.
Amazon, AWS'nin Rusya'da yeni müşteri alımını durduğunu duyurdu. Şirket, bölgede herhangi bir veri merkezi, alt yapısı ya da ofisi bulunmadığının altını çizdi. Amazın, uzun süredir var olan Rus hükümetiyle iş yapmama ilkesini de vurguladı. Buna ek olarak Rusya ve Belarus'ta Amazon Prime ve teslimat hizmetini durdurduğunu açıkladı.
Google ise Google Cloud kapsamında şu an için Rusya'dan yeni müşteri kabul etmediklerini dile getirdi.
IBM, başlangıçta Google'ın izinden gitse de, gösterilen tepkinin üzerine IBM CEO'su Arvind Krishna açıklama yaptı. Krishna, Rusya ile yapılan tüm işlerin askıya alındığını açıkladı.
Netflix, Paypal ve Adobe hizmetlerini durdurdu
Hafta başında Netflix'in Rusya'daki hizmetlerini askıya aldığını sizlere aktarmıştık. Netflix'in yanı sıra tanınmış teknoloji şirketleri, bu hafta gündeme Rusya'daki operasyonlarını durdurma kararları ile geldi.
Paypal, Rusya'daki servislerini durdurduğunu açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Ukrayna Başkan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, gönderdiği bir tweet ile PayPal CEO'su Dan Schulman'ın mektubunu dünya ile paylaştı.
Adobe de Rusya'da hizmet ve satışlarını durduran şirketler arasında yer aldı. Şirket, açıklamasında şu ifadeye verdi:
Ürün ve hizmetlerimizin bu yasa dışı savaşı desteklemek için kullanılmadığından emin olmak bizim sorumluluğumuz.
Oyun şirketlerinin adımları
Pek çok oyun şirketi de Rusya'ya karşı tavrını koydu. Epic Games, Rusya ile ticaret yapmayı durduğunu açıklasa da, oyunlara erişimi kısıtlamadığını belirtti. Şirket, bunun nedeninin iletişim araçlarının çevrimiçi kalmaya devam etmesiyle aynı olduğunu, özgür dünyanın, tüm diyalog kanallarını açık tutması gerektiğini öne sürdü.
Epic is stopping commerce with Russia in our games in response to its invasion of Ukraine. We’re not blocking access for the same reason other communication tools remain online: the free world should keep all lines of dialogue open.
— Epic Games Newsroom (@EpicNewsroom) March 5, 2022
Activision Blizzard, Rusya'daki kullanıcılara oyun satmayacağını duyurdu. Şirket, Rusya'da oyun içi satın alma seçeneği sunmayı da durdurdu. Nintendo, Rusya'daki dijital satışlarını askıya alırken, UbiSoft da Rusya'daki satışlarını askıya alan oyun şirketlerine katıldı.
Upwork, Rusya ve Belarus Operasyonlarını durdurdu
Upwork, Rusya ve Belarus operasyonlarını sonlandırdı. Şirket bununla beraber Pazartesi günü yayına aldığı yıllık tahminini geri çekti. Upwork'ün 2021 gelirlerinin yüzde 10'unun savaş bölgesinden geldiğini belirtelim. Bu gelirlerin yüzde 6'sı Ukrayna'dan gelirken, geri kalan kısmı Belarus ve Rusya'daki kullanıcılardan elde edildi.
Şirket, yıllık tahmini geri çekmenin akabinde, yaptığı açıklama ile hali hazırda ek maliyetler ve planlanmamış harcamalar gerçekleştirdiğini belirtti. Kullanım oranlarındaki azalmaya dikkat çeken Upwork, bu durumun ilk çeyreğin ve 2022'nin gelirlerini ve temel karını etkileceğini ifade etti.
Instagram, TikTok ve Snapchat'in konumu
Snapchat, Mart başında Rusya'daki reklamları durdurduğunu açıklamıştı. Şirket ayrıca Snap Map kapsamında Ukrayna'daki herkese açık Snap'lerin ısı haritasını (heatmap) geçici olarak devre dışı bıraktığını açıkladı.
Hatırlarsanız önceki yazımızda Meta ve Rusya arasındaki çekişmeyi sizlere aktarmıştık. Facebook ve Instagram, rus basın kuruluşlarının dezenformasyon yayması üzerine bazı kısıtlamalar getirmiş, Rusya ise Facebook'u ülkede yasaklamakla tehdit etmişti.
Instagram Rus hükümeti tarafından desteklenen ve denetlenen yayınların etkisini azaltmak adına bir takım adımlar attı. Instagram, Rusya tarafından desteklenen yayınlara ait gönderilerin sıralamasını düşürecek. Bir başka deyişle algoritmik olarak önceliklendirilmesini engelleyecek.
Ayrıca şirket, bu kaynaklardan yayımlanan içeriklerin altında diğer kaynaklardan yayınlanan içerikleri de ekleyecek. Son olarak bu hesaplardan herhangi biriyle ilgili hikayeleri paylaşmaya yeltenen kullanıcılar, artık “Rusya devleti kontrolündeki medyayı” yaymaya karşı onları uyaran bir mesaj görecek.
Bu arada TikTok Rusya'daki canlı yayın ve yeni içerikleri askıya aldı. Şirket buna ek olarak çalışanlarının ve kullancıların güvenliği için ülkedeki operasyonlarını askıya aldı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap