Savaşın teknoloji cephesinde neler oluyor?

Ukrayna'ya Binance desteği, Telegram'dan kanalları kapatma sinyali, Spotify'ın Moskova operasyonlarını sonlandırması, Google, Apple ve Microsoft'tan içerik yasakları, Rusya'nın Facebook ve Twitter yasağı ve daha fazlası yazıda!
Savaşın teknoloji cephesinde neler oluyor?

Savaş, küresel teknoloji platformlarında müdahalelere yol açarken, teknoloji liderlerini de harekete geçirdi. Geçtiğimiz hafta size savaşın teknoloji cephesindeki haberleri "Savaşın gölgesinde geçen son günlerde teknoloji dünyasında neler oldu?" başlıklı yazımızda aktarmıştık. Bu hafta gerçekleşen gelişmelere birlikte bakalım.

Ukrayna'ya Binance desteği 

Kripto para altyapı sağlayıcısı Binance, Ukrayna’da yerinden edilmiş çocukları ve ailelerini desteklemek üzere sivil toplum kuruluşu Binance Charity Foundation aracılığıyla 10 milyon dolar değerinde yardımda bulunacağını açıkladı.

Şirket, ayrıca mültecilerin ve çocukların gıda, yakıt ve malzeme gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Ukrayna Acil Yardım Fonu adlı kripto öncelikli bir kitle fonlaması başlattı. Binance tarafından bu fona da 16.042 BNB (6 milyon dolar) değerinde bağış yapıldı.

Binance’in yardımlarının halihazırda bölgede bulunan UNICEF, UNHCR, UN Refugee Agency, iSans ve People in Need gibi yardım kuruluşları aracılığıyla dağıtılacağını belirtelim. 

Telegram'dan kanalları kapatma sinyali 

Telegram kurucusu Parel Durov, Ukrayna'daki durum tırmanmaya devam ederse, Rusya'ya ait bazı kanallara kısıtlama getireceğini duyurdu. Paylaştığı gönderide Durov, Telegram kanallarının doğrulanmamış bilgi kaynağı olarak konumlanmaya başladığını dile getirdi. 

Durov, uygulamanın kutuplaşmalara yol açan bir araç olarak kullanılmasını istemediğini ifade etti. 

Spotify, Moskova operasyonlarını sonlandırdı

Ukrayna saldırısı karşısında eyleme geçen Spotify, Moskova ofisini "süresiz" olarak kapattı. Platformunda Rusya devleti tarafından üretilen içeriklerin görünürlüğünü kısıtlayan Spotify, RT ve Sputnik yayınlarının tüm içeriklerini platformundan kaldırdı

Google, Apple ve Microsoft'tan içerik yasakları 

Google, Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının akabinde RT ve Sputnik'e ait YouTube kanallarını yasakladı. Sadece coğrafi olarak erişim yasağı getirilen kanalların YouTube hesapları askıya alınmadı. Google içerik yasağının yanı sıra reklam yasağını da devreye aldı. 

Aynı şekilde Apple ve Microsoft da harekete geçti. Apple, RT ve Sputnik News uygulamalarını iOS uygulamasından kaldıracağını doğrularken, Microsoft, Windows uygulama mağazasında RT'yi engelledi

Bu noktada uygulamaların indirme verilerini paylaşmakta fayda var. RT News, Android uygulaması küresel olarak 7.5 milyon indirme alırken, iOS uygulaması 2.5 milyon indirmeye sahip. Sputnik News Android uygulaması 2.89 milyon, iOS uygulaması ise 960 bin indirme ile öne çıkıyor. 

Apple ve Microsoft, satışlarını durdurdu

Apple ürün satışlarını durduğunu açıkladı. Aynı zamanda Apple, tıpkı Google'ın yaptığı gibi bazı harita özelliklerini de devre dışı bıraktı. 

Microsoft ise Yönetim Kurulu Başkanı Brad Smith tarafından paylaşılan bir blog yazısı ile Rusya'ya ürün ve hizmet satışını durduğunu açıkladı. 

Rusya, Facebook'u ve Twitter'ı yasakladı

Rusya Facebook'u yasakladığını açıkladı. Önceki yazımızda Facebook ve Rusya arasındaki çekişmeyi sizlere aktarmıştık. Facebook'un rus basın kuruluşlarının dezenformasyon yayması üzerine bazı kısıtlamalar getirmiş, Rusya ise Facebook'u ülkede yasaklamakla tehdit etmişti. 

Meta'da güvenlik üzerine çalışan Nathaniel Gleicher ve David Agranovich kaleme aldıkları bir blog gönderisi ile sosyal ağlarda gerçekleşen dezenformasyon ataklarını aktardı. Bu atakları önlemek üzere harekete geçen şirket, AB yaptırımlarıyla birlikte Facebook ve Instagram'daki RT ve Sputnik sayfalarına erişim yasağı getirdi

Rusya'nın resmi iletişim yetkilisi Roskomnadzor yaptığı açıklama ile Facebook ve Twitter'a erişim yasağı getirdi

Balenciaga, Instagram hesabındaki tüm içerikleri kaldırdı

Teknolojiye hızlı adaptasyonu ile moda markaları arasında öncülüğüyle öne çıkan Balenciaga Instagram hesabını Ukrayna'ya destek hesabı olarak konumlandırdı. Hesaptaki tüm gönderileri silen marka, profilinde yalnızca Ukrayna bayrağı görseli paylaştı. Hikayelerde ise takipçilerini savaş ile ilgili olarak bilgilendirmek ve bağış toplamak için hazırlanan içerikleri paylaşıyor. Şirket, Profiline yerleştirdiği bağlantı ile World Food Programme'i desteklediğini duyururken, takipçilerini bağış yapmaya davet ediyor

Airbnb 

Airbnb 2012'den bu yana aktif olan sosyal sorumluluk projesi Airbnb.org üzerinden Ukrayna'dakilere ve Ukraynalı mültecilere destek kampanyası başlattı. Airbnb.org Ukrayna'dan kaçan 100 bin mülteciye destek olmayı amaçlıyor. 

Kullanıcılar, yeni bir kayıt oluşturarak yalnızca Airbnb.org misafirlerine ücretsiz konaklama sağlamak için harekete geçti. Mevcut Airbnb ev sahipleri var olan kayıtlarını indirimli veya ücretsiz olarak sundu. Destek kampanyası kapsamında doğrudan bağış yapmak da mümkün. 

Rus aktivist punk grubu Pussy Riot'tan DAO ve NFT desteği 

Gazeteci Çağla Üren'in Telegram kanalında ve Twitter'da paylaştığına göre, Ukrayna'ya yardım toplamak için kripto para topluluğu kuruldu. Rus aktivist punk grubu Pussy Riot'un kurucusu Nadya Tolokonnikova tarafından hayata geçirilen DAO'nun ismi UkraineDAO

Pussy Riot ayrıca Ukrayna'ya destek toplamak için bir NFT satışı organize etti. Ekip, Ukrayna bayrağının dijital bir versiyonunu NFT formatında satışa sundu. 72 saat için 3 bin 200'den fazla katkı ile 6.7 milyon dolarlık bağış toplandı. 

Product Hunt'ta Ukrayna'ya destek ürünleri 

Teknoloji alanında Ukrayna'nın pek çok girişime ev sahipliği yaptığını, Ukrayna kökenli girişimcilerin dünyanın önde gelen uygulamalarını geliştirdiğini sizlere aktarmıştık. Geliştiriciler, Ukrayna'ya destek olmak için en iyi bildikleri şey yapmaya, ürünler geliştirmeye devam ediyor. 

Bu hafta Product Hunt'ta Ukrayna'yı destekleyen ürünler lansman gerçekleştirdi. Tech For Ukraine, IT şirketlerini, uluslararası kar amacı gütmeyen organizayonlarla eşleştirerek Ukrayna'ya destek olmalarını sağlıyor. 

Ziyaretçileri yardım kaynaklarına yönlendirmek için web sitenize widget eklemenizi sağlayan Help Ukraine Widget, yardım ve bağış kaynaklarını tek bir yerde gösteren Help Ukraine Win, Help Ukraine ve sitesinde sadece bağış kaynaklarına yer veren Help Ukraine Together yayınlanan ürünler arasında yer alıyor. Güvenmediğiniz kurumlara bağış yapmamanız yönünde uyaralım. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.