Savaşın gölgesinde geçen son günlerde teknoloji dünyasında neler oldu?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, teknoloji gündemini de etkisi altına aldı. Savaşın gölgesinde teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeleri tek bir yazıda topladık.
Savaşın gölgesinde geçen son günlerde teknoloji dünyasında neler oldu?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, teknoloji gündemini de etkisi altına aldı. Hafta ortasında WhatsApp'tan Paypal'a Ukraynalı girişimcilerin teknoloji dünyasına kazandırdıklarını sizlerle paylaşmıştık. Savaş küresel teknoloji platformlarında müdahalelere yol açarken, teknoloji liderlerini de harekete geçirdi. 

Facebook'a erişim engeli 

Rus hükümeti, Facebook'un dört Rus medya kuruluşunun hesaplarını kısıtladığını iddia etti. Akabinde ülkede Facebook'a kısmen erişim engeli getirildi. 

Rusya'nın teknoloji ve iletişim yasa düzenleyicisi Roskomnadzor, Cuma günü yaptığı açıklamada, Facebook'un Rusya vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini açıkladı. Ayrıca 2020'nin Ekim ayından bu yana sosyal ağ tarafından 23 sansür vakası kaydedildiğini dile getirdi. 

Rusya yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya Facebook'un kısıtlanan hesapları açması yönünde Meta'ya bir talepte bulundu. Ancak Meta bu talebi görmezden geldi.

Meta'nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg ise Rusya yetkililerinin, dört Rus haber yayıncısı için  Facebook'un doğrulama ve yalan haberleri etiketleme işlemlerinin durdurulmasını talep ettiğini dile getirdi. Clegg, bu talebe olumsuz yanıt verdiklerini söyledi ve bu nedenle Facebook'a kısmen erişim engeli getirildiğini açıkladı. 

Ukrayna, Belaruslu hackerların saldırısı altında

Ukrayna Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT-UA);  Belarus devleti tarafından desteklenen hackerların, Ukrayna askeri personelinin özel e-posta adreslerini hedef aldığını açıkladı. 

CERT-UA bir Facebook gönderisi paylaşarak, toplu bir kimlik avı kampanyasının, Ukrayna askeri personeline ait özel i.ua ve meta.ua hesaplarını hedef aldığını duyurdu. Kurum, saldırının detaylarını aktarırken şu ifadeleri kullandı: 

Saldırganlar, hesap ele geçirildikten sonra IMAP protokolü ile tüm mesajlara erişebilir. Saldırganlar, bu işlemin ardından kimlik avı e-postalarını göndermek için kurbanın adres defterindeki iletişim bilgilerini kullanır.

Bağışlar 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, internet kullanıcıları dijital olarak Ukrayna'ya destek olmanın yeni yollarını yarattı. Patreon'da destek sayfaları açılırken, Ukraine Now sitesi bağış yapabileceğiniz sitelerin listesini paylaştı. 

Patreon'daki söz konusu sayfanın şu anda kapalı olduğunu belirtelim. Ayrıca bu bağış toplama süreci, dolandırıcı hesapların ve sayfaların artış göstermesini de beraberinde getirdi. 

Google Pay ve Apple Pay 

Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaya göre, yaptırım uygulanan Rus bankaları VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank ve Otkritie'nin müşterileri, Apple Pay ve Google Pay hizmetlerini kullanamayacak. Bu bankaların kartları, yaptırımları uygulayan ülkelerde ve bu ülkelerin çevrimiçi servislerinde de geçersiz hale geldi. 

Bu noktada Apple Pay ve Google Pay'in ABD'nin aksine Rusya'da çok yaygın bir şekilde kullanılmadığını belirtelim. 

Starlink Ukrayna'da aktif hale geldi 

Ukrayna'nın Başkan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, Twitter'da Elon Musk'ı mentionlayarak Ukrayna'nın yaşadığı bağlantı problemini Starlink ile çözmesini talep etti. Fedorov, şu ifadeleri kullandı. 

Elon Musk, sen Mars'ı kolonize etmeye çalışırken, Ukrayna'yı işgal etmeye çalışıyor! Senin roketlerin başarılı bir şekilde uzaya yerleşirken, Rusya'nın roketleri Ukraynalı sivillere saldırıyor. Ukrayna'ya Starlink istasyonları tedarik etmenizi ve aklı başında Ruslara buna karşı koyması için seslenmenizi istiyoruz. 

Elon Musk bu çağrıya olumlu yanıt verdi. Musk, tweete verdiği yanıt ile Starlink servisinin Ukrayna'da aktif ettiğini duyurdu. 

Elon Musk ve Mykhailo Fedorov'un Twitter üzerinden iletişim kurması, diplomasinin yeni yüzünü bizlere gösteriyor. Teknoloji girişimleri, ülkelerin kaderinde etkin bir rol üstlenirken, savaşın teknoloji dünyasındaki etkilerini aktarmaya devam edeceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.