WhatsApp'tan Paypal'a Ukraynalı girişimcilerin teknoloji dünyasına kazandırdıkları

WhapsApp'tan Paypal'a Ukrayna kökenli geliştiricilerin ürettiği ürün ve teknolojilerin listesi sizlerle.
WhatsApp'tan Paypal'a Ukraynalı girişimcilerin teknoloji dünyasına kazandırdıkları

Tüm dünya gündemi, Ukrayna'da yaşanan işgale odaklanırken teknoloji dünyası da bundan nasibini aldı. Forbes Ukrayna Editörü ise konuya farklı bir noktadan yaklaştı. Mike Sapiton dün paylaştığı bir tweet  ile Ukrayna'da yaşananların aslında tüm teknoloji kullanıcılarını ilgilendirdiğini belirtti

Ukrayna kökenli geliştiricilerin ürettiği ürün ve teknolojileri listeleyen Sapiton'un paylaştığına göre WhatsApp kurucu ortağı Jan Koum Ukrayna'nın Kiev'e bağlı Fastiv şehrinde doğdu. Koum, sonradan ABD'ye göç etti. 2018'de WhatsApp CEO'su Jan Koum gizlilik ihlali nedeniyle Facebook'tan ayrıldı. 

Ayrıca Paypal'ın kurucu ortağı Max Levchin de Ukrayna kökenli. Levchin, Paypal'un ardından BNPL hizmeti sunan yeni girişimi Affirm'ü kurdu. Geçen yıl, halka arz gerçekleştirmeye hazırlanan Affirm, 9 milyar dolar değerlemeye ulaşmayı hedefliyordu

Snapchat, Grammarly ve Revolut

Snapchat'in diğer sosyal ağlardan ayrışmasını sağlayan Artırılmış Gerçeklik teknolojisi zamanında hepimizi etkisi altına almıştı. Snapchat bu teknolojiyi platformuna kazandırmak için 2015 yılında Looksery'yi 150 milyon dolara satın almıştı. Ukraynalı Victor Shaburov ve Yuri Monastyrshin tarafından Odessa'da kurulan girişim, hala operasyonunu Snapchat altında yürütmeye devam ediyor. Bu bağlamda Snap, Kiev ve Zaporizha ofislerinde Artırılmış Gerçeklik üzerine çalışmaya devam ediyor. 

İngilizce yazma konusunda popüler bir otomatik düzenleme aracı olarak hizmet veren Grammarly de 3 Ukrayna kökenli girişimci tarafından kuruldu. 2009 yılında Dmytro Lider, Max Lytvyn ve Alex Shevchenko kurulan girişim, en son Kasım ayında 200 milyon dolar yatırım aldı. Paylaşılan bilgilere göre; değerlemesi 13 milyar dolara ulaşan Grammarly'nin geliştirmeye adanmış en büyük ofisi Kiev'de bulunuyor. 

Hızlı büyümesi ile dikkat çeken Fintech girişimi Revolut'un kurucusu Vlad Yatsenko, paylaşılan bilgilere göre Ukrayna'nın Mıkolayiv kentinde doğdu. 2021 yılında yaklaşık 3 yıldır Avrupa Birliği'nde kendi bankacılık lisansına sahip olan Revolut, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Estonya, Yunanistan, Letonya, Malta, Romanya, Slovakya ve Slovenya'da hizmet vermeye başlamıştı

CleanMyMac, Readdle ve Spark Mail

Mac kullanıcılarının sevdiği uygulamalardan biri olan CleanMyMac Kiev merkezli MacPaw tarafından geliştirildi. Ukraynalı geliştirici Oleksandr Kosovan'ın kurduğu şirket Mac'e özel uygulamalar geliştiriyor. CleanMyMac'in Product Hunt'tan Golden Kitty Ödülü kazandığını da belirtelim. 

iPhone iPad ve Mac için verimlilik uygulamaları sunan Readdle, Ukrayna'lı Igor Zhadanov tarafından kuruldu. Spark Mail ve Scanner Pro gibi ürünler Readdle ekibinden çıktı. Bu arada Web Summit 2014'te Readdle'ın pazarlama yöneticisi Denys Zhadanov ile röportaj yaptığımızı hatırlatalım.

People.ai, Solana ve Near Protokol

Yapay zekaya dayalı satış analizi girişimi People.ai, Ukrayna'nın Dnipro şehrinde doğan Oleg Roginskiy tarafından kuruldu. En genç Y Combinator mezunlarından olan People.ai, 2018'de Andreessen Horowitz'in dikkatini çekti ve 30 milyon dolarlık bir yatırım aldı. People.ai şu anda Unicorn statüsüne sahip. 

Ukrayna doğumlu Anatoly Yakovenko tarafından kurulan Blockchain ağı Solana, kurulduğu 2018 yılından bu yana 335.8 milyon dolar yatırım aldı. NFT pazarının yükselişinden nasibini alan Solana, platformda geliştirilen oyunlarla da dikkat çekiyor. 

Blockchain platformu Near Protocol, Ukrayna'lı Illia Polosukhin tarafından kuruldu. Near Protocol, çevreye zararı bulunmaması, yüksek hızlı olması ve düşük işlem ücretine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Near Protocol, 2018'den bu yana 162.1 milyon dolar yatırım aldı. 

Bunlar Ukrayna kökenli geliştiricilerin teknoloji dünyasına kazandırdığı girişimlerden yalnızca bazıları. Özellikle son zamanlarda blockchain alanındaki girişimlere ev sahipliği yapan Ukrayna, ismini sayamadığımız pek çok gelecek vadeden girişimi de çatısı altında topluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.