Apple ve Google'ın 3. parti ödemelere izin vermeleri için yeni bir yasa tasarısı sunuldu

Illinois senatörleri, Apple ve Google'ın geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin vermesini sağlamak için "Freedom to Subscribe Directly Act" isimli bir yasa tasarısı sundu.
Apple ve Google'ın 3. parti ödemelere izin vermeleri için yeni bir yasa tasarısı sunuldu

Apple ve Google'ın hem geliştiriciler hem de tekelleşme karşıtı çalışmalar ile yaşadığı problemleri geçtiğimiz dönemlerde pek çok kez sizlere aktarmıştık. Dün ise Apple ve Google, tekelleşme karşıtı yasa tasarılarının teknoloji endüstrisine zarar verebileceğini düşündüklerini açıklamışlardı.

Apple ve Google'ın geliştiriciler ile yaşadığı en büyük sorunlar ise karşımıza ödeme yöntemleri ve komisyonlar olarak çıkıyor. Herhangi bir şekilde 3. parti ödeme yönteminin sunulmaması geliştiricilerin Apple ve Google'a verdiği komisyon bedelinin artmasına neden oluyor.

Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıllarda bu sorun nedeniyle Apple ve Fortnite oyununun geliştiricisi konumundaki Epic Games arasında önemli bir savaş başlamıştı. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ise Apple'ın Epic Games davasını kaybettiğini ve uygulamalar için mağaza dışı ödemelerin önü resmen açıldığını sizlere aktarmıştık.

ABD eyaletleri de 3. parti ödemeleri platformlarına getirmeleri konusunda Apple ve Google'ı sıkıştırmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yılın Mart ayında Arizona'da uygulama mağazalarındaki komisyon ücretlerinin düşürülmesi ve 3. parti ödemelere izin verilmesi için bir yasa tasarısı hazırlanmıştı. 

Apple ve Google'ın yaptığı lobicilik faaliyetlerinin sonunda ise yasa tasarısı geri çekilmişti. Bugün karşımıza çıkan yeni bilgilere göre ise bir başka ABD eyaleti olan Illinois'in senatörleri, her iki şirketin de geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin vermesini sağlamak için "Freedom to Subscribe Directly Act" isimli bir yasa tasarısı sundu.

Ortaya çıkan bilgilere göre senatörlerin yasa tasarısı Illinois merkezli bir yazılım şirketi olan Basecamp tarafından da destekleniyor. Hatırlatmak gerekirse Basecamp, e-postalaşmaya yeni bir soluk getirme iddiasında olan HEY servisini geçtiğimiz dönemlerde kullanıma sunmuştu. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.