Kronolojik akış Instagram'a neden geri geliyor, kullanıcılar bu yenilikten nasıl etkilenecek?

Adam Mosseri, Instagram'a kronolojik akışı geri getireceklerini açıkladı. Kronolojik akış nedir? Instagram akışı şu anda nasıl çalışıyor? Instagram'ın akışı nasıl değişecek? sorularını yanıtladık.
Kronolojik akış Instagram'a neden geri geliyor, kullanıcılar bu yenilikten nasıl etkilenecek?

Instagram yöneticisi Adam Mosseri, son zamanlarda sosyal medya hesaplarında, test edilen yeni özellikler ya da Instagram'ın neden iPad uygulaması yayınlamayacağı gibi konularda açıklamalar yaptı. Mosseri, bu tutumunu bir adım ileri taşıyarak dün Instagram hesabında soru çıkartmaları üzerinden bir soru-cevap yayını gerçekleştirdi. Mosseri, bu yayında Instagram'a kronolojik akışı geri getireceklerini açıkladı. 

Kronolojik akış nedir? 

Kronolojik akış, adından da anlaşılabileceği üzere, Instagram'da paylaşılan gönderileri, paylaşım zamanına göre sıralıyor. Hatırlarsanız Instagram, 2016 yılına kadar paylaşımları, paylaşıldıkları zamana göre kullanıcılara göstermekteydi.

Instagram akışı şu anda nasıl çalışıyor? 

2016 yılında ise şirket, bir algoritma tarafından belirlenen içeriklerin akışta gösterildiği bir yapıyı benimsedi. Bu sayede şirket, akışta kişilerin beğenilerini ve hareketlerini dikkate alarak seçtiği içerikleri kullanıcılara gösteriyor. Aynı zamanda daha etkileşim alana gönderiler de daha fazla kullanıcıya erişmiş oluyor. 2017 yılında önerilen içerikler özelliğini yayına alan Instagram, kişiselleştirilmiş akış vizyonunu daha da ileri taşıdı. 

Instagram'ın şu anki akışı, bir yapay zeka algoritmasından faydalanıyor. Kullanıcıların geçmiş hareketlerini dikkate alan algoritma, onlara kişiselleştirilmiş bir akış deneyimi sunmaya odaklanıyor. 

Kronolojik akış neden geri dönüyor? 

Geçen aylarda muhbir Frances Haugen, Facebook'un Instagram'ın genç kızlar için toksik bir etki yarattığını bildiğini, buna rağmen Instagram Kids uygulamasını geliştirmeye devam ettiğini öne sürdü. Facebook bu iddiaları kesin bir dille reddederken, 13 yaş altı çocuklar için hayata geçireceği Instagram Kids uygulamasını durdurdu. Kısa bir süre içinde iddialar senatoya yansıdı. Senato, ekim ayında aynı gün içinde hem Frances Haugen'e hem de Mark Zuckerberg'e sorular yöneltti. Zuckerberg, ayrıca aynı gün Haugen'e karşı sessizliğini bozdu ve konuya dair bir açıklama yayınladı

Geçen hafta  gerçekleşen Senato soruşturmasında ise Adam Mosseri konuştu. Mosseri, konuşmasında teknoloji endüstrisi için temsilci bir kuruluş fikrini ortaya attı. Bu temsilci kuruluşun, çocukların verilerilerinin nasıl muamele göreceğine ve çocukları güvende tutacak ebeveyn kontrollerine dair örnek uygulamalara karar vermesini teklif etti. Söz konusu kuruluş, ebeveynlerden, yasa koyuculardan ve STKlardan geri bildirim toplayarak evrensel standartlar ortaya koyacak. 

Ancak Senato bu teklife şüphe ile yaklaştı. Senato komitesinin beklentisi, öncelikle Instagram'da yapılabilecek yenilikleri kapsamaktaydı. Bu bağlamda söz konusu teklifin yanı sıra Mosseri, Instagram'ın, kullanıcılara içerikleri kronolojik sırayla gösteren bir akış versiyonu üzerinde çalıştığını açıkladı. 

Instagram'ın akışı nasıl değişecek? 

Mosserri'nin soru çıkartmalarına verdiği cevaplara göre, şirket iki farklı akış versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu özelliklerin ise gelecek yıl yayına alınması planlanıyor. Kronolojik akışlardan ilkinin favroi hesaplarınızı seçmenizi sağladığını belirten Moserri, ardından bu hesaplardan gelen içeriklerin akışta kronolojik sıra ile gösterileceğini açıklıyor. 

Gelecek yıla haftalar kalmışken, şirketin bu yeni sıralamayı, kısa sürede yayına almayı planladığını belirtelim. Hatta Mosseri, favori hesapların seçildiği versiyonu test etmeye başladıklarını dile getiriyor. Sonrasında ise tamamen kronolojik olan akış versiyonu yayına alınacak. 

Bu arada şirketin yıllardır kullanmakta olduğu algoritmik sıralamadan vazgeçmeyeceğini eklemekte fayda var. Instagram, tıpkı Twitter'da gördüğümüz gibi, bir akış seçeneği sunmayı planlıyor. Yine de algoritmaya göre hareket eden hesapların, daha az görüntüleme ve etkileşimle karşılaşması mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.