2022'de piyasaya çıkacak elektrikli otomobil modelleri

Yeni yıla sayılı günler kala piyasaya çıkması beklenen elektrikli araçları hangileri?
2022'de piyasaya çıkacak elektrikli otomobil modelleri

Tüm dünyada elektrikli destekli otomobil sektörü hızla büyüyor. Bu araçlar, Avrupa pazarında toplam yeni otomobil satışlarının yüzde 12,7'sini oluşturuyor. Buna paralel olarak geçen aylarda General Motors, Ford, Volkswagen gibi otomobiil üreticilerin elektrikli otomobil konusuna milyarlarca dolar yatırdığını söylemiştik.

Hatta Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) ve Peugeot SA'nın (Groupe PSA) birleşmesinden oluşan Stellantis, önümüzdeki dört yıl içinde elektrikli otomobil ve bu konudaki yeni yazılımlara 35,5 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladığını duyurmuştuk. Alanda gelişmeler oldukça hızlı. Peki yeni yıla sayılı günler kala piyasaya çıkması beklenen elektrikli araçları hangileri?

BMW i4: Alman otomobil devi BMW, elektrikli otomobil piyasasına hızla giren otomobil üreticilerinden biri...  Markanın tamamen elektrikli ilk Gran Coupé modeli olan BMW i4 bu sene piyasaya çıkması bekleniyor. Araç, üst düzey konfor ve günlük kullanım için ideal niteliklerinin yanı sıra olağanüstü dinamik özellikler sunuyor. Beşinci nesil BMW eDrive teknolojisi ile donatılan beş kapılı. 544 beygir gücüne ulaşıyor. BMW için elektrikli araç üretimine geçmek çok da kolay olmamış. Yetkililer, BMW i4’ün üretimini kurarken, sistemlerin dönüştürülmesi ve kurulumunun özellikle zorlayıcı olduğunu söylenmişti.

Rivian R1T: Amazon ve Ford tarafından desteklenen elektrikli araç üreticisi Rivian da bu alanın iddialı isimleri arasında yer alıyor. R1T adlı elektrikli pick-up'ını 2020'nin sonlarında piyasaya çıkarmayı hedefleyen şirket, bu tarihi bu yıl içinde iki kere ertelemişti. Bunun sebepleri arasında Covid-19 pandemisi ve yarı iletken çip tedarik sıkıntısı gösterilmişti.  Aracın piyasaya çıkması bir muammaya dönüşmüş olsa da gelecek sene satışa sunulması bekleniyor. Peki merakla beklenen R1T'nin özellikleri neler? Araçla dört adet elektrikli motor yer alıyor. R1T Truck 5 kişilik oturma kapasitesine sahip. 105, 135 ve 180 kWh bataryalar bulunuyor. 370 ile 660 km arasında değişen menzil yeteneklerine sahip. 

Ford F-150 Lightning: Amerikan otomobil devi Ford, yeni Ford F-150 Lightning'i 2022 yılında piyasaya çıkaracak. Araç, biri ön biri arka tekerlere güç veren iki adet elektrikli motora sahip. 0-100 km/s hızlanmasını yaklaşık 4,4 saniyede tamamlayabiliyor. Tek şarj ile 370 kilometre menzile ulaşıyor. Ford E-Transit ise markanın piyasaya çıkması beklenen ikinci elektrikli aracı...

Mercedes-Benz EQB: Almanya merkezli Mercedes-Benz, ilk elektrikli SUV modelini 2020'de tanıtmıştı. 7 kişilik oturma kapasitesine sahip olan araç, ABD'de satışa çıkacak. 66,5 kWh bataryaya ve 418 kilometrelik bir sürüş menziline sahip. Hey Mercedes” sesli asistanı destekleyen 10″ boyutunda iki adet ekran yer alıyor. Markanın EQS modeli ise bu sene piyasaya sürüldü.

Lucid Air: Lucid Motors tarafından üretilen araç, 836 kilometrelik menziliyle dikkatleri üzerinde topluyor. Yani Tesla Model S’in uzun menzilli versiyonundan 185 kilometre daha fazla yol alıyor. DreamDrive adı verilen sürüş destek sistemine sahip. 2. ve 3. seviye yarı otonom sürüş imkanı sunuyor. 2.5 saniye 0-100 hızlanma süresine sahip olan modelin son hızı ise 350 km/s olarak belirlenmiş. 113 kW batarya kapasitesine sahip.

Volvo C40 Recharge: Otomobil markaları arasında 2030 yılı itibarıyla Volvo sadece elektrikli araba satan bir marka haline dönüşmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde bu hedef doğrultuda tamamen elektrikli modeli 2021 Volvo C40 Recharge'ı tanıttı. Bu, şirketin ikinci elektrikli araba modeli. Bilindiği üzere ilk modeli XC40 Recharge idi. Haziran'ın ilk haftasında Avrupa'daki ülkelerden sipariş almaya başladı. Araç, C40 Recharge’da çift elektrik motora sahip. Modelin 0’dan 100’e hızlanmasını 4,9 saniye... Bataryası ise 78 kWh kapasiteli...

Genesis GV60: Hyundai markasını premium lüks markası Genesis'in elektrikli modeli, yeni yılda ABD'de satışa sunulacak araçlardan biri. İlk elektrikli SUV modeli olan araç, 0-100 km/sa hızlanmasını 4 saniyede tamamlayacak. 350 kW şarj altyapısını kullanarak sadece 18 dakikada yüzde 80 şarja ulaşabilecek. Arkadan itişli versiyonun menzili 451 kilometre, dört tekerlekten çekişli olanınki de 400 kilometre olacak.

GMC Hummer EV Pickup: GMC, General Motors'un bünyesindeki markalardan biri... Araç Hummer'ın H1, H2 ve H3 modellerinden esinlenerek üretildi. Araç, 840 beygir gücünde... Beş kişilik oturma kapasitesine sahip. 3 farklı elektrikli motoru var. Bunlar 1000 beygir 15591 nm tork güç üretiyor. 0’dan 60 mile (0-96 km/s) 3 saniyede çıkıyor. Aracın toplam menzili ise 560 kilometrenin üzerinde...

Audi E-tron GT: volkswagen grup iştiraki Audi, bu aracı 2018'de Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıtmıştı. Elektrikli otomobil, 4 kapılı ve 2,9 metre dingil mesafesine sahip. Menzili 90 kWh’lik lityum iyon pilleri ile 400 kilometreden fazla. Audi’nin geliştirdiği Audi Wireless Charging sistemi ile kablosuz olarak şarj edilebiliyor. Pillerin kablolu olarak yüzde 80 kapasitede dolması 20 dakika sürüyor.

Audi Q4 E-tron: Audi'nin bir diğer aracı ise Q4 E-tron... 4.59 m uzunluk ve 1.87 m genişliğe sahip. Bir adet elektrik motor yer alan araç,170 beygir güç ve 310 Nm tork üretiyor. 55 kWh'lik bir bataryayla gelen model 340 kilometrelik bir menzil vadediyor.

Subaru Solterra: Kasım ayında resmi olarak Japonya'da resmi olarak tanıtılan araç, Toyota işbirliğinde geliştirildi. Solterra'nın uzunluğu 4690 mm, genişliği 1860 mm, yüksekliği 1650 mm, aks mesafesiyse 2850 mm olduğu biliniyor. Araç gelecek sene iki versiyonuyla piyasaya çıkacak. Her iki versiyonu da 71.4 kWsa kapasiteli lityum iyon bataryaya sahip. Bu önden çekişli versiyon için 530 kilometre, dört tekerlekten çekişli versiyon için 460 kilometre sürüş menzili sağlıyor.

Avrupa piyasasında dikkat çekenler

Renault Megane E-Tech: Fransa merkezli Renault'un yüzde 100 elektrikli modeli olarak tanımlanıyor.  SUV benzeri ön yüzü ve kompakt sedan gövdesine sahip. Otomobil markasının en çok satan araba modeli olan Megane, crossover görünümüne sahip. 40 ve 60 kWH'lık iki farklı batarya bulunuyor. 40 kWH'lık batarya 300 kilometre, 60 kWH'lık batarya ise 470 kilometre menzil sunuyor.

Cupra Born: Volkswagen'in yan kuruluşu olan İspanya merkezli otomotiv şirketi Seat'in ilk tamamen elektrikli aracı... Seneye satışa sunulacak aracın 6 farklı renk seçeneği mevcut. Dış tasarımı yakın zamanda piyasaya sürülen Volkswagen ID 3'e benzer bir araç olduğu biliniyor. 45kWh, 150bhp modeli, güçlü, ama orta karar bir performans sağlıyor. 340 kilometre menzili  58kWh, 204bhp modelinde menzil 420 kilometreye, 231bhp'ye sahip. 77kWh bataryalı versiyonda ise 540 kilometreye kadar çıkıyor. 0'dan 100'e 6,6 saniyede çıkıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.