Bir süredir uygulama gelişticiler ve uygulama mağazaları arasında yaşanan çekişme ABD senatosuna taşındı. Özellikle App Store'da bitmek bilmeyen komisyon kavgası geçen yıl gündemi epey meşgul etmişti. Uygulama geliştiriciler yalnızca App Store'un değil, Google Play'in de yüksek komisyon oranları ve adaletsiz yaklaşımından bıkmış olmalı ki; bu şikayetler ABD senatosuna da yansıdı.
Yeni yasa tasarısının detayları
Şikayetlere kulak veren ABD Senatosu ise Open App Markets Act isimli yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Söz konusu yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde Apple ve Google'ın uygulama satın almaları konusunda yetkisi azalacak. Ayın şekilde mobil yazılımların dağıtım şekli de değişecek.
Open App Markets Act, işletim sistemlerini kontrol eden şirketlerin, platformlarında üçüncü parti uygulamalara ve uygulama mağazalarına izin vermesini sağlıyor.
Ayrıca geliştiricilerin, kullanıcıları web sitesi gibi başka platformlardan da kayıt olmaya yönlendirebilecek. Üstelik uygulama mağazaları, bu yaklaşım nedeniyle geliştiricileri platformdan atamayacak. Hatırlarsanız, Oyun içinde direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı.
Fortnite'ın geliştiricisi olan Epic Games başta olmak üzere pek çok şirket, App Store'un yaptırımları ardından adeta uygulama mağazalarına savaş açmıştı. Spotify ve Rakuten'in şikayetleriyle başlayan App Store komisyonu kavgası ise Microsoft'un da dahil olduğu dava süreçlerine taşındı.
Yasa tasarısının arkasındaki isimler
Senatör Richard Blumenthal yaptığı açıklamada;
Bu yasa, uygulama ekonomisindeki rekabeti engelleyen duvarları yıkacak, tüketicilere daha fazla seçenek ve daha küçük teknoloji girişimlerine mücadele şansı verecek.
Yasa tasarısında Richard Blumenthal'ın yanı sıra Senatör Marsha Blackburn ve Senatör Amy Klobuchar'ın da imzası var. Bu noktada Klobuchar'ın senatonun antitröst alt komitesinde başkanlık yaptığını belirtelim. Blackburn ve Blumenthal ise bu alt komitenin üyesi.
Senatör Blackburn, Apple ve Google'ın uygulama mağazasında sürdürdüğü yaklaşımı, "özgür ve adil bir pazaryerine doğrudan hakaret” olarak tanımladı. Senatör Klobuchar ise uygulama mağazalarının attığı adımların rekabet açısından ciddi endişelere sebep olduğunu vurguluyor.
Teknoloji şirketlerinin koalisyonu
Görünen o ki; Nisan ayında Spotify, Tile ve Match Group'un senatoya aktardığı gelişmeler, yeni bir yasa olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Özellikle uygulama mağazalarının aldığı komisyonu ve rekabete etki eden adaletsiz politikaları eleştiren teknoloji şirketleri Coalition for App Fairness adı altında örgütlenmiş ve haklarını aramaya başlamıştı. Open App Markets Act'i destekleyen bu koalisyonun kurucuları arasında Basecamp, Blix, Deezer, Epic Games, Spotify, Match Group ve Tile gibi önemli şirketler yer alıyor.
App Store, koalisyonun yarattığı baskı ve yasal süreçlerin devreye girmesiyle, 2020'nin kasım ayında komisyon oranlarında geri adım attı. App Store Küçük İşletme Programı kapsamında yıllık 1 milyon dolardan daha az gelir elde eden küçük işletmelerin komisyon oranını yüzde 30'dan yüzde 15'e düşürdü. Google da Apple'ın adımlarını izleyerek; geliştiricinin bir yılda kazandığı ilk 1 milyon dolarlık gelir için komisyon oranını yüzde 15'e düşürdü.
Yasa tasarısının hayata geçmesi halinde geliştiricilerin gelir oranı artarken, uygulama mağaza sahiplerinin gelirleri ciddi anlamda düşüş yaşayacak.