Twitter, pandemi ya da afet gibi küresel kriz anlarında, seçim dönemlerinde ve politik olaylarda kullanıcıların birbiriyle iletişimde kalması için kritik bir rol oynuyor. Ancak platformdaki botlar ve kötü niyetli hesapların varlığı devasa bir kullanıcı tabanı ile birleştiğinde; bu durum ciddi bir dezenformasyon problemini de beraberinde getiriyor.
Sosyal ağlar üzerinden yayılan yanlış bilgilendirmeler, insanların karar alma süreçlerini etkilerken, Twitter gibi sosyal ağ şirketleri, önemli dava ve yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın görevdeyken çıkardığı kararname de bunlardan biri.
Bu bağlamda Twitter, platformundaki en önemli problemlerden biri olan dezenformasyon yayılımını önlemek için habercilik kuruluşları Associated Press (AP) ve Reuters ile çalışmaya başladığını duyurdu. Şirket, bu iş birliği sayesinde platformunda güvenilir bilgi ve haberleri öne çıkarmayı amaçlıyor.
Twitter'ın içerik ekibi nasıl çalışıyor?
Twitter'ın içerik seçkisi yapan kürasyon ekibi ise bu yeni anlaşma ile daha güçlü bir desteğe kavuşmuş oluyor. Bilmeyenler için kürasyon ekibinin nasıl çalıştığını anlatmakta fayda var. Twitter kürasyon ekibi, Gündem'e (Top trend) giren ve Twitter'ın keşfet sayfasında karşımıza çıkan içeriklere ekstra bilgi eklemek üzerine çalışıyor.
Kürasyon ekibinin bir diğer sorumluluğu ise Twitter'da karşımıza çıkan arama sonuçları. Ekip, anahtar kelime ve hashtag aramalarında, arama sonuçlarının nasıl listeleneceğine karar verirken, yüksek kalitede içerikleri önceliklendiriyor.
Bunlara ek olarak; kürasyon ekibi, andemi gibi halk sağlığını ilgilendiren acil durumlarda veya seçimler gibi önemli olaylar esnasında Ana Zaman Çizelgesi'ndeki Keşfet sekmesinde görünen içeriklere de müdahale ediyor olabilir.
Dezenformasyon etiketleri ne işe yarar?
Aynı zamanda ekibin, dezenformasyon etiketlerini kullanma konusunda da etkin bir rol oynadığı düşünülüyor. Dezenformasyon etiketleri, yanlış bilgilendirme içerdiği halde Twitter'da görünmesine izin verilen tweetler için kulanılıyor. Twitter'ın manipüle edilmiş medya, seçim bütünlüğü veya COVID-19 ile ilgili kurallarını ihlal eden bu tweetler, yetkili kaynaklar tarafından bilgilendirici içerikle etiketleniyor.
Kürasyon ekibinin rolü, yalnızca içerikleri yönetmekle sınırlı. İçeriklerin kaldırılması gibi konular ise Twitter'ın Güven ve Güvenlik ekibi tarafından üstleniyor. Bu ekip, kürasyon ekibinden farklı olarak; atılan tweetlerin Twitter'ın yönergelerini ne zaman ihlal ettiğini, tweetleri kaldırma veya yasaklama gibi cezai işlemlerin ne zaman yapılması gerektiğini belirliyor.
AP ve Reuters'ın platformdaki rolü nedir?
Twitter'ın AP ve Reuters ile hayata geçirdiği iş birliği ise her iki kurumu da, Güven ve Güvenlik ekibi tarafından üstlenilen bu tür yaptırım kararlarının dışında bırakıyor. Twitter, AP ve Reuters ile birlikte çalışarak Twitter'da paylaşılan gönderilere doğru bilgilerin eklenme sürecini hızlandırıyor. Aynı zamanda, bu çalışma Twitter'ın içerik doğrulama konusunda hızlı bir ölçeklenme yakalamasını da sağlıyor.
Kürasyon ekibi, AP ve Reuters desteğiyle, platformdaki dezenformasyon gönderilerini hızlıca bertaraf ederken, doğru bilgi içeren paylaşımları önceliklendirebilecek.
Bu arada AP ve Reuters kurumlarının içerik doğrulama konusunda hali hazırda Facebook ile birlikte çalıştığını belirtelim. Twitter'ın içerik doğrulama platformu Birdwatch da AP ve Reuters'tan destek alacak. platform, Henüz tüm kullanıcılara açılmamış olsa da; Birdwatch üyeleri, Twitter'da paylaşılan gönderilerin değerlendirmesini AP ve Reuters tarafından iletilen geri bildirimler doğrultusunda gerçekleştirebilecek.
Bu iş birliği sayesinde kürasyon ekibi, hangi gönderilere ekstra bilgi eklenmesi gerektiğini de kolayca belirleyebilecek. Çalışma kapsamında, tweetler, arama, keşfet ve Twitter anlar, sürekli gözden geçirilerek değerlendirilecek.
Şu an için İngilizce gönderileri kapsayan iş birliği, ilerleyen dönemde farklı zaman dilimleri ve dillerin de sürece dahil olmasını sağlayacak.
Bana kalırsa Twitter, şimdiye kadar gelir elde etme ihtiyacının ötesinde, platformundaki topluluğu dinleyerek ürünler geliştiren nadir sosyal ağlardan biri oldu. Son bir yılda platformuna pek çok özellik ekleyen Twitter, içerik üreticilerin gelir elde etmesi için ortaya koyduğu araçlar ve siyasi reklamları platformundan kaldırmasıyla kullanıcılarının saygısını kazandı. Önümüzdeki dönemde ise daha merkeziyetsiz bir yapı ile karşımıza çıkarak, Z kuşağının nabzını tutacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap