Geçtiğimiz ay Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin siyasi reklamları platformdan kaldıracağını duyurmasının ardından Twitter resmi olarak platformda siyasi reklam yapılmasını yasakladı. Gelecek haftadan itibaren yayına alınacak olan Twitter'ın siyasi reklam politikası, iklim krizi ve kürtaj gibi politik konularda reklam yapan organizasyonlar içim yeni bir rehber sunacak.
Twitter'ın politik içerikler ve toplumsal konulara dayalı reklamcılık olmak üzere iki yeni reklam politikasını 22 Kasım'dan itibaren yayına alacağını belirtelim. Politik içerik politikası, adayları, siyasi partileri, devlet görevlilerini, mevzuatı, düzenlemeleri, referandumları veya oylama önlemlerini referans alan herhangi bir içeriğin ücretli tanıtımını yasaklıyor. Sonuç olarak Twitter, kampanyaların ve adaylarnı Twitter reklamlarına para harcamasını etkili bir şekilde yasaklıyor.
Twitter'ın bu kısıtlama kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nde sık sık kampanya ile ilişkili bağış toplama aracı olarak kullanılan PAC’lerin, süper PAC’lerin ve 501 (c) (4) kuruluşların reklamlarını da yasakladığını söyleyelim.
Öte yandan şirketin, platformda toplumsal konuları temel alan reklamları tamamen engellemediğini belirtelim. Yeni toplumsal konulara dayalı reklamcılık kuralları uyarınca, iklim değişikliği, kürtaj veya hayvan hakları gibi konuları kapsayan reklamlar tamamen yasaklanmak yerine kısıtlanacak.
Yeni reklam politikaları kapsamında sorun temelli reklam verenlerin kullanıcıları yaşa, ırka veya belirli bir konum gibi demografik özelliklere göre hedefleyemeyeceğini de ekleyelim. Bunun yanı sıra eyalet ve il düzeyinde hedeflemeler yapılabilecek.
Bu kuruluşların liberal veya muhafazakar gibi anahtar kelimelere dayalı reklamcılık yapması da yasaklanacak.Hatta Twitter’ın güvenirlik ve güvenlik genel başkan yardımcısı Del Harvey, şirketin yasaklanan kelimelerin listesini herkesin ulaşabileceği şekilde paylaşacaklarını belirtti. Listenin gelecek haftadan itibaren yayına alınacağını da belirtelim.
Siyasi reklamcılığın ülkelerin kaderini değiştirebildiğini düşündüğümüzde, Twitter'ın attığı bu yeni adımın gerçekten değerli olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda bahaneler üreten ve ifade özgürlüğü kavramının arkasına sığınan Facebook'un aksine bir sosyal ağın bu alanda çalışma yapması, başka sosyal ağların da harekete geçmesini sağlayabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap