Dünyanın en büyük ikinci otomobil firması olan Toyota, 2015 yılında, Palo Alto'da düzenlediği bir basın toplantısında Stanford ve MIT üniversiteleriyle bir ortaklığa imza atmış. Sürücüsüz otomobiller için yapay zeka araştırmalarına harcanması için 50 milyon dolar yatırım yapma kararı aldığını açıklamıştı. Projenin liderliği daha önce DARPA'da da görev almış Dr. Gill Pratt'e teslim edilmişti. Kiichiro Toyoda tarafından 28 Ağustos 1937 yılında Japonya'da kurulan şirket, bu sene araç çağırma uygulaması Lyft ile önemli bir satışa imza atmasıyla gündeme geldi. Şirket, sürücüsüz otomobil teknolojilerine odaklanan "Level 5" isimli birimini Toyota Motor Corporation'a sattı.
Aslında şirket, Mayıs 2015'ten bu yana araç paylaşım ve sürücüsüz otomobil endüstrisine yatırım yapıyor. Şirket, bu konudaki ilk aksiyonu araç paylaşım servisi Uber'a yaptığı yatırımdı. Yapılan anlaşma ile bundan sonra sürücüler Uber'da kullanılmak üzere Toyota'da uygun fiyatlarla ve ödeme seçenekleriyle otomobil satın alabilecekti. Bu, o dönem için otomotiv sektörü adına oldukça önemli bir gelişmeydi. Çünkü Uber, o dönem sürücüsüz otomobil testlerine başlamıştı. Bu gelişmeden sonra Mayıs 2016'da satışa çıkarılan robotik çalışmalar yürüten Boston Dynamics'in potansiyel alıcılardan biri olarak gösterilmişti. Toyota şirketi almadı. Daha sonra Boston Dynamics önce Soft Bank'a satıldı. Daha sonra 2020'de Hyundai Motor Group tarafından 1 milyar dolara satın alındı.
O dönem mobilite pazarına girişini de hızlandırması beklenen Toyota, aslında beklenin tersine bir hareket yaparak Ekim 2016'da şehir içi taşımacılık dikeyine yatırım yaptı. ABD'li kişiden kişiye araç kiralama uygulaması Getaround, araç sahiplerinin boşta duran araçlarından para kazanmasını sağlarken araç ihtiyacı olanlara da çevresindeki en yakın aracı kolayca kullanabilme olanağını sunuyor.
Toyota, iki yıl sonra Volkswagen ve Ford ile sürücüsüz otomobiller için yeni bir yazılım şirketi kuracağını açıklamıştı. Kendi sürücüsüz araçlarını geliştiren şirket, bünyesinde Aisin Seiki ve Denso'nun da bulunduğu Toyota Research Institute-Advanced Development isimli ayrı bir şirket kurdu. Kısaca TRI-AD olarak isimlendirilen bu şirket için üç ortak toplamda 2,8 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. TRI-AD, 2015 yılında ABD’de kurulan Toyota Research Institute’un (TRI) alt birimi olarak lanse edildi.
Uber'e yapılan yatırımlar dikkat çekti
Toyota, Uber'e 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Toyota'nın Sienna model otomobilleri Uber'in sürücüsüz otomobil teknolojileri ile donatıldı ve Uber'in otomobil ağına katıldı. Oluşturdukları sürücüsüz otomobil filosunu "Autono-MaaS" olarak adlandırıldı. Ardından Uber, otonom araçları için Toyota liderliğinde 1 milyar dolar yatırım aldı. Denso ve SoftBank'ın Vision Fund fonundan kullanıldı. Bu yatırımın ardından Uber ATG'nin değerlemesi 7.25 Milyar dolara ulaştı. Anlaşma kapsamında Toyota ve Denso şirkete 667 milyon dolar yatırım yaparken, Vision Fund geri kalan 333 milyon doları tamamladı. 2019'da Toyota Çin merkezli araç çağırma girişimi Didi Chuxing'e iş birliğini genişletmek ve geliştirmek için 600 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımla şirketin kendi sürüş hizmetlerini başlattığını anlamak mümkündü.
Toyota Araştırma Enstitüsü'nün bir iştiraki olan Toyata AI Ventures, erken evre robotik ve özerk teknoloji girişimlerini bulmaya ve yatırım yapmaya odaklanacak olan 100 milyon dolarlık yeni bir fonunu duyurdu.Toyota'nın bu büyüklükte bir fonla ilerlemesi şirketin gelecek beklentilerini ortaya koyduğu söylenmişti. Şirket, Nauto, May Mobility, Intuition Robotics ve Joby Aviation gibi girişimlere yatırım yaptı. Birkaç ay sonra bu girişimlerden biri olan May Mobility, B serisi yatırım turunda Toyota Motor Corp. liderliğinde 50 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.
Şirket, bu sene ilginç başka bir yatırıma imza attı. Araç çağırma uygulaması Lyft, sürücüsüz otomobil teknolojilerine odaklanan "Level 5" isimli birimini Toyota Motor Corporation'a sattı. Toyota, Lyft'in sürücüsüz otomobil birimi için toplamda 550 milyon dolar ödeyecek. 550 milyon doların 200 milyon dolarının peşin olarak ödeneceğini, kalan 350 milyon doların ise önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlanacak. Level 5 biriminin ABD, Almanya ve İngiltere'de bulunan 300 çalışanı ise yapılan anlaşma ile Toyota Motor Corporation'a katılacak ve çalışmalarına Palo Alto ofisinden devam edecek. Toyota altı yıldır aralıksız olarak araç paylaşım ve sürcüsüz otomobil endüstrisinde yatırımlarına devam ediyor. Japon otomobil devi de bu yarışın önemli temsilcilerinden biri...
Diğer otomotiv üreticisi ABD'li Ford'un teknoloji yatırımlarını ise buradan okuyabilirsiniz!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap