Microsoft, Windows 11 ile App Store'dan rol çalıyor

Geliştiriciler, Windows 11'de uygulama içinde gerçekleşen satışlar esnasında Microsoft'a komisyon ödemek durumunda kalmayacak.
Microsoft, Windows 11 ile App Store'dan rol çalıyor

Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 11 ile App Store'dan rol çalmaya hazırlanıyor. Uzun süredir aldığı komisyon oranları ile gündeme gelen App Store'un aksine, Windows geliştiricilerin kendi ödeme sistemini kullanmasına izin veriyor. Böylece geliştiriciler, uygulama içinde gerçekleşen satışlar esnasında Microsoft'a komisyon ödemek durumunda kalmayacak.

Microsoft Ürün Genel Müdürü Panos Panay, Windows 11'in tanıtıldığı etkinlikte bu yeni gelişmeyi şu cümlelerle aktardı:

"Kendi ticaret motorunuzu getirirseniz, gelirinizin yüzde 100'ünü korursunuz. biz de yüzde 0'nını alırız."

Windows 11 güncellemesi, tüm Windows kullanıcılarına ücretsiz olarak ABD'deki tatil döneminde yayına alınacak.

App Store ile Epic Games tartışmasında Microsoft'un konumu 

Geçen yıl yaz döneminde oyun içine direkt ödeme seçeneği ekleyen Fortnite'ın hem App Store hem de Google Play'den atıldığını sizlere geçtiğimiz Ağustos ayında aktarmıştık. Epic Games'in bu hamlesi üzerine sadece Fortnite oyununu App Store'dan kaldırmakla kalmayan Apple, 28 Ağustos tarihinde Epic Games'in tüm geliştirici hesaplarını kapatacağını ve şirketin iOS ve Mac geliştirme araçlarından çıkaracağını da açıklamıştı.

Epic Games, Apple karşıtı #FreeFortnite turnuvası düzenlerken, Microsoft, Apple-Epic Games savaşına tepeden dahil olmuş ve Epic Games'in yanında yer almıştı. Microsoft daha önce Epic Games adına mahkemeye bir mektup göndermişti. Bununla beraber, bir Microsoft çalışanı, duruşma sırasında bilirkişi olarak öne çıkmıştı. Devam eden davada her iki taraf için de tartışmalar sona erse de; hakimin ne zaman karar vereceği henüz bilinmiyor.

Microsoft'un Windows 11 yaklaşımını daha iyi anlamak için App Store'da bitmeyen komisyon kavgasına dair tüm detayları ve haber yayıncılarının bu süreçteki yaklaşımını incelemenizde de fayda var.

Windows 11'in öne çıkan özellikleri

Windows 11 güncellemesi ile birlikte pek çok tasarım yeniliği de karşımıza çıkıyor. 

Başlat menüsü ve görev çubuğu simgeleri ekranın alt - orta kısmına konumlanırken, pencelerelerin köşelerinin yuvarlak hatlara kavuştuğunu görüyoruz. Aynı şekilde pencere ve diğer öğeleri için şeffaflık özelliği dikkat çekiyor. Ayrıca Karanlık ve Aydınlık mod gibi yeni temalar da mevcut.

Giriş ekranının tasarımının baştan aşağı değiştirildiğini belirtelim. Buna ek olarak Windows Hello ve diğer giriş yöntemleri de hızlandırıldı. Tasarım yenilikleri kapsamında Windows 7'de görece küçük olan widgetlar ise daha büyük bir görünüm ile Windows 11'de kendine yer buldu. 

Windows 11'in en sevilen yeniliği ise güç tüketiminin azaltılması ve cihazların pil ömrününün artırılması olabilir. Güncellemelerin boyutlarının yüzde 45 oranında küçültülmesi ve böylece güncelleme yükleme sürecinin hızlandırılması da sevilen özellikler arasında bulunuyor. 

Microsoft Teams, Windows 11'e tamamen entegre edilirken, dokunmatik kontroller ve kalem desteği daha gelişmiş bir hale getirildi. Son olarak Amazon App Store desteği ile Android uygulamaları da Windows Store'da yerini aldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.