Instagram, içerik üreticileri için affiliate ve alışveriş özelliklerini duyurdu

İçerik üreticileri, Instagram ödeme (check out) seçeneğine sahip ürünleri önererek, satılan ürünler üzerinden komisyon alabilecek. Ayrıca içerik üreticiler, Instagram dükkanlarını profillerine ekleyebilecek.
Instagram, içerik üreticileri için affiliate ve alışveriş özelliklerini duyurdu

Geçtiğimiz hafta Creator Marketing Accelerator'ı duyuran Facebook, bu hafta Instagram'da içerik üreticileri odağında yayına aldığı yeni gelir modellerini açıkladı. Yenilikler, bu yıl ilk defa düzenlenen ve 3 gün süren Creator Week etkinliğinde Mark Zuckerberg tarafından duyuruldu.  

Affiliate aracının detayları 

Zuckerberg'ün aktardıklarına göre; Instagram native bir affiliate aracı üzerinde çalışıyor.  Bu araç sayesinde içerik üreticileri, Instagram ödeme (check out) seçeneğine sahip ürünleri önererek, içerikleri üzerinden satılan ürünlerden komisyon alabilecek.

Instagram üreticileri bu ürünleri önerdiğinde, tıpkı sponsorlu içeriklerde olduğ gibi  kullanıcı adının altında "komisyon için uygun şartlara sahiptir" ibaresi yer alacak.

Native Affiliate aracı önümüzdeki aylarda yayına alınacak. Test süreci ise ABD'deki içerik üreticileri ile başlayacak. Bu kapsamda Benefit, Kopari, MAC, Pat McGrath Labs ve Sephora markaları da test sürecine dahil edilecek. 

Instagram dükkanlarına bağlantı verme 

Tanıtılan yenilikler kapsamında bundan sonra içerik üreticiler, Instagram dükkanlarını profillerine ekleyebilecek. İçerik üreticilerin bu özelliği kullanabilmesi için bir işletme hesabına sahip olması gerekmiyor. Kişisel hesaplar da Instagram dükkanlarını profillerine ekleyebilir. Özellik şu anda içerik üreticilerin kullanımına açılmış durumda. 

Yıl sonunda ise ABD'deki içerik üreticileri, Instagram'ın ticari ortakları olan Bravado/UMG, Fanjoy, Represent ve Spring gibi markalarla özel ürün tanıtımları gerçekleştirebilecek. 

Bahşişler odağında destek: Stars Challenges 

Instagram Canlı yayınlarında bahşiş için kullanılan rozetler özelliğini Mayıs 2020'de tanıtmıştı. Rozetler 0.99 dolar ve 4.99 dolar arasında değişen fiyatalara sahip. Bu özelliğin bir benzeri Facebook Gaming'te Stars adı ile kendini göstermekteydi. Star ise, Instagram rozetlerinden farklı olarak  0.01 dolar değerinde. 

Facebook, içerik üreticileri desteklemek için Stars Challenges programını duyurdu. Bu haftadan itibaren içerik üreticileri, bazı kilometre taşlarına ulaşarak bonus kazanabilecek. Canlı yayınlarda belli bir saate ulaşmak ya da belirlenen zaman periyodu için belli bir Stars sayısına ulaşmış olmak gibi kriterler söz konusu kilometre taşları arasında yer alıyor. Örneğin, 5 bin Stars'a ulaşan içerik üreticiler Facebook'tan 150 dolar bonus alıyor. 

Sosyal ağların içerik üreticilerine fon yaratma yarışı 

İçerik üreticilerine sağlanan fonlar, son aylarda gündemden düşmüyor. Mayıs başında YouTube, TikTok rakibi YouTube Shorts'u kullanacak içerik üreticilere gelecek yıl boyunca 100 milyon dolar ödeme yapacağını açıklamıştı. Böylece şirket, YouTube Shorts'taki içerik üretimini ve etkileşimi artırmayı planlıyor. 

Bu arada Snapchat'in de 2020'in Kasım ayında yayına aldığı TikTok kopyası Spotlight'ı hatırlatalım. Şirket aynı tarihte, Spotlight'ta paylaşım yapan içerik üreticilere günde 1 Milyon dolardan fazla gelir elde etme imkanı sunmuştu. TikTok ise Temmuz 2020'de içerik üreticilere özel 200 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu duyurdu.

Mart ayında içerik üreticiler için Clubhouse Creator First adlı hızlandırma programını duyuran Clubhouse, Nisan başında kullanıcıların favori içerik üreticilerine  para göndermelerini sağlayan ilk doğrudan ödeme yöntemi için test sürecini başlatmıştı. Şirket, Nisan 2021'de ödeme özelliğini daha fazla içerik üreticiye açacağını duyurdu. 

Sosyal ağların bitmek bilmeyen rekabetinden içerik üreticilerin karlı çıkacağını söylemek mümkün.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.