Instagram canlı yayınlarına, görüntüyü ve sesi kapatma özellikleri ekleniyor

Instagram canlı yayınlarına, tıpkı Clubhouse'daki gibi kullanıcıların mikrofonlarını sessize almalarına ve hatta videolarını kapatmalarına olanak tanıyan yeni özellikler ekleniyor.
Instagram canlı yayınlarına, görüntüyü ve sesi kapatma özellikleri ekleniyor

Son dönemde sese dayalı sosyal medya platformları, bilhassa Clubhouse'ın hayatımıza girmesiyle ciddi bir yükselişe geçti. Davetiye sistemiyle, sadece iOS kullanıcılarının dahil olabildiği Clubhouse, bu yılın başlarında bir anda trendlerde üst sıralara yükseldi ve hemen hemen herkesin konuştuğu bir uygulama haline dönüştü. Bunu fırsat bilen teknoloji devleri de haliyle konudan uzak kalmak istemedi. Twitter, Facebook, LinkedIn, Discord gibi platformların peş peşe "Clubhouse benzeri uygulama" haberleri ortaya çıktı.

Facebook her ne kadar kendi uygulamasını geliştiriyor olsa da -ki bu uygulamanın görüntüleri sızmış ve neredeyse Clubhouse'a birebir benzeyen bir platform olduğunu görmüştük- aslında Facebook'un elinde başka bir güç var; Instagram.

Her gün milyonlarca insan Instagram'da canlı yayın yapıyor. Ancak bu canlı yayınlarda kontrol istenildiği gibi sağlanmıyor ve yayınlar, sesten ziyade görüntü odaklı. Facebook da bunu fırsat bilerek kendi uygulamasını yayına alana kadar Instagram canlı yayınlarına eğilmeye karar vermiş gibi duruyor. Zira şu anda Instagram canlı yayınlarına, tıpkı Clubhouse'daki gibi kullanıcıların mikrofonlarını sessize almalarına ve hatta videolarını kapatmalarına olanak tanıyan yeni özellikler ekleniyor. Instagram, bu yeni özelliklerin canlı yayın deneyimleri sırasında sunuculara daha fazla esneklik sağlayacağını açıkladı. Böylelikle Instagram da bir nevi Clubhouse'a benzemiş olacak.

Bu özellikler ne anlama geliyor? Video kapatma özelliğine göre sesiniz varken görüntünüzün olmasına gerek kalmayacak. Bence Instagram canlı yayınlarının en can sıkan özelliklerinden biri buydu. Bazen kişiler bir konuyu konuşmak istese bile "acaba nasıl görünüyorum" gerginliği yüzünden canlı yayınlara dahil olmak istemiyordu. En azından bunun önüne geçilmiş olacak. Ses kapatma özelliği de birden çok kişinin olduğu yayınlarda ses karmaşasını engelleyecek. Bu arada Instagram'da bir canlı yayına artık maksimum dört kişinin katılabildiğinin de altını çizmiş olayım. İki kişi varken bu özellik çok gerekli görünmese de belli ki şimdilerde buna ihtiyaç duyulmuş.

Bir süre için moderatörler videoları açıp kapatamayacak veya canlı yayında diğerlerini sessize alamayacak, ancak Instagram bu tür özellikleri ve daha fazlasını yayıncıya sunmaya çalıştığını ve bunları yakında kullanıma açacağını söylüyor. Özelliklerin ne zaman aktif edileceği ise henüz belli değil. Bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.