Kişisel verilerinizin kimler tarafından, nasıl kullanıldığını takip edebildiğiniz ücretsiz uygulama: Rita Personal Data

Platforma üye girişi yaptıktan sonra dilediğiniz hesabınızı Rita Personal Data'ya bağlayarak verilerinizin nasıl kullanıldığını görebiliyorsunuz. Rita'yı hem App Store'dan hem de Google Play Store'dan indirebilirsiniz.
Kişisel verilerinizin kimler tarafından, nasıl kullanıldığını takip edebildiğiniz ücretsiz uygulama: Rita Personal Data

Kişisel verilerin korunması, son dönemde her birimizin, internet ve mobil kullanımında en fazla önem verdiği kavramlarda başı çekiyor. Günümüzde çok fazla platformda üyeliklerimiz bulunuyor ve bu platformlarla ister istemez verilerimizi paylaşıyoruz. Şirketler, üyelik aşamasında kullanım koşullarını sunsa da hiçbirimiz bunları okumuyor ve verilerimizin nerelerde, kimler tarafından ve ne amaçla kullanıldığını bilmiyor ya da bu izni zaten en başta onlara biz vermiş oluyoruz. 

Geçtiğimiz yıllarda Facebook'un, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle bu sebepten başı yanmış ve birçok kullanıcı Facebook üyeliklerini bitirmişti. Benzer bir şekilde geçtiğimiz aylarda WhatsApp, Türkiye'deki kullanıcılarından verilerinin kullanılabileceğine dair mesajı onaylamasını istemiş, bunun akabinde WhatsApp kullanıcıları gizliliğe önem veren Signal, Telegram gibi uygulamalara yönelmişti. WhatsApp'ın kullanıcı sayısında bu yılın başlarında ciddi kayıplar yaşanmıştı

Bunlar sadece buzdağının görünen tarafları. Açıkçası ben verilerimin kullanılması konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum, çünkü "veri kullanımı" dediğimiz şey sizin verilerinizin başkalarının eline geçmesi değil de reklam hedeflemelerinde kullanılması anlamına geliyor. Bazen "telefonum beni dinliyor ve bana konuştuklarımı, aradıklarımı reklam olarak çıkarıyor" diyoruz, işte aslında verilerin kullanılması dediğimiz şey telefonlarımızı birer röntgenci haline getiriyor.

Kişisel verilerinizin akıbetine dair detaylı analizler sunuyor

Tabii bu durum, birçokları için ne olursa olsun rahatsız edici. Kişiler verilerinin kaç şirketle paylaşıldığını, kendi verilerinden ne kadar kazanç sağlandığını bilmiyor. Rita Personal Data adlı mobil uygulama, tüm bu bilgileri bizlere ücretsiz olarak sunuyor. 

Öncelikle Rita Personal Data'nın tamamen ücretsiz olduğunu belirtelim. Platformun "advanced" üyeliği mevcut, ancak bunun için sizden para değil platforma 3 yeni kişi getirmeniz isteniyor. Rita'yı kullanmak için Google, Apple vb. üyeliklerin yanı sıra e-posta ile üye olma seçeneğini tercih edebiliyorsunuz. E-posta ile üyelik oluşturduktan sonra adresinize bir aktivasyon numarası geliyor ve bu numarayı uygulamaya girerek üyeliğinizi oluşturuyorsunuz. Üyelik başlarken Rita, hiçbir şekilde verilerinizi kullanmayacağının sözünü sizlere veriyor. 

Dilediğiniz platformdaki üyeliğinizi kontrol edebiliyorsunuz

Platforma girişi yaptıktan sonra dilediğiniz hesabınızı Rita'ya bağlayarak verilerinizin nasıl kullanıldığını görebiliyorsunuz. Ben bu konuda sabıkası olan Facebook'u seçerek, neyin nasıl olduğunu inceledim. Facebook hesabımdan verilerine Rita'ya aktarılması yaklaşık 5 dakika sürdü. Bu süre zarfında uygulamayı kapatmamanız gerekiyor. Verilerim aktarıldıktan sonra da hesabımın başkalarına ne kadar kazandırdığını, verilerimin kaç şirket ile paylaşıldığını, beni takip eden çerezleri ve çok daha fazlasını öğrendim. Aşağıdaki görselden demek istediğimi anlayacaksınız. 

Paylaşımı durdurmak istediğiniz platformları seçebiliyorsunuz

Bu bilgileri birçok farklı platform için öğrenmeniz mümkün. Ancak Rita'nın sunduğu sadece bu bilgiler değil. Platform size yardımcı olmak da istiyor. Uygulamaya girerek verilerinizin paylaşımını durdurmak istediğiniz platformları seçebiliyor ve onlara e-posta yoluyla ulaşabiliyorsunuz. Rita, bu e-postayı sizin için hazırlamış oluyor, ancak yine de göndermeden önce okumakta fayda var.

Rita bunu yaparken oyunlaştırma yöntemini de kullanıyor. Örneğin; 5 şirketi engellediğinizde 1 puan kazanıyorsunuz. Belli skora ulaştığınızda size, premium seçenekler sunuluyor. 

Rita'yı App Store'dan ve Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.