11 günde WhatsApp, Telegram ve BiP'in kullanıcı sayılarının değişimi

İnternet kullanıcılarının davranışlarını ölçen Gemius'un araştırmasına göre WhatsApp, son dönemde ciddi anlamda kullanıcı kaybetti; Telegram ve BiP ise aksine kullanıcı sayısını bir hayli artırdı.
11 günde WhatsApp, Telegram ve BiP'in kullanıcı sayılarının değişimi

Son dönemin en fazla konuşulan ve ses getiren konusu hiç şüphesiz WhatsApp'ın gizlilik politikalarıydı. Birçok kişi sosyal medya platformlarında bu konudaki sıkıntısını dile getirirken, çoğu kişinin WhatsApp'la ilgili sıkıntıyı Facebook'ta ya da Instagram hikayelerinde paylaşması ise yüzlerde tebessüm bıraktı. Gelgelelim WhatsApp konuyla ilgili son açıklamalarda bulundu ve Facebook’un WhatsApp mesajlarına erişimi olmadığını söyledi. Ancak geç kalınmış bu açıklamalar, birçok WhatsApp kullanıcısının uygulamayı terk etmesinin ve başka uygulamalara yönelmesinin önüne geçemedi.

İnternet kullanıcılarının davranışlarını ölçen Gemius, tam da bu konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre ülkemizde WhatsApp, son dönemde ciddi anlamda kullanıcı kaybetti; Telegram ve BiP ise aksine kullanıcı sayısını bir hayli artırdı.

Ocak ayı öncesi WhatsApp, Telegram ve BiP'in Aylık sayıları

Öncelikle Gemius'un paylaştığı verilerde, WhatsApp'ın gizlilik politikasının henüz gündem olmadığı ekim, kasım ve aralık aylarına bakalım. Buna göre Ekim ayında BiP'in kullanıcı sayısı 16 milyon 135 bin 600, WhatsApp'In kullanıcı sayısı 53 milyon 536 bin 80 ve Telegram'ın kullanıcı sayısı 15 milyon 345 bin 200'dü. Kasım ayında BiP yaklaşık 16 milyon, WhatsApp stabil bir şekilde 53 milyon ve Telegram yaklaşık 17 milyon kullanıcıya sahipti. Olayların patlak vermesinden bir ay önce ise BiP'in kullanıcı sayısı 14 milyon 887 bin 200, WhatsApp'ın kullanıcı sayısı 52 milyon 812 bin 240 ve Telegram'ın kullanıcı sayısı 16 milyon 531 bin 840 idi. 

1 Ocak ve 11 Ocak arasında günlükte yaşanan ciddi değişim

Son olaylarla birlikte ocak ayının ilk gününden 11. gününe kadar olan süreçte ise, gizlilik politikası ile ilgili haberlerin yayılmasıyla kullanıcı sayılarında çok ciddi değişiklikler görüyoruz. 

Ocak ayının başında yaklaşık 4 milyon kullanıcıya sahip BiP, günden güne günlük kullanım sayısını artırarak 11 Ocak'ta 6 milyon 868 bin 160'a ulaştı. Bu dönemde Türkiye'de günlük kullanıcı sayısında kayda değer bir artış yaşayan diğer uygulama ise Telegram. Zira Telegram'ın 11 günlük kullanıcı değişimine baktığımızda ilk günde 4 milyon 413 bin 769 kişinin kullanıdığını görüyoruz. 11 günün sonunda ise Telegram'ın günlükte ulaştığı kullanıcı sayısı 3 kat artmış ve 12 milyon 22 bin 400'e ulaşmış. 

WhatsApp'ın kullanıcı sayısı ilk defa günlükte 40 milyonun altına düştü

İki uygulama kullanıcı sayılarını artırırken WhatsApp'ın kullanıcı sayısında da hatırı sayılır bir düşüş yaşandı. 1 Ocak'ta 42 milyondan fazla kullanıcıya sahip WhatsApp, hızla kullanıcılarını kaybetmeye başladı ve platformun kullanıcı sayısı ilk kez 40 milyonun altına düştü. WhatsApp'ın 11 Ocak'taki kullanıcı sayısı 39 milyon 818 bin 480 olarak açıklandı. 

Sonuç olarak; WhatsApp her ne kadar "biz sizin mesajlarınıza erişemiyoruz" dese bile kullanıcılarının güvenini sarstı ve verilerinin çalınmasından tedirgin olan kullanıcılar alternatif uygulamalara yöneldi. Gemius'un verileri de bu bilgiyi net bir şekilde kanıtlıyor. Kısacası ocak ayının kazananı Telegram ve BiP oldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.