Andreessen Horowitz'in, ya da diğer bir deyişle a16z'nin yenilikleri yakalama, aynı zamanda yükselen girişimlere ve şirketlere yatırım yapma konusundaki başarısı tartışılmaz. Zira sadece geçtiğimiz aylarda bir anda tüm dünyanın gündemine oturan Clubhouse, bu popülaritesinden kısa bir süre sonra Andreessen Horowitz'ten yatırım almıştı. Son günlerin dillerden düşmeyen kavramı ise NFT.
Geçtiğimiz haftalarda kripto para dünyasında esen NFT rüzgarına ve dijital sanat eserlerine dair bilmeniz gereken her şeyi sizlere detaylı bir şekilde aktarmıştık. Dijital sanat eserlerini herkes için ulaşılabilir hale getiren NFT, yani Non-Fungible Token'lar için en önemli pazar yeri ise hiç şüphesiz OpenSea. NFT'nin globaldeki hızlı yükselişinden sadece birkaç hafta sonra OpenSea, Andreessen Horowitz liderliğinde 23 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna Naval Ravikant, Mark Cuban, Alexis Ohanian, Dylan Field ve Linda Xie katıldı.
OpenSea'den kısaca bahsetmek gerekirse; platform, dijital sanat, oyun varlıkları veya diğer öğeleri içerebilen bir tür kripto belirteci olan NFT'lerin ticaretini kolaylaştıran bir web sitesi. OpenSea, ERC721 ve ERC1155 varlıkları dahil olmak üzere koleksiyonerler için geniş bir sanat yelpazesi sunuyor. Bu platformda, Axies, ENS names, CryptoKitties ve Decentraland gibi dijital sanat eserlerini almanız ve satmanız mümkün. OpenSea'de satışa sunulan ürünlerin sanat eserleri olmadığını belirtmekte de fayda var. Zira virtual worlds ile blockchain destekli dijital gerçeklikler yaratıp satışa da sunabiliyorsunuz.
Platform, 20 milyondan fazla NFT'yi yönetiyor, ancak son birkaç ayda daha fazla öne çıkmaya başladı. Örneğin; bu ayın başlarında, rock grubu Kings of Leon, OpenSea aracılığıyla koordine edilen NFT satışlarından 1,4 milyon dolar kazandı. Sokak sanatçısı Banksy'nin yanmış bir eseri 380 bin dolara satıldı. Bu gibi örnekleri son dönemde sıkça görmek mümkün.
NFT, bu denli hızla yükselirken ilginç rekorlarla ve satışlarla da karşılaşıyoruz. Dijital sanatıyla ünlenen Beeple'ın bir NFT eseri 69 milyon dolara satıldı. Bu da yeni bir rekorun ortaya çıkmasına neden oldu. Başka bir örnek de Elon Musk'tan geldi. Yaptıklarıyla ve söyledikleriyle bir şekilde gündem olmayı başaran Elon Musk, NFT temalı yeni şarkısını NFT olarak satışa çıkardığına dair bir tweet atmıştı. Benzer bir şekilde Twitter CEO'su Jack Dorsey, ilk tweet'ini NFT olarak satışa çıkardı. Bununla birlikte Jack Dorsey'nin ilk tweeti için 2.5 milyon dolar teklif veren Estavi'nin Türk asıllı olduğu ortaya çıktı. Diğer örnek de T-Mobile'ın eski CEO'su John Legere'den geldi. Legere, Steve Aoki'nin NFT eserini 888 bin 888 dolara satın aldı.
Ülkemizde de artık eserlerini NFT pazar yerlerinde satışa çıkaran isimlerin sayısı artmaya başladı. Mesut Özil, Genies Wearable ile yaptığı iş birliği sonucunda Mesut Özil Next Chapter Boots ve The Kit ürününü ortaya koydu. Bu dijital ürünler, NiftyGateway'de düzenlenen bir açık artırma ile satıldı. Ayakkabılar, bin 886 dolara alıcı bulurken, The Kit 2 bin 525 dolara satıldı. Son olarak Bensu Soral Baş, "RIP Black Mamba" adlı eserini OpenSea'de açık artırmaya çıkardı.
İlerleyen dönemde hem ülkemizde hem de globalde NFT'nin çok daha farklı örneklerini göreceğimizi söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap