NFT ile gündeme gelen kripto sanat kavramı, geleneksel sanat evlerini de kendine çekmeye başladı. 1766 yılında kurulan ve her yıl 80 farklı kategoride 350 açık artırma düzenleyen Christie’s dijital sanatçı Beeple'ın NFT eserini 69 milyon dolara satın aldı.
CROSSROAD
By @beeple
The #1/1 from beeple's first NG drop has just resold on the secondary market for .6 million.
History has just been made.
Congrats to beeple and of course to @pablorfraile for the sale. pic.twitter.com/mTYG4VABSw— Nifty Gateway (@niftygateway) February 25, 2021
Bu satın alma kripto sanat piyasasında yeni bir rekora imza attı. Ama daha önemlisi Beeple mahlaslı Mike Winkelmann'ın hayatını değiştirdi. Basılı bir eserini daha önce 100 dolara dahi satamayan Winkelmann, müzayede evi tarafından yaşayan en değerli sanatçı konumuna getirildi.
Christie's is proud to offer "Everydays - The First 5000 Days" by @beeple as the first purely digital work of art ever offered by a major auction house. Bidding will be open from Feb 25-Mar 11.
Learn more here https://t.co/srx95HCE0o | NFT issued in partnership w/ @makersplaceco pic.twitter.com/zymq2DSjy7— Christie's (@ChristiesInc) February 16, 2021
Christie’s Modern Sanat uzmanı Noah Davis satın alma sürecini şu cümlelerle ifade ediyor:
Bize bu kolajı gösterdi ve bunun son derece önemli olacağını bildiğim an, "evreka" anımdı. Eser muazzamdı ve NFT'lerin neler yapabileceğinin göstergesiydi.
Dijital kripto sanat müzeleri
Winkelmann'ın NFT pazaryerlerinde açık artırmaya sunulan eserleri bir süredir önemli seviyede bir ilgiyle karşılanıyor. Ekim ayında iki eserini tanesi 66 bin 666 dolar 66 cent'e satan sanatçı, Kasım ayında eserlerinin yer aldığı bir serisi toplamda 3.5 milyon dolara sattı. Geçtiğimiz ay 66 bin 666 dolar 66 cent'e satılan söz konusu eser, alan kişi tarafından yeniden satışa çıkarılarak 6.6 milyon dolara yeni bir alıcıya gitti.
Geçtiğimiz haftalarda eserlerinin NFT üzerinden satışa sunan Grimes ve Steve Aoki'den sizlere bahsetmiştik. WarNymph koleksiyonu üzerinden 5.8 milyon dolar gelir elde eden Grimes'ı, dijital koleksiyonundan 4.25 milyon dolar gelir elde eden Steve Aoki takip etmişti. Beeple ise tek bir eser ile 6.6 milyon dolara ulaşmayı başardı.
Eseri 66 bin 666 dolara alıp 4 ay içinde 6.6 milyon dolara satan Pablo Rodriguez-Fraile, NFT eserleri konusunda erken davrananlardan biri. Bundan bir yıl önce dijital sanat eseri toplamaya başlayan Rodriguez-Fraile Museum of Crypto Art'ı kurdu. Rodriguez-Fraile, 6.6 milyon dolarlık satış hakkında şunları söylüyor:
Bu satışı yapmamın nedeni hiçbir şekilde paranın şekli veya biçimi değildi. Sektörde olup bitenlerin doğrulanmasına gerçekten dikkat çekmenin, doğru katalizör olacağını düşündüm.
Beeple'ın farkı ne?
Beeple'ın sanatını yorumlamak bize düşmez. Ancak eserlerinin değerlerinin neden yükseldiği konusunda fikir yürütebiliriz. Geniş bir takipçi kitlesine sahip olması, bu nedenlerin başında geliyor.
Sosyal ağlarda 2.5 milyon takipçisi bulunan Beeple, sosyal ağlarda yürüttüğü “Everydays,” projesiyle, her gün yeni bir dijital sanat eseri yayınlıyor. Proje bu yıl 14. yılını kutluyor.
Christie’s'e satılan eser ise bu projenin ilk 5 bin günün bir kolajı. Eserin ismi de bunu yansıtıyor: "Everydays: The First 5000 Days"
Açıkçası 2.5 milyon takipçi müzayede evleri için güçlü bir PR ve potansiyel müşteriler anlamına geliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi NFT, sanatçılar tarafından üretilen eserlerin özgünlüğünün kanıtı olarak konumlanıyor. Bunu sanat camiasının dijital dönüşümü olarak görebiliriz.
Günümüz sanatçılarının özgün eserlerini şimdiden uygun fiyatlara almak isteyen koleksiyonerler, bir süredir gözünü NFT pazaryerlerine çevirmiş durumda. NFT'ye yönelen koleksiyonerleri yeniden kendine çekmek isteyen geleneksel müzayede evleri ise NFT pazarına girmeye başladı. Bazı galerilerin NFT pazaryerlerinde çoktan yerini aldığını söyleyelim.
Ancak Christie’s gibi köklü müzayedelerin bu işe adım atması, NFT pazaryerlerindeki eserlerin fiyatlarını önemli seviyede artırabilir. Şimdiye kadar Shakespeare'in yarattığı tek portre ve Leonardo da Vinci'nin keşfedilen son eseri gibi değerli tabloları profesyonel koleksiyonerlerle buluşturan Christie’s, bu rekor kıran satın alma ile kripto sanat piyasasını canlandırdı.
Winkelmann ise bu durumu şöyle yorumluyor:
Bunu sanat tarihinin bir sonraki bölümü olarak görüyorum. Artık dijital sanatı toplamanın bir yolu var.
Christie’s'den NFT eserlerini toplamaya devam edeceğini belirtirken sözlerini şöyle devam ettiriyor:
Sattığımız ürünlerin hakemleri olarak herhangi bir koleksiyon kategorisinde sahip olduğumuzdan daha fazla sorumluluğa sahibiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap