Twitter CEO'su Jack Dorsey, Twitter'ın kurulduğu tarih olan 21 Mart 2006'da Twitter'da attığı ilk tweetini NFT (Non-Fungible Token) haline getirerek satışa sundu. Dorsey, söz konusu tweeti dijital içerikler için bir NFT Pazaryeri olan Valuables BY Cent üzerinden açık artırmaya çıkardı. Açık artırmada şu an için son teklif 294 bin 444 dolar ile @Lomashuk'a ait.
— jack (@jack) March 6, 2021
Bilmeyenler için NFT'nin özel bir kriptografik token türü olduğunu ve kopyalanamadığını belirtelim. NFT'ye dönüştürülen içerikler, orjinalliğini koruyor ve koleksiyonerler için adeta bir sanat eseri ya da tarihi eser olarak konumlanıyor. İletişim ve bilgi aktarımı açısında her geçen yıl daha fazla dijitalleştiğimizi düşünürsek, koleksiyonerlerin önümüzdeki yüzyıllarda tweetleri tarihi eser olarak konumlandıracağını söyleyebiliriz. NFT hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu hafta yayınladığımız yazıda bulabilirsiniz.
Elon Musk'tan Kamala Harris'e satılık tweetler
Bu fikirle hareket eden Valuables BY Cent, Elon Musk'tan Lindsay Lohan'a ve hatta ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e ait pek çok tweete ev sahipliği yapıyor. Tüm bu tweetler NFT'ye dönüştürülmüş durumda. Tweetin kendisi Twitter'da yayınlanmaya da devam ediyor.
Kullanıcıların teklif sunduğu ve nihayetinde satın aldığınız şey ise, yaratıcı tarafından imzalandığı ve doğrulandığı için benzersiz olan dijital bir tweet sertifikası.
Bu imzalı dijital sertifika, Valuables'da yalnızca bir kez veriliyor. Kriptografi kullanılarak imzalanıyor ve orijinal tweet'in meta verilerini içeriyor. Bu meta verileri; tweet gönderildiği anda sahip olduğu, metin içerikleri, tweet'in zaman damgası ve oluşturucunun kripto cüzdan adresindeki dijital imza.
Bu noktada Valuables BY Cent'te yer alan her tweetin sahibi tarafından satılığa çıkarılmadığını belirtelim. Eğer size ait bir tweet Valuables BY Cent'e eklenmiş ise, platforma giriş yapıp aldığınız teklifleri kabul edebilirsiniz. Bu anlamda Jack Dorsey'nin de NFT'ye dönüştürülen söz konusu tweeti sadece sahiplenmiş olması mümkün.
Valuables üzerinden nasıl gelir elde ediliyor?
Tweet satışından elde edilen gelirlerin yüzde 95'i orjinal tweet üreticisine, %5'i ise Valuables by Cent'e gidiyor. Tweeti alan kişi tekrar satmak isterse; %87.5'i kendisine, %10'u orjinal tweet üreticisine ve 2.5% Cent'e gidiyor.
Cent'in NFT odaklı ilk sosyal ağ olduğunu eklemekte fayda var. İsminden de anlaşılabileceği gibi Valuables, Cent tarafından üretildi. Valuables'da tweetlerinizi satışa çıkardığınız gibi Cent'te de müzikleri, blogları, fotoğrafları ve kripto-sanat eserlerini açık artırmaya sunabiliyorsunuz.
Blockchain teknolojisi ile telifler üzerinden gelir elde etmek kolaylaşırken, başta tanınmış kişiler ve influencerlar olmak üzere pek çok kişinin içeriklerini Valuables üzerinden satışa sunduğunu görmeye başlayabiliriz.
Twitter'ın Pazaryeri vizyonu NFT tabanlı olabilir mi?
Son aylarda ardarda yaptığı satın almaların ardından platforma yeni özellikler ekleyen Twitter, dikkatini Cent ile yeni bir iş birliğine çevirmiş olabilir. Özellikle son dönemde Super Follows gibi içerik üreticilerin gelir elde etmesi için yeni modeller geliştiren Twitter, yeni bir Pazaryeri kurmaya hazırlanıyor olabilir.
Hatırlarsanız, Twitter CEO'su Jack Dorsey, yatırımcılarla yaptığı görüşmede sosyal ağlarda kullanıcıların kendi öneri algoritmasını seçmesini sağlayacağını açıklamıştı. Dorsey, yatırımcılarla yaptığı görüşmede merkezsizleştirilmiş sosyal ağ vizyonunu paylaşmıştı. Aynı zamanda ödeme sistemleri şirketi Square'in de kurucuları arasında yer alan Jack Dorsey, önümüzdeki günlerde yeni bir NFT Pazaryeri ile gündeme gelebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap