Robot kuryeler ve Serve Robotics

Yemek teslimatı ve kurye sektörünün geleceği olarak görülen otonom teslimat robotlar üzerinde çalışan Serve Robotics girişimine yakından bakıyoruz.
Robot kuryeler ve Serve Robotics

Yemek teslimatı ve kurye sektörünün geleceği olarak görülen otonom teslimat robotları ile ilgili gelişmeleri ve ülkemizde yer alan örnekleri sizlere daha önce aktarmıştık. Bugün ise kısa süre yatırım alarak bağımsız bir şirket olarak yoluna devam etme kararı alan Serve Robotics'e yakından bakacağız.

Serve Robotics'in aldığı yatırıma ve çözümüne geçmeden önce şirketin kuruluş sürecinden ve bugüne kadar neler yaptığından bahsedelim. Serve Robotics, ilk olarak Postmates X ismi ile Postmates'in otonom teslimat robotları üzerinde çalışan birimi olarak karşımıza çıktı. Postmates X'in ilk otonom teslimat robotu olan Postmates Serve'ü ilk olarak 2019 yılının Ocak ayında sizlere aktarmıştık.

LIDAR destekli bir teslimat robotu olan Postmates Serve, yaklaşık 45 km yarıçapında 50 kg'a kadar yük taşıyabiliyor. Postmates Serve'ün 2019 yılında Los Angeles'ta test sürecine başladığını da hatırlatalım.

O günlerde sadece Postmates'in otonom teslimat robotları üzerinde çalışan birimi olarak hayatına devam eden Postmates X'in kaderi Uber satın alması ile birlikte değişti. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Uber'in Postmates'i 2,65 milyar dolar karşılığında satın aldığını sizlere aktarmıştık

Gerçekleşen satın alma ile birlikte hem Postmates hem de Serve ekipleri Uber'e katıldı. Bugün paylaşılan bilgilere göre ise otonom teslimat robotları geliştiren Postmates X, Serve Robotics ismi ile Uber'den ayrılarak bağımsız bir şirket olarak yola devam edeceğini duyurdu.

Gelelim Serve Robotics'in bağımsız bir şirkete dönüşürken aldığı yatırıma. Paylaşılan bilgilere göre Serve Robotics, Neo liderliğinde tohum yatırım aldı. Tohum yatırım turuna Neo'nun haricinde Uber, Long Journey Ventures, Western Technology Investment, Scott Banister, Farhad Mohit ve Postmates kurucu ortakları Bastian Lehmann ve Sean Plaice'in katıldıklarını da paylaşalım.

Alınan yatırımın finansal detayları ile ilgili bir bilgi paylaşılmasa da bu yatırımın henüz tamamlanmamış A serisi yatırım turu kapsamında alındığı aktarıldı. Alınan yatırımın Ar-Ge çalışmaları ve iş birlikleri için kullanılacağını da ekleyelim. Yatırım ile ilgili bir diğer bilgi ise Bloomberg, tarafından paylaşıldı. Ortaya çıkan bilgilere göre Uber, A serisi yatırım turunda Serve Robotics'e 50 milyon dolar yatırım yapacak ve şirketin azınlık hissedarı olacak. 

Gelelim kurulan yeni şirketin detaylarına. Serve Robotics'in kurucuları arasında daha önce Postmates X biriminde beraber çalışan Ali Kashani, Dmitry Demeshchuk ve MJ Chun yer alıyor. Şirketin CEO koltuğunda ise Postmates X biriminin de başında olan Ali Kashani oturacak. San Francisco, Los Angeles ve Vancouver'da ofislere sahip olan Serve Robotics, 60 kişilik bir ekibe sahip.

Otonom sürüş teknolojileri daha çok otomobiller özelinde karşımıza çıksa da geçtiğimiz yıllarda otonom teslimat robotları ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere hem ülkemizde hem de yurt dışında bu konuda çalışmalar yapan önemli girişimler yer alıyor.

Örnek vermek gerekirse yurt dışında Segway Loomo, Anybotics - Continental, Marble, Boxbot, Nuro, KiwiBot, Starship Robots, Yandex.Rover ve Amazon Scout gibi çözümler bulunuyor.

Ülkemizde bu alanda dikkat çeken girişimler

Ülkemizde ise Delivers.ai ve Bizero girişimleri otonom teslimat robotları üzerinde çalışıyor. İlk örnek Delivers.ai:

İkinci örnek bizero

Hatırlatmak gerekirse ilk olarak yerli elektrikli bisiklet paylaşım girişimi olarak karşımıza çıkan Bizero, kendi elektrikli bisikletini de geliştirmişti. Geçtiğimiz yıl ise otonom teslimat robotları üzerinde çalışmaya başlayan girişim, ilk modeli olan yarı-otonom teslimat robotu PİKA ile ilk teslimatını ise geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirdi.

Otonom teslimat robotları yemek teslimatlarından tutun da belge teslimatlarına kadar pek çok teslimat çeşidi için kullanılabiliyor. Fakat bu robotların henüz popüler bir teslimat çözümü haline gelmediğini ve genelde test aşamalarında olduklarını da hatırlatalım.

Otonom sürüş teknolojisine sahip olan teslimat robotlarının kurye ve teslimat sektörlerinin geleceği olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Teslimat robotu çözümlerini günlük hayatımızda kullanmak için ise bir süre daha beklememiz gerekiyor gibi görünüyor. Girişim ve teknoloji dünyasının öne çıkan alanlarından biri haline gelen otonom teslimat robotları ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.