İlerleyen süreçte adlarını sıklıkla duyacağımız 8 teslimat robotu

İlerleyen süreçte adlarını sıklıkla duyacağımız 8 teslimat robotu
Continental

Bir zamanlar fütürizmin  kahramanları olan robotlar, yakın bir gelecekte hayatın en uç noktalarından  günlük anlarımıza kadar aramızda olacaklar. Teslimat robotlarının ise evimizde, ofislerimizde, sokaklarımızda olduğu bir dünyaya ramak kaldı.  Test sürüşleri devam eden bu robotların Los Angeles ve California'daki hikayelerini de zaman zaman sizlerle paylaşıyoruz.

Konu iletişime geldiğinde teslimat robotları ile insanlar arasında şimdilik  yakın bir ilişki yok. Zira yaya yollarını işgal ettiği gerekçesiyle çoğu kez şikayet edilen hatta şiddete maruz kalan robotlarla aradaki mesafenin kısalması da pek kolay değil gibi.

Her yıl ABD'de düzenlenen Tüketici Teknolojileri Fuarı'da (CES) bu sene  robotların ayak seslerini yakından duyuran bir etkinliğe dönüştü. Çiçeği burnunda girişimler ve teknoloji şirketleri  tarafından tasarlanan robotların ortak özellikleri ise başarılı birer kurye görevlisi olabilmeleriydi. 

Şirketler ise bu robotları kullanmayı iple çekiyor. Talep, ihtiyaç ve karlılık bu konuda kilit parametreler elbette.

Segway Loomo:

Görünümü itibariyle yürüyen bir ofis çekmecesini  a da fotokopi makinesini andıran Loomo, tam da amacına uygun olarak tasarlanmış. Ofislerde çalıştırılmak üzere tasarlanan robot, tek bir şarjda 8 saat açık kalabiliyor. 50 kg'a kadar taşıma kapasitesine sahip Looma tamamen otonom biçimde  çalışıyor.

Şirket, 4G veya Wi-Fi'ya bağlanabilen robotu gerçek zamanlı olarak takip edebilmek de mümkün. Girişimin web sitesinde yer alan bilgilere göre, Çin'in son kilometre teslimat ve servis hizmetleri pazarı, yıllık % 30 ila% 50 büyüme oranıyla hızla büyüyor. Tüketici malları tedarik zinciri yardımıyla, robotların yıllık üretim maliyetinin, insanlar tarafından yapılan üretimin onda birine denk geldiği belirtiliyor.

Anybotics ve Continental

Sadakatleri ve sıcak kanlılıkları ile köpekler sahiplerinin can dostu. Teslimat işlemi için tasarlanan bir robot köpek de pekala şirketlerin can dostu olabilir. Görünüşleri her ne kadar ürkütücü olsa da, Continental ve Anymal  teslimat konusunda şirket sahiplerinin yüzünü güldürecek bir çözüm ürettiler. Continental'in geliştirdiği otonom bir teslimat aracına yerleştirilen Anybotics robot köpekler, dağıtım alanında farklı yönlere giderek eş zamanlı mikro ölçekli dağıtım servisi yapıyorlar. Yapay zeka desteğiyle çalışan robot köpekler, başka bir yere gitmek için ana gemiye döndüklerinde tekrardan şarj oluyorlar.

Postmates Serve

Görünüşü itibariyle oldukça sevimli olan bu robotlardan  her hangi bir iş beklentinizin olması neredeyse imkansız. İsmi Serve olarak tanımlanan yuvarlak gözlü, sarı renkli teslimat robotu oldukça marifetli. Yaklaşık 45 km yarıçapında 50 kg'ya kadar yük taşıyabilen Serve, LIDAR destekli. Bu arada Postmates CEO'su Bastian Lehmann'a göre,  robotun gözleri sadece bir dekorasyondan ibaret değil.

Şu anda Los Angeles'ta mesaisine başlayan Serve'lerin  2019'da diğer ABD şehirlerine yayılması bekleniyor.

Marble

Geçtiğimiz nisan ayında 10 milyon dolar yatırım alan San Francisco Merkezli girişim Marble, adını verdiği teslimat robotu ile karşımızda. Yelp Eat24’le iş ortaklığına giderek yiyecek dağıtım servisi yapan robotta, 3D haritalama ve yapay zeka ile birlikte LIDAR teknolojisi kullanılıyor.

Tüketici talebini daha ekonomik ve hızlı bir yolla karşılamaya çalışan girişim, yakın zamanda  hizmetini perakende, tıbbi malzeme dağıtımı gibi alanlara da taşımak istiyor.

Boxbot

Arkasına Toyota AI Ventures’u alan Boxbot adeta içinde ne olduğu bilinmeyen bir kutu görünümünde.  Zira eski Tesla ve Uber mühendisleri tarafından geliştirilen kurye robotu hakkında çok fazla somut bir bilginin olmadığını da sizlerle paylaşalım.

Oakland merkezli girişim, geçtiğimiz yıl haziran ayında 7,5 milyon dolar yatırım aldığını açıklamıştı. Erken aşama yatırımlarını alan 2016 kuruluşlu girişim bugüne kadar 9 milyon dolar yatırım topladı. 

Nuro

Google mühendisleri tarafından geliştirilen Nuro'yu daha önce sizlere duyurmuştuk. Şehir içi teslimat konusuna odaklanmayı tercih eden Nuro, paketleri taşımak için güçlü bir alternatif olabilir. LIDAR teknolojisi, kameralar, radarlar ve sensörlerle donatılan Nuro R1, direksiyon, pedallar, sürücü koltuğu veya herhangi bir vites koluna sahip değil. Nuro mağaza alışverişlerini, kuru temizlemedeki giysileri ya da herhangi bir siparişi müşterisine teslim edecek.

KiwiBot

Özellikle üniversite kampüslerinde kurye teslim işinde kullanılmak üzere tasarlanan KiwiBot, yüzde 65 daha hızlı dağıtımı sağlandığı iddia ediliyor. Web sitesinde yer olan bilgilere göre normal bir kuryeden yüzde 65 daha hızlı dağıtım sağlanmış olurken, ortalama servis puanının 4,6 olduğu belirtiliyor.

ABD'de California Üniversitesi'nin Berkeley kampüsünde hizmet veren robot 2017'den beri bu görevi üstleniyor. Ancak batarya sorunu yaşayan robot kampüste kampüs içerisinde yanmıştı.

Starship Robots

Üç kilometrelik bir yarıçaplık bir alanda eşyaları taşıyabilen n Starship Robotlar  gönderi maliyetlerinin önemli ölçüde düşürülmesi  amacıyla tasarlandı. Starship robotlar ile paket ve yiyecekler, müşterinin mobil bir uygulama aracılığıyla talep ettiği anda doğrudan mağazalardan veya özel merkezlerden teslim edilmesi amaçlanıyor. 5 ila 30 dakikalık bir gönderi süresi ile  robotların tüm seyahatleri boyunca bir akıllı telefondan izlenebiliyor.

2014 yılında ABD ve Estonya'da kurulan şirket, Starship Robotları, San Francisco'nun en inovatif şirketleri arasında yer alıyor. Robotlar, birkaç alışveriş çantası için yeterli olan 10 kilogram ağırlığa kadar eşya taşıyabiliyorlar. Tallinn'de teslimat ücreti teslimat başına 1,5 Euro olduğu belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.