Geçtiğimiz aylarda peşpeşe yaptığı satın almalarla gündeme gelen Twitter, platformda büyük değişikliklere imza atmaya hazırlanıyor. Yakın zamanda Revue entegrasyonunu test etmeye başlayan şirket, platform içinde kullanılması için ücretli özellikler üzerinde çalışıyor. Şimdiye kadar gelir modelini reklamlar üzerine kurgulayan Twitter, bu sayede ücretli özellikler üzerinden de gelir elde edebilecek.
Söz konusu ücretli özellikler arasında, bahşiş bırakma, profil kişiselleşirme ve gönderilen tweetler için "geri alma" seçeneği yer alıyor. Buna ek olarak şirket, Tweetdeck uygulamasına erişmek isteyenler için yeni bir abonelik modeli üzerine de çalışıyor.
Twitter neden ücretli özellikleri test ediyor?
Şimdiye kadar sosyal ağlar reklam politikaları nedeniyle pek çok kez eleştirildi. 2016 ABD Başkanlık Seçimlerine yaşanan Cambridge Analytica krizi ve rus hackerların seçime müdahalesi, sosyal ağların reklam politikaları konusunda ciddi bir kırılma noktası oldu. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg ve Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey bu konuda defalarca kez senato karşısına çıkarak, kendilerini savunmak durumunda kaldı.
2020'de bir yandan anti-tröst davalarıyla mücadele eden Facebook ve Twitter, aynı zamanda siyasi reklamlar konusunda da birbirine düştü. Jack Dorsey, 2020 Başkanlık seçimlerinde siyasi reklamları platformundan kaldıracağını açıklarken, Mark Zuckerberg, bu reklamların ifade özgürlüğü olduğunu savunmuştu. O dönemde Zuckerberg'i sert bir dille eleştiren Dorsey, görünen o ki artık bu reklam külfetinden kurutulmaya çalışıyor.
Ücretli özellikler 2020'nin ikinci çeyreğinden beri gündemde
Aslına bakarsanız, abonelik modellerinin bir süredir Twitter'ın gündeminde olduğu hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Jack Dorsey, yatırımcılarına 2020'nin ikinci çeyrek kazanç raporunu sunarken, ücretli abonelik modellerini test edeceklerini açıklamıştı. Dorsey açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
Aboneliğin tamamlayıcı olduğu bir dünya düşünüyoruz. Ticaretin tamamlayıcı olduğu bir dünya düşünüyoruz. Hem insanların ödeme duvarlarını yönetmelerine yardımcı olacak hem de tamamlayıcı olduğuna inandığımız bir çalışma hayal edebilirsiniz. İşte aradığımız şey bu! Seçeneklerimizi araştıran küçük bir ekibimiz var, bu ekipleri oluşturmak için insanları işe almaya başladığımız ise aşikar.
Jack Dorsey'nin bu açıklaması Temmuz ayında yayınlanan iş ilanı ile adeta doğrulandı. İş ilanında “Gryphon,” kod adlı bir ekip için abonelik platformu geliştirecek bir aday aranıyordu.
Twitter CFO'su Ned Segal de 2020'nin üçüncü çeyrek kazançlarını açıklarken, Jack Dorsey'nin anlattıklarını doğruladı. Bu gelir modeline yönelik testleri platformda yakın zamanda göreceklerini belirten Segal, yine de bu yeni gelir modelinin Twitter'ın gelirlerini yakın zamanda etkilemeyeceğini de ifade etti.
Ücretli özellikler neler olacak?
Şirket, 2020'nin Temmuz ayında bir anket hazırlayarak, kullanıcılara hangi özellikler için ödeme yapmayı düşünebileceklerini sormuştu.Ankette sunulan seçenekler arasında kişiselleştirilmiş renkler, otomatik yanıtlar, rozetler, kişiselleştirilmiş çıkartmalar ve gönderilen tweetler için "geri alma" özellikleri yer alıyordu.
😮 Here’s a list of features Twitter may be considering for its paid / subscription service
Which would you be willing to pay for? pic.twitter.com/w8vYumrpx3— Matt Navarra (@MattNavarra) July 31, 2020
Şirket markalar için sunduğu seçeneklerde ise sosyal dinleme ve işe alma araçlarının yanı sıra marka anketleri özelliklerine yer vermişti. Twitter, ücretli özellik olarak atılan tweeti geri alma seçeneği yerine Tweet'e düzenle seçeneğini değerlendirmeli. Zira pek çok kişi bu özellik için şimdiden para ödemeye hazır!
Ücretli özellikler Twitter'ı nasıl şekillendirecek?
Twitter'ın yeni abonelik modelleri çalışmaları, “Rogue One” kod adlı bir araştırma ve "bahşiş" teması olmak üzere iki farklı kategoride karşımıza çıkıyor. "Bahşiş" teması şimdiye kadar YouTube, Twitch, Reddit ve Patreon gibi pek çok platformda yaygın olarak kullanıldı.Twitter'ın yakın zamanda ABD ve Hindistan'da kapalı beta sürecini başlattığı Revue entegrasyonunu bahşiş kategorisinde değerlendirebiliriz. Bilmeyenler için Revue'nün e-posta bültenlerinden gelir elde edilmesini sağladığını hatırlatalım.
Twitter, Revue'nün yanı sıra Aralık ayından bu yana, ekran paylaşımına odaklanan sosyal uygulama Squad ve sosyal podcast uygulaması Breaker'ı da satın aldı. Şirket, bu girişimlerin ekiplerinin Twitter'da özellik geliştirmeye odaklanacağını açıklamıştı. Her iki başarılı uygulamanın da yakında Twitter çatısında birer ücretli özelliğe dönüşeceğini söylemek mümkün.
Şimdiye kadar duruşuyla, diğer sosyal ağlardan ve özellikle Facebook uygulama ailesinden kendini ayrıştırmaya çalışan Twitter, ücretli özellikler ile bunu gerçekten başarabilir. Twitter'ın çıktığı yıllarda kullanıcılar, dijital uygulamalar için para ödemeye pek de sıcak bakmıyordu. Ne de olsa bütün bunlar kullanıcılar için yeniydi ve dijitalleşme henüz hayatlarımızda bu kadar yer edinmemişti. Dolayısıyla ücretli özellikler, kullanıcı tabanı kaybına neden olabilirdi.
Son dönemde ise Spotify'dan Netflix'e, YouTube Premium'dan Meditasyon ve Verimlilik uygulamalarına kadar kullanıcıların dijital hizmetler için para ödemeye hazır olduğunu biliyoruz. Bu, Twitter'ın özgür bir platforma dönüşmesi için ve hatta ücretli özellik geliştirilip satılan bir ekosisteme evrilebilmesi için bir dönüm noktası olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap