Twitter, ekran paylaşımına odaklanan sosyal uygulama Squad'ı satın aldı

Sosyal ağ kavramına yeni bir soluk getiren ekran paylaşımı uygulaması Squad'ı satın alan Twitter, uygulamayı kapatacak. Squad ekibi Twitter'a katılırken, girişimin CEO'su Esther Crawford, Twitter'ın etkileşim alanını yönetecek.
Twitter, ekran paylaşımına odaklanan sosyal uygulama Squad'ı satın aldı

Twitter, sosyal ağ kavramına yeni bir soluk getiren ekran paylaşımı uygulaması Squad'ı satın aldı. Squad'ın basit bir ekran paylaşımı aracının ötesinde bir sosyal paylaşım platformu olduğunu sizlere geçen yıl aktarmıştık. Bu yeni satın alma ile birlikte şirketin ekibi de Twitter'ın ekibine dahil olacak. 

Squad çalışanları, Twitter'ın tasarım, mühendislik ve ürün departmanlarında yerini alırken, şirketin CEO'su Esther Crawford, Twitter'ın etkileşim alanını (conversations space) yönetecek. Hatırlarsanız, geçtiğimiz haftalarda Twitter'ın conversations ekibinin hedeflerini ve vizyonlarını sizlerle paylaşmıştık. 

Açıkçası bu anlaşmanın daha çok yetenek anlamında bir satın alma (acqui-hiring) olduğunu söyleyebiliriz. Zira Squad uygulaması bugünden itibaren yayın hayatına veda ediyor. Anlaşmanın finansal detayları ise gizliliğini koruyor.

Satın alma haberini Medium hesabından duyuran Esther Crawford, sektörde yaşadığı cinsiyet ayrımcılığına da dikkat çekti. Squad'ın Twitter'a satışı ile yapılan çıkışın (exit) önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Crawford, yatırımcılara kadınlara ve farklı ırka mensup kişilere güvenmeleri ve yatırım yapmaları gerektiği çağrısını yaptı.

Benzer durumlarla Türkiye girişim ekosisteminde de karşılaşıyoruz.Bu anlamda Candeğer Muradoğlu tarafından hazırlanan ve kadın girişimcilerin öne çıkarıldığı Kadınlar Anlatıyor serisinin önemi bir kez daha kanıtlanmış oldu. 

Squad kullanıcılarına neler sunuyordu? 

Bilmeyenler için Squad uygulamasından kısaca bahsetmekte fayda var. Squad, kullanıcıların mobil ya da masa üstü cihazlarda ekranlarını paylaşmalarını ve bu esnada video sohbet üzerinden muhabbet etmelerini sağlıyordu. 

Genellikle video konferanslarda ve sunumlarda rastladığımız ekran paylaşımı özelliği, bu sayede arkadaşlar arasında da kolayca kullanılabiliyordu. Özellikle pandemi boyunca yaşadığımız karantina dönemi, iletişimimizin çok daha hızlı bir şekilde dijitalleşmesini sağladı. Squad'ın bu yoğun video konferans döneminde gençler için eğlenceli bir platform olarak konumlandığını söyleyebiliriz.

Hatta girişimin kullanıcı tabanının büyük çoğunluğu genç kızlardan oluşuyor. Hangimiz en yakın arkadaşlarımızla birlikte stalk yapmadık ki? Şaka bir yana, pandemi döneminde yukarıda bahsettiğimiz dijitalleşmenin etkisi ise uygulamanın kullanım oranlarını yüzde 1,100 artırdı. 

Girişimin bu inovatif yaklaşımının, önemli yatırımcılar tarafından da ilgi gördüğünü söylemek mümkün. İlk yatırım turunda Y Combinator, betaworks, Halogen Ventures ve TechCrunch'un eski editörü Alexia Bonatsos’un şirketi Dream Machine'den 7.2 milyon dolar yatırım aldı. 

Bu arada Squad'ın Snap ile kurduğu yakın iş ortaklığı da dikkat çekiyor. Bu hafta Snap Kit'i kullanarak Snapchat entegrasyonunu hayata geçiren Twitter'ın Squad'ı ekibe dahil etmek istemesi basit bir rastlantı olamaz. Squad ekibi Snap Kit'in geliştirici araçlarına ciddi anlamda hakim. 

Squad'ın kapanması ise Twitter'ın satın alma politikasını düşündüğümüzde pek de şaşırtıcı değil. Daha önce Vine'ı satın aldıktan sonra  kapatan Twitter, Periscope'u platformuna dahil ederek yenilikçi bir uygulama olmaktan çıkarmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.