Yahya Ülker: "2021'de üç girişime daha yatırım yapacağız."

Geçen sene kurulan Yıldız Ventures, şimdiye kadar sekiz şirkete yatırım yaptı. En güvendiği 'yıldız' girişimi ise 30 milyon dolar yatırdığı istegelsin!
Yahya Ülker:

Yıldız Ventures, 2019 yılında Yıldız Holding bünyesinde kuruldu. Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından biri olan şirketin desteklediği girişimler arasında istegelsin dikkat çekiyor.  Çünkü yapılan yatırım desteği ve Yıldız Ventures’ın sağlamış olduğu know-how’la istegelsin, şu anda İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bodrum olmak üzere toplam dört şehirde aktif olarak operasyonlarını sürdürüyor. Online market alışverişi noktasında pazara yön veren, yenilikçi bir girişim konumunda olan istegelsin en önemli oyunculardan biri olarak pazardaki yerini aldı.

2019 yılında Yıldız Holding bünyesinde kurulan Yıldız Ventures, yenilikçi iş fikirlerine üç farklı programla destek veriyor. Hızlandırma, İnkübasyon ve Finansal Yatırım başlıkları altında sunulan bu programlarda ulusal ve uluslararası düzeyde girişim projelerine odaklanılıyor. Şirketin başında Yıldız Holding'in genç yönetim kurulu üyesi Yahya Ülker var.

Yatırım miktarları değişiklik gösteriyor

Ülker, "Yatırım yaptığımız diğer bir şirket olan Eurofresh de ev dışı tüketim kanalında büyümesini sürdürürken pandemiyle birlikte e-ticaret ve konvansiyonel perakendeye odaklandı. Hızlandırma programımız kapsamında yatırım yaptığımız Trademonday, Deepneed, Arkim gibi toplam altı girişim de  aynı şekilde büyümeye devam ediyor" diyerek nasıl bir portföye sahip olduklarını anlatıyor ve ekliyor: "Bu noktada yatırım yapılan girişimlerin Yıldız Ventures’dan aldıkları finansal desteğin yanı sıra Yıldız Holding ve grup şirketlerinin ilk müşterisi olma fırsatı yakaladığını, aynı zamanda holdingin kurumsal birikimi, pazar bilgisi, teknoloji olanakları gibi diğer tüm imkânlarından da faydalandığını söyleyebiliriz."

Yıldız Ventures'un yatırım miktarları girişimlere göre değişkenlik gösteriyor. Fırsat gördüğü bir alandaki fikre, ürüne karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak farklı seviyelerde yatırım yapabiliyor. Örneğin 30 milyon dolarlık yatırım yaptığı istegelsin gibi başarılı girişimlerin yanı sıra daha düşük bütçeli yatırımları da olabiliyor. Bu sebeple toplam yatırım miktarı girişimlere ve girişimlerin olgunluk seviyeleri gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişiyor. Yahya Ülker bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Yıldız Ventures olarak yenilikçi fikirlere verdiğimiz desteklerle hem Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini genişletmeye hem de girişimlerin kendi işlerini büyütmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz"

Şirketin inkübasyon tarafında her ne kadar Yıldız Holding grup şirketleriyle daha fazla stratejik uyum yakalayabilecek gıda, perakende odaklı veya tamamlayıcı girişimler ilgi alanına girse de, finansal yatırım tarafında her sektörden girişime açık bir yapıya sahip.

Pandemi döneminde global anlamda bazı sektörleri olumsuz etkilemiş olsa da, girişimcilik ekosistemi bu krizi fırsata çevirmeyi başardığını söyleyen Yahya Ülker sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu dönemde bazı sektörler önemini artırırken, salgın öncesi çok aşina olmadığımız yeni iş kolları hayatımıza girdi. İş yapma modelleri bakımından bir alt üst oluş gibi düşünülebilecek bu zorlu dönem, girişimcilik anlamında yeni fikirlerin ve oluşumların ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Birçok sektör kendi iş kollarında yeniden yapılanmaya gitti ve yeni uygulamaları müşterilerinin hizmetine sundu. Yatırımcılar ise bu duruma cesur bir şekilde yaklaşıp ortaya çıkan yeni fikir ve girişimlere odaklandı."

"2021 ekosistem adına daha hareketli geçecek"

Koç Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu Yahya Ülker, 2020'de girişim ekosisteminde artan bir ilgiyle karşılaştıklarını ve ekosistemin büyüdüğünü düşünüyor. Bu ilgiyi, yapılan yatırım miktarları ve kurulan yeni fonlar üzerinden de gözlemlemek mümkün olduğunu ve 2021'de de benzer şekilde ekosistemin ve yapılan yatırımların büyüme trendini sürdürmesini beklediğini belirtiyor. Aynı zamanda Türkiye’den daha fazla girişimin global arenada kendine yer bulacağına inandığını söyleyerek bu düşüncesini şöyle savunuyor: "Bu kapsamda trendleri takip ederek yatırımlarımızı yeni odak alanlarına yönlendireceğiz. Ayrıca pandemiyle beraber e-ticaret ve gıda sektörü daha entegre çalışmaya başladı. Bu alanda da yeni iş birlikleri ve girişimlerin artmasını bekliyoruz. Girişim sermayesi şirketlerinin sayısında da benzer bir artış yaşanacağını söyleyebiliriz. 2021’in girişim ekosistemi adına geçmiş yıllara göre daha hareketli geçeceğini tahmin ediyoruz."

Yıldız Ventures, önümüzdeki yıl inkübasyon merkezimizde yer alan girişimlere destek vermeye devam edecek. Hızlandırma Programı kapsamında gıda alanında en az üç girişime daha yatırım yapmayı planlıyor. Yahya Ülker sözlerini şöyle bitiriyor: "Finansal desteklerimizin yanı sıra dikkatimizi çeken veya bizimle iletişime geçen girişimleri değerlendirmeye, onlara yatırım yapmaya ve diğer desteklerimizle yol göstermeye devam edeceğiz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.