Pandemi dönemince e-ticarete olan ilgi global olarak artarken, Amazon, Delta ve WestJet'ten ikinci el 11 Boeing 767-300 jeti satın aldı. Teslimat ağını günden güne genişleten e-ticaret devi, böylece ilk defa kendi uçaklarına kavuşmuş oldu. Şimdiye kadar uçak kiralamayı tercih eden Amazon'un en son Haziran ayında filosuna 12 yeni kargo uçağı eklediğini de belirtmekte fayda var.
2016'da kurulan Amazon Hava Yolu filosunun 2022 tarihine kadar 85 uçağa sahip olmayı planladığını hatırlatalım. Hatta 2019'da Morgan Stanley'nin AlphaWise analizinde ABD'deki Amazon teslimatlarının yarısının şirket tarafından gerçekleştirildiği belirtilmişti.
Aynı raporda kısa bir süre içinde toplam teslimat hacminde UPS ve FedEx'i geçmesi ön görülmüştü. Hatta Amazon'un 2022 itibariyle yılda 6.5 milyar paket teslimatı yapacağı tahmin edilirken, UPS'in yılda 5 milyar ve FedEX'in ise yılda 3.4 milyar paket teslimatı yapması bekleniyordu.
E-ticaret ve Seyahat sektöründe pandemi etkisi
Amazon, pandeminin e-ticareti hacmini arttırması ve yeni aldığı uçaklarla hedefine çok daha kolay bir şekilde ulaşabilir. Aslında Amazon'un bu hamlesinde, pandemi nedeniyle seyahat sektörünün zarar görmesinin de etkisi var. Pandemiyle birlikte uçak fiyatları düşüş gösterirken, pek çok havayolu da küçülmeye ve elindeki varlıkları satmaya karar verdi.
Amazon ise krizi fırsata çevirme konusunda her zamanki gibi hızlı davrandı. Şirket, Delta'dan 7 WestJet'ten de 4 uçak satın aldı. Anlaşma kapsamında uçaklar, 2022 itibariyle Amazon ağına katılacak. Şirket yaptığı açıklamada, bu satın almanın teslimat süreçlerini hızlandıracağını vurguladı.
Amazon Global Air GMY'si Sarah Rhoads ise basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Amacımız, ABD'deki müşterilerimize Amazon'dan bekledikleri şekilde teslimat yapmaya devam etmek ve kendi uçağımızı satın almak doğal olarak bu hedefe giden bir sonraki adım. Büyüyen filomuzda hem kiralık hem de sahip olunan uçakların bir karışımına sahip olmak, operasyonlarımızı daha iyi yönetmemizi sağlıyor ve bu da müşteri vaatlerimizi yerine getirmemize ayak uydurmamıza yardımcı oluyor."
Şirket, yeni uçakların operasyon sürecini yönetmesi için 3. taraf hizmetlerden yararlanmaya da devam edecek. Şirketin uçak filosunu uçurmak için ATSG, Atlas Air ve Sun Country ile birlikte çalıştığını hatırlatalım. Amazon, son zamanlarda yaptığı yatırımlara teslimat süreçlerinin ötesinde ulaşım ve lojistik sektöründe varlık göstermeye başlayacağını söylüyor.
Amazon'un ulaşım ve lojistik alanında attığı adımlar
Amazon'un Haziran ayında satın aldığı sürücüsüz araba şirketi Zoox, altı yıl süren karmaşık prototipler ve gizliliğin ardından nihayet ilk robotaksisini Aralık ayında tanıttı. Amazon'un Ekim ayında Rivian iş birliği ile üretilen ilk elektrikli teslimat aracını duyurduğunu da hatırlatalım. Özünde tamamen elektrikli bir kamyonet olarak karşımıza çıkan model, Amazon için elektrikli otomobil üreticisi Rivian tarafından geliştirildi.
Şirketin otonom araçlara yaptığı yatırım bununla da sınırlı değil. Otonom araç Aurora'nın, 2019'da düzenlediği ve Sequoia'nın liderlik ettiği B serisi yatırım turuna T. Rowe Price Associates'ın yanı sıra Amazon da katılım göstermişti. Aurora'nın B serisi yatırım turunda 530 milyon dolar topladığını hatırlatalım. Aralık ayında ise Uber, sürücüsüz otomobil birimini Aurora Technologies'e satacağını duyurdu.
Ağustos ayında drone teslimat projesi Amazon Prime Air için FDA'den onay alan şirket, teslimat drone projesi Amazon Prime Air üzerinde çalışan düzinelerce personelini işten çıkarması ile gündeme geldi. Şirketin cihazları oluşturmaya yardımcı olması için harici üreticilere başvurduğu söyleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap