Sürücüsüz araç girişimi Aurora, Amazon'dan yatırım aldı

Sürücüsüz araç girişimi Aurora, Amazon'dan yatırım aldı

A serisinde 90 milyon dolar yatırım alan Aurora, B serisinde de hız kesmeden önemli yatırımcıları arkasına almaya devam ediyor. Sequoia'nın liderlik ettiği, Amazon ve T. Rowe Price Associates'ın katılım gösterdiği B serisi yatırım turunda 530 milyon dolar topladı.

Bu yarım milyarlık yatırım ile birlikte Aurora'nın değerlemesi 2.5 milyar dolara ulaştı. Girişimin A serisinde Greylock Partners ve Index Ventures'dan yatırımla değerlemesinin Şubat ayında 620 milyon dolara ulaştığını hatırlatalım.

Bu yatırımla birlikte Sequoia'nın ortağı Carl Eschenbach, Aurora'nın yönetim kuruluna katılıyor. Böylece bir önceki yatırımda yönetim kadrosuna Greylock Partners’dan katılan LinkedIn kurucusu Reid Hoffman ve Index’ten Mike Volpi, kurulda güçlü bir isme daha yer açacak.

B serisi yatırımına Amazon ve T. Rowe Price Associates'ın yanı sıra Lightspeed Venture Partners, Geodesic, Shell Ventures ve Reinvent Capital katılım gösterdi. Aynı şekilde şirkete bir önceki turda yatırım yapan Greylock ve Index Ventures'un da B turu yatırımcıları arasında yer aldığını belirtelim.

Hem yapılan yatırımın büyüklüğü hem de girişimin aldığı değerleme düşünüldüğünde Aurora'nın ismini sürücüsüz araç sektöründe daha fazla duymaya başlayacağımız kesin. Üstelik Uber, Alphabet ve Tesla‘da çalışan eski kıdemli yönetici ve mühendisler Sterling Anderson, Drew Bagnell ve Chris Urmson tarafından kurulan girişim, bu yatırım öncesinde de hızlı bir başlangıç yapmıştı.

2017'de kurulan Aurora, Palo Alto, San Francisco ve Pittsburgh'ta ofis açtı ve Volkswagen Group, Hyundai and Çinli araç üreticisi Byton ile iş birliği yaptı. Bu süreçte Space X'in eski, yazılım mühendis direktörü Jinnah Hosein'i de ekibe dahil etmeyi başardı.

Girişimin bu kadar erken bir aşamada Sequoia'dan yatırım alması Silikon Vadisi'ni etkisi altına alırken, Amazon ve T. Rowe Price'ın bu yatırıma dahil olması uzun soluklu bir stratejinin pazara adım atacağının sinyalini veriyor.

Chris Urmson sürücüsüz araç teknolojisine bir "full-stack" çözümü geliştirdikleri için yaptıkları yatırımcı seçiminin kritik olduğunu ifade ediyor:

“Bu konuda stratejik olmaya çalışıyoruz ve masanın etrafına bir şirket olarak gitmek istediğimiz yerin vizyonunu paylaşan, sorunun ne kadar zor olduğunu - bu kısa vadeli bir oyun değil - anlayan ve sonuçta daha fazla sermayeye ihtiyacımız olacağını bilen insanları topladık . ”

Bu noktada T. Rowe Price'ın vizyonu Urmson'ın bahsettiği uzun vadeli oyuna katkıda bulunabilecek nitelikteyken, Amazon'un sağladığı sermaye bu oyunu bir üst seviyeye taşıyabilecek nitelikte olabilir. Level 4 autonomy üzerinde çalışan Aurora mühendisleri, hem insanların hem de ürünlerin nakliyesini üstlenecek otonom bir teknolojiyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

Amazon'un teslimat alanında faaliyet göstermesi, ister istemez akıllara bir Aurora müşterisi olarak konumlanabileceğini getiriyor. Ancak Amazon yaptığı açıklamada sadece stratejik ortak olarak rol aldığını vurguluyor:

 "Her zaman yenilikçi, müşteri odaklı şirketlere yatırım yapmak istiyoruz ve Aurora da tam olarak böyle. Otonom teknoloji, ister bir fullfilment merkezinde olsun ister yolda, çalışanlarımızın ve ortaklarımızın işlerini daha güvenli ve daha üretken hale getirme potansiyeline sahip ve biz bu olasılıklar konusunda heyecanlıyız."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.