Amazon çatısı altındaki Zoox, ilk robotaksisini tanıttı

Amazon'un haziran ayında satın aldığı sürücüsüz araba şirketi Zoox, altı yıl süren karmaşık prototipler ve gizliliğin ardından nihayet ilk robotaksisini tanıttı.
Amazon çatısı altındaki Zoox, ilk robotaksisini tanıttı

Amazon'un haziran ayında satın aldığı sürücüsüz araba şirketi Zoox, altı yıl süren karmaşık prototipler ve gizliliğin ardından nihayet ilk robotaksisini tanıttı. Otomobil üreticilerinden ve Silikon Vadisi girişimlerinden gelen diğer birinci nesil otonom araçlara büyük ölçüde benzese de Zoox'un robotaksisi bazı yönlerden diğerlerinden ayrılıyor. 

Saatte 75 mil hızla dört kişiyi taşıyabilen, sensörlerle yüklü küp benzeri bir araç diyebileceğimiz robotaksi, çift yönlü olarak gidebiliyor ve dört tekerlekten direksiyona sahip. Zoox'un açıklamalarına göre araç, kompakt alanlarda manevra yapabiliyor ve geri gitmeye gerek kalmadan yön değiştirebiliyor. Bu da robotaksinin bilhassa kalabalık şehirlerde kullanımını kolaylaştırmak için entegre edilmiş bir özellik.

Araç, bir trendeki benzer şekilde dört koltuklu, yüz yüze simetrik oturma konfigürasyonuna sahip. Ayrıca Zoox'un söylediğine göre 133 kilovat saatlik pil ile tek bir şarjla 16 saate kadar kesintisiz çalışıyor. Araçta, çift yönlü araçlar için bir hava yastığı sistemi ve yolcuları saran taşıma koltuğu dahil olmak üzere aracın içinde ve çevresinde paketlenmiş başka tasarım öğeleri de bulunuyor. Araçta kameralar, radar ve lidar, aracın dört köşesinin tamamında 270 derecelik bir görüş alanı sağlıyor.

Zoox'un aracı kullanmak için FMVSS'den onay alıp almadığı şu an için bilinmiyor. Federal standartlar, üreticilerin direksiyon gibi belirli özelliklere sahip araçlar üretmesini gerektiriyor. Zoox'un aracı otonom olarak tasarlandığı için bu sürecin nasıl işleyeceği şimdilik belirsizliğini koruyor. Amazon'un bağımsız bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren Zoox, şu anda Las Vegas, San Francisco ve Foster City'de test yapıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.