Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi kapanıyor

Hollywood kalitesindeki içerikleri 10 dakikadan kısa bölümler halinde sunan Quibi, abonelik ve reklam gelir modeliyle ilerliyordu. Karantina sürecinde kullanıcılar kısa içerik formatı için ödeme yapmak istemedi. 
Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi kapanıyor

Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi,Sensor Tower'ın Temmuz ayında yayınlanan raporuna göre ilk kullanıcı dalgasının sadece yüzde 10'undan biraz fazlasını ücretli abonelere dönüştürmeyi başarabildiğini sizlere aktarmıştık. Dün kurucu ortaklar Jeffrey Katzenberg ve Meg Whitman'ın yayınladığı açık bir mektupla beklenen son geldi. Quibi kapanacağını duyurdu. 

  Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Yeni nesil hikaye anlatma fikriyle başladık ve sizin sayenizde Quibi'nin olmasını hayal ettiğimiz şeyin en iyi versiyonunu oluşturup sunmayı başardık, bu yüzden, bugün işi yavaşlattığımızı ve içerik ve teknoloji varlıklarını satmaya çalıştığımızı inanılmaz derecede ağır bir yürekle duyuruyoruz.

Quibi'nin yönetim kurulu tüm stratejik seçenekleri değerlendirmesinin ardından şirketin kapatılmasına ve kalan nakitin yatrımcılara geri verilmesine karar verdi. Bununla beraber Quibi ürünleri satışa çıkarılacak.  

İlk olarak şubat ayında, lansmanından önce aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla dikkat çeken bu yılın nisan ayında lansmanı yapılan platform, ilk haftasında 1,7 milyon indirilme sayısına ulaşmış ve TV desteği üzerinde çalışmaya başlamıştı.

HP ve eBay gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış Meg Whitman ve Hollywood yapımcısı Jeffrey Katzenberg'in hayata geçirdiği Quibi'nin, Disney ve Alibaba gibi yatırımcılardan toplamda 2 milyar dolar yatırım aldığını belirtelim. Şirket bu yatırımla Steven Spielberg ve Jennifer Lopez gibi sektörün önde gelen yeteneklerini platforma toplamayı başarmıştı. 

Yayınladığı Hollywood kalitesindeki içerikleri 10 dakikadan kısa bölümler halinde sunan Quibi, abonelik ve reklam gelir modeliyle ilerliyordu. Her ne kadar Katzenberg pandeminin Quibi kullanıcılarının ve platformdaki içerik tüketiminin artışına yol açacağını düşünse de; kullanıcılar tam tersi yönde hareket etti. Pandemiyle birlikte başlayan karantina sürecinde kullanıcılar kısa içerik formatı için ödeme yapmak istemedi. 

Piaysaya sürüldükten 1 ay sonra 1.3 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Quibi, o dönemde 50 milyon kullanıcıya sahip Disney+ ve 183 milyon kullancıya sahip Netflix ile rekabet etmekte zorlandı. Yayınladığı yapımlar vasat olarak tanımlanıp eleştiriye maruz kalırken, marka ve içerik pazarlaması direktörünün şirketten ayrılması Quibi'yi zor durumda bıraktı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.