Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi, lansmanından önce 1 milyar dolardan fazla yatırım aldı

Quibi, HP ve eBay gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış Meg Whitman ve Hollywood yapımcısı Jeffrey Katzenberg tarafından hayata geçirildi.
Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi, lansmanından önce 1 milyar dolardan fazla yatırım aldı

Dijital yayıncılık sektörü her geçen gün yeni bir oyuncuyu ağırlıyor. Globale baktığımızda Netflix'in başı çektiği bu sektörde Apple TV+, HBO Max ve Disney Plus gibi platformlar da mevcut ve bu da rekabetin kızışmasına ortam sağlıyor. Tam olarak bahsettiğimiz platformların rakibi olmasa mobil odağında henüz lansmanı yapılmamış bir girişim var; ismi Quibi

1 milyar 400 milyon dolar yatırım

Quibi, HP ve eBay gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış Meg Whitman ve Hollywood yapımcısı Jeffrey Katzenberg tarafından hayata geçirildi. Bu isimlere olan güven ise henüz ürünün lansmanı gerçekleşmeden şirketin 1 milyar doların üzerinde yatırım almasına imkan sağladı. Zira 2018 yılında, yani Quibi'nin henüz şirket olarak yeni kurulduğu tarihte, 1 milyar dolar yatırım alan girişim, geçtiğimiz ocak ayında da 400 milyon dolar yatırım aldı. 

Gelir modeli: Abonelik ve reklamlar

Quibi, Netflix veya Amazon gibi içeriğin haklarına sahip olmak yerine hem aboneliklerden hem de reklamlardan para kazanmayı planlıyor. Hatta Meg Whitman, Variety'ye yaptığı açıklamada şirketin halihazırda 150 milyon dolarlık reklam sattığını söyledi. Sensor Tower'ın verdiği bilgilere göre Quibi, ocak ayında aldığı yeni yatırımla birlikte uygulama mağazalarında yer edindi. Ancak platformun kullanımı 6 Nisan'da başlayacak. Quibi'yi kullanmak isteyenler ise şimdiden ön sipariş verebilecekler. 

Uygulamanın Türkiye'de olup olmayacağı ise henüz belli değil. Zira App Store Türkiye'ye baktığımda aynı isimde farklı bir uygulama çıkıyor, ancak App Store ABD hesabıyla girdiğimde uygulamanın açılmış olduğunu görebiliyorum. Anlaşılan bu da Türkiye için bir süre daha Quibi ismini duyamayacağımız anlamına geliyor. 

Quibi nasıl çalışacak?

Quibi'nin nasıl bir platform olacağından da kısaca bahsedelim. Şu an için bilgiler net olamamakla birlikte yayınlanan ekran görüntülerine baktığımızda “For You,” “Browse,” “Following,” ve “Downloads.” gibi seçeneklerin olduğunu görüyoruz. Uygulamada hem dikey hem de yatay izleme seçeneği bulunuyor. Dikey moddayken Spotify ekranına benzeyen Quibi, yatay modda ise Netflix'i andırıyor. Uygulamanın aylık kullanım ücretinin ise 5 dolar olacağı söyleniyor, ancak bunun net bir bilgi olmadığını da belirtelim.

Sonuç olarak Quibi, sadece mobile odaklanmasıyla diğer platformlardan ayrılıyor, ancak mobil kullanımının yüzde olarak fazlasıyla arttığı günümüzde büyük bir açığı kapatacak gibi duruyor. Umarız kısa bir zaman sonra Türkiye'de de Quibi'yi ve benzer uygulamaları görebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.