Video konferans pazarı pandemi sonrasında da büyümeye devam edecek

İki ya da daha fazla yerle eş zamanlı görüntülü ya da sesli konuşmayı sağlayan video konferans uygulamaları, işin verimliliğini sürekli kılma açısından daha da önem kazandı.
Video konferans pazarı pandemi sonrasında da büyümeye devam edecek

Son dönemde gün içinde kaç kere video konferansa girdiğinizi ya da düzenlediğinizi düşünün. Normal koşullarda birçok kişi tarafından iletişim kurmak için çok da tercih edilmeyen bu yöntemin seyri özellikle Covid-19 salgını sonrası değişti. Çünkü salgının getirdiği koşullar nedeniyle insanların evde zaman geçirme süresi arttı. Bu da dünya üzerinde birçok kişinin uzaktan çalışma ve eğitim düzenine geçmesine zorunlu kıldı. İş yapış ya da sosyal hayata dair rutinlerin hızla yeni normale adapte edilmesine yol açtı. Bu durum video konferans gibi alanlarda hızlı ve etkili çözümler çok daha fazla önem kazandırdı. Evden çalışma, görüntülü iş ve ekip toplantıları ve uzaktan eğitim için kullanılan bulut tabanlı uygulamalar arasında yakın geçmişe kadar sadece Skype ve FaceTime ön plana çıkıyordu.

Temeli 1970'li yıllara dayanıyor

Video konferans (videolu görüşme), en basit anlamda iki yada daha çok nokta arasında eş zamanlı görüntü, ses ve veri aktarımına imkan sağlayan telekomünikasyon teknolojisi olarak tanımlanabilir. 1970'li yıllarda istihbarat, belge ve görüntülü belge paylaşımı için ilk kez ABD'de kullanılan bu sistem, coğrafi kısıtları aradan kaldırarak yüz yüze, gerçek karşılıklı konuşmaya imkan sağlıyor.

Bu teknoloji, dünya genelinde şirketlere, iş arkadaşları, iş ortakları, proje ekipleri veya müşterileriyle tek ekran aracılığıyla iletişime geçiriyor. Bu da düzenli yapılan toplantılarda zaman maliyetlerini azaltıyor, üretkenliği artırıyor ve ekip çalışmasını kolaylaştırıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun, tüm katılımcılar aynı odadaymış gibi hissettiriyor. Ama yine de kullanıcılar arasında hala birebir iletişimin yerini tutmadığı görüşü ağır basıyor. 

2024'te 20 milyar dolara ulaşacak

Amerika Birleşik Devletleri işletmelerinde günde 11 milyondan fazla video konferans toplantısı yapılıyor. İş hayatı dışında salgın riskini azaltma adına arkadaş grupları platformlarda bir araya geldi. Pazarın büyüklüğünün 2020 sonunda 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2024'e kadar bu rakamın 20 milyar dolara çıkması bekleniyor. Gelecek dönemde çıkması muhtemel hibrit modellerden bahsedilse de video konferans pazarı büyümeyi sürdürecek. 

En popüleri Zoom, ama...

2011 yılında San Jose, Kaliforniya’da kurulan ve Ocak 2020’de 16.1 milyar dolar olan değeri 58 milyar doları geçen Zoom Video Communications, en popüler olanı... Ama ekran paylaşımı, gruba mesaj gönderme ve hatta kullandığınız bulut hizmetinden seçtiğiniz dosyaları grup ile paylaşabilmenize imkan sağlayan platformlar dikkat çekiyor. Dünyada öne çıkan platform ve araçlar şöyle sıralanıyor:

Houseparty: Geçen yıl Epic Games tarafından satın alınan video sohbet uygulaması, 50 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştığını açıklamıştı. Platform bu rakamla birlikte bazı pazarlarda 70 kat büyüme yaşadı. 

Run The World: Sanal etkinlik girişimi, panellerden zirveler ve konferanslara, ekip eğitim oturumlarından ve müzisyen/hayran buluşmalarına kadar her türlü etkinliği yönetebilmesini sağlıyor. 

Whereby: Bu uygulama diğer ücretsiz toplantı uygulamalarına göre hızlı olmasıyla dikkat çekiyor. Sadece  dört kişilik bir grup ile yapılan görüşmelerde ekran paylaşımı özelliği de kullanabiliyor  

Cisco Webex: 90'larda kurulan video konferans uygulaması Webex, Cisco tarafından 2007'de satın alındı. Genellikle şirketlere hizmet veren uygulamanın ücretsiz versiyonu da oldukça ilgi çekici özelliklere sahip.

StarLeaf: Özellikle büyük şirketlerin tercih ettiği platform olarak ön plana çıkıyor. Son kullanıcıya hitap etmediği için sitesinde de fiyat politikasına yer vermiyor. Normalde sadece bir satış danışmanı eşliğinde satın alabildiğiniz uygulama, salgın nedeniyle şu anda temel video ve mesajlaşma ürünlerini ücretsiz olarak kullanıcılara açtı. 

Google Hangouts: Google, son zamanlarda G Suite kullanııcları için Hangouts Meet'e odaklandı.10 katılımcı hakkı tanıyan Hangouts, mesajlaşma ve ekran paylaşımı özellikleri mevcut. Sesli aramalar ile görüşmelerinizde 150 katılımcıya ev sahipliği yapabilmeye imkan sağlıyor.

Hopin.to: Sanal sağlayıcı, katılımcılar ve konuşmacıları için erişilebilir ve sürdürülebilir bir ortam sunuyor. Geleneksel yüz yüze konferansı online olarak yeniden yaratmasına olanak tanıyor. Bu da ev sahiplerinin sanal fuar merkezleri ve kişiler arasında iletişim oluşturma yetenekleri gibi gerçek dünyadaki etkinliklerde bulunan tüm özelliklerin dijitale taşındığı anlamına geliyor.

Cuppa: Sosyal bir platform olan Cuppa, Twitter ya da onlinee topluluklardaki insanları bir araya getiriyor. Diğerlerinden farklı olarak birebir video görüşmelere olanak sağlayarak daha derinlikli iletişim kurulmasına olanak veriyor.

Airmeet: Fiziki etkinlik ve eğitimlere alternatif, yenilikçi çevrimiçi platformlardan biri olarak görülüyor. Hefef kitlesi, network kurma, tanışma toplantıları, webinar’lar, atölyeler ve video konferanslar düzenlemek isteyenler...

Around: Reddit kurucusu Alexis Ohanian tarafından kurulan platform, yapay zeka yardımıyla etrafta hareket ederken bile kişinin yüzünü buluyor, dağınıklığı ve diğer arka plan dikkat dağıtıcılarını ortadan kaldırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.