TikTok'un ABD'de yasaklanması kararı federal yargıç tarafından askıya alındı

Trump yönetimininin koyduğu TikTok indirme yasağına karşı bir federal yargıç ihtiyati tedbir kararı verdi. Tedbir kararı; TikTok'un ABD Hükümeti'ne açtığı dava kapsamında değerlendirildi.TikTok'un davası sonuçlanmadan, yasak da kesinleşmeyecek.
TikTok'un ABD'de yasaklanması kararı federal yargıç tarafından askıya alındı

ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı bir kararname ile TikTok'un ABD'de kullanımını yasakladığını duyurmuştu. Bunun üzerine ABD'li bir şirkete satışı için görüşmeler başlamış ve TikTok'un ABD'deki partneri Oracle ve Walmart olmuştu. 

Bütün bu gelişmelerin ardından Pazar günü bir federal yargıç, Trump yönetimininin koyduğu ve dün gece ABD saatiyle saatiyle 23: 59'da TikTok'a uygulanacak olan indirme yasağına karşı ihtiyati tedbir kararı verdi.

Yargıç tarafından alınan kararın detayları şimdilik mühürlenmiş durumda. Ancak kararın detaylarının bugün yargıç tarafından kamuya açıklanması bekleniyor. 

TikTok ise bu konuyla ilgili ıyaptığı bir açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

Mahkemenin hukuki argümanlarımıza katılmasından ve TikTok uygulama yasağının uygulanmasını engelleyen bir emir çıkardığına sevindik.Topluluğumuzun ve çalışanlarımızın yararı için haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. 

Aynı zamanda, Başkan'ın geçen hafta sonu ilk onayını verdiği önerimizi anlaşmaya dönüştürmek için hükümetle süregelen diyaloğumuzu da sürdüreceğiz.

Karar nasıl çıktı? 

Bir süredir Trump'ın iddialarını yalanlamak için PR çalışmalarını hızlandıran TikTok, hukuki yollara başvurmaktan da çekinmedi. ABD Adalet Bakanlığı'nın kararına karşı çıkmak üzere ihtiyati tedbir kararı için başvurdu. ABD Adalet Bakanlığı'nın aldığı karar ise Pazar Günü 11:59 itibariyle ABD'de TikTok uygulamasının indirilmesini yasaklıyordu. TikTok'un Trump'ın yasak kararının yasallığını tartışmak için ABD Hükümeti'ne açtığı dava kapsamında, şirketin avukatları tedbir kararına başvurdu. 

Avukatlar, dava dilekçesinde Trump'ın kararnamesinin anayasaya uymadığını, birinci anayasa değişikliğini ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini savunuyor. 15 Eylül'de devreye girmesi beklenen yasak, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamanın satışını içeren "yeni pozitif gelişmeler" olduğunu belirterek yasağın yürürlüğe girmesini ertelemişti. 

TikTok'un avukatları ise Pazar günü yaptıkları açıklamalarda, TikTok indirme yasağının keyfi ve kaprisli bir tavır olduğunu, Şirketin Trump yönetimine açtığı davanın sonuçlanmasıyla verilecek son karara kadar, yasağın kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Oracle ve Walmart bu sürecin neresinde? 

TikTok 20 eylül'de yaptığı açıklama ile Oracle ve Walmart'ın ticari ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Oracle güvenilir teknoloji tedarikçisi olarak konumlanarak, TikTok'un ABD'li kullanıcılarının verilerini suncularında barındaracak. Walmart ise ticari ortaklık tarafında yer alacaktı. 

Her iki şirketin de TikTok Global'in halka arzı öncesinde şirketten yüzde 20 kümülatif hisse alması bekleniyor. Tüm bu ticari anlaşmaların akabinde ABD'de yer alan TikTok Global merkez ofisi, faaliyetlerini sürdürecek ve genişlemey devam edecek. 

Bu anlaşmaya Trump, "Kurulacak yeni şirketin Çin ile hiçbir ilişkisi olmayacak" açıklamasıyla yeşil ışık yakarken, TikTok'un ana şirketi ByteDance, iddiaları yalanladı. ByteDance; TikTok Global ismini alan bu yeni şirketin yüzde 80 hissesini elinde bulundurmaya devam edeceğini açıkladı. 

Bu açıklamayla birlikte hem ABD hem de Çin Hükümeti, anlaşmayı iptal edebileceklerini duyurdu. Trump Walmart ve Oracle'ın uygulama üzerinde tamamen kontrol sahibi olmadığı sürece anlaşmayı kabul etmeyeceğini dile getirdi. 

İndirme yasağı neleri kapsıyordu? 

TikTok için çıkarılan indirme yasağı, hali hazırda uygulamayı indirmiş olan kullanıcıların, TikTok'u kullanmasını engellemiyor. Ancak TikTok'un App Store ve Google Play Store'da yeni kullanıcılar tarafından idirilmesinin önüne geçiyor. 

Bununla beraber yasak kapsamında TikTok'un güncelleme yayınlaması da pek mümkün değil. ABD Ticaret Bakanlığı'nın daha önce yaptığı açıklamaya göre, 12 Kasım itibariyle TikTok'un ABD'de tamamen yasaklaması söz konusuydu. 

TikTok içerik üreticileri hukuki yollara başvuruyor

Üç TikTok içerik üreticisi Trump Hükümeti'nin çıkardığı yasak kararına karşı dava açtı. Ancak Pensilvanya'daki yargıç dava talebini reddetti. Yargıç'ın dava talebini reddetmesinin nedeni ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yasak gelse dahi platformdaki içerik üreticilerin hala paylaşım yapabilmesi. Dolayısıyla indirme yasağı; dava dosyasında belirtildiği üzere içerik üreticilere doğrudan ve onarılamaz bir zarar vermiyor.

Yasağın durdurulması Trump'ın seçim kampanyasını nasıl etkiliyor? 

ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken, Trump 2016 seçiminde verdiği sözleri tutmanın peşinde. #BlackLiveMatters hareketinde ve Covid-19 salgınındaki tutumuyla gözden düşen Donald Trump, propagandasının rotasını Çin karşıtlığına çevirmiş durumda. Geçtiğimiz aylarda "Seçimleri ben kazanamazsam, Çin ABD'nin sahibi olacak. Sonra da ABD'liler Çince konuşmayı öğrenmek zorunda kalacak." açıklamasıyla dikkat çeken Trump için TikTok yasağı göründüğünden daha da önemli. 

Bu kapsamda Temmuz ayından bu yana ABD'de TikTok'un yasaklanması için çalışan Trump, TikTok'un Çin ile veri paylaşmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen Ağustos ayında TikTok'u hedef alan iki kararname imzaladı. Bu bağlamda ABD Ticaret Bakanlığı da 18 Eylül'de hayata geçmesi beklenen indirme yasağını duyurdu. 

Yine de TikTok karşıtlığının sadece Trump destekçileri tarafından benimsendiğini söylemek pek mümkün değil. Senatodaki Azınlık Lideri Chuck Schumer de ABD'li bir şirketin TikTok'u satın alması gerektiğini savunuyor. 

2019'un Aralık ayında ABD ordusunun, Hükümetin sahip olduğu cihazlara uygulamanın indirilmesini yasakladığını da ekleyelim. Temmuz ayında ise Demokrat kanadın Başkan adayı Joe Biden, ekibinden telefonlarından TikTok'u kaldırmalarını talep etmişti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.