ABD'de TikTok krizi: TikTok Microsoft'a satılacak mı yoksa yasaklanacak mı?

Yayılan "zorlayıcı" kararname iddialarının ardından Trump'ın TikTok'u yasaklayacağını açıklaması, Microsoft'un satın alma iddialarının da doğru olabileceğini gösteriyor. Yine de Trump, Microsoft anlaşmasını desteklemediğini söylüyor.
ABD'de TikTok krizi: TikTok Microsoft'a satılacak mı yoksa yasaklanacak mı?

ABD Dış Politikası'nda geçtiğimiz yıldan bu yana artarak devam eden Çin karşıtı hamleler, teknoloji dünyasında Çin merkezli teknoloji şirketlerinin yasaklanmasıyla gündeme gelmişti. Hem ABD siyasetinin hem de ABD Başkanı Donald Trump'ın uzun süredir gündeminde olan TikTok yasağı, sonunda gerçeğe dönüşüyor.

Başkan Trump, cuma günü gazetecilere yaptığı bir açıklama ile cumartesi günü TikTok'u ABD'de engelleme çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Şimdilik bu konuda izleyeceği yöntemleri ve atacağı adımları paylaşmayan ABD Başkanı, ABD'deki Z kuşağını karşısına almaya hazırlanıyor. 

Microsoft satın alması doğru olabilir mi? 

Hatırlarsanız, sürekli TikTok'u kapatmakla tehdit eden Trump, Z jenerasyonunun kızgın eylemleriyle karşılaşmıştı.  TikTok'un kapatılma tehditine karşı Trump'ı protesto eden gençler, App Store'da ABD Başkanlık seçimi kampanyası için kullanılan Official Trump 2020 uygulamasını olumsuz yorumlara boğmuştu. 

Bu arada Microsoft'un TikTok'u satın almak için adımlar attığına yönelik iddiaları da hatırlatmakta fayda var. İddialara göre Donald Trump, TikTok'un çatı şirketi ByteDance'i TikTok'un ABD'deki operasyonlarını satmaya zorlayacak bir kararname imzalamayı planlıyordu. Bunun yanı sıra yayınlanan raporda Microsoft'un, TikTok'un ABD'deki operasyonlarını satın almakla ilgilendiği de iddia edilmişti. 

Ancak Trump, bu iddiaları reddederek Microsoft anlaşmasını desteklemediğini açıkladı. Yine de yayılan kararname iddialarının ardından Trump'ın TikTok'u yasaklayacağını söylemesi, satın alma iddialarının da doğru olabileceğini gösteriyor. 

Daha önce ABD yönetimi tarafından pek çok kez kullanıcı verilerini Çin Komünist Partisi ile paylaşmakla suçlanan TikTok bu iddiaları defalarca yalanladı. Hatta TikTok, güven kazanmak adına geçmişte üst düzey Disney yöneticisi olan Kevin Mayer'i CEO olarak atamıştı. New York ve Los Angeles'ta da ofis açan uygulama, Trump'ın fikrini değiştirmeyi başaramadı. 

Yine de Trump'ın veri güvenliği konusunda tamamen haksız olduğu söylenemez. Apple'ın haziran ayında tanıttığı iOS 14 işletim sistemi ile aldığı güvenlik önlemleri sonucunda TikTok'un kullanıcıların panolarını okuduğu ve yazıları izinsiz kopyaladığı ortaya çıkmıştı. 

TikTok yasaktan nasıl etkilenecek? 

Geçen ay Hindistan'da yasaklanan TikTok, ABD'yi de kaybederse ciddi bir kullanıcı ve gelir kaybıyla karşılaşabilir. Yasaktan önce Hindistan'daki akıllı telefon kullanıcılarının 3'te biri TikTok indirmişti. Yasak öncesinde Hindistan'da 120 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunan TikTok, burada Çin dışındaki en büyük kullancı tabanına sahipti.

Uygulamanın ABD'de ise ciddi bir büyüme kaydettiğini söylemek mümkün. TikTok, Şubat 2019'da ABD'de indirilen oyun dışındaki uygulamalar arasında ilk sırada yer aldı. AppAnnie verilerine göre ise uygulama ABD'de yıldan yıla %375 büyüme gösterdi.

2018 yılında 7.4 milyar dolar olan gelirini ikiye katlayan TikTok'un çatı şirketi ByteDance'in, 2019'da 17 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatalım. Sensor Tower verilerine göre TikTok 2020'nin ilk çeyreğinde 315 milyon yeni indirme aldığını da söylemekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.