Amazon, çalışanlarına yanlışlıkla "TikTok'u silin" uyarısı gönderdi

Trump, TikTok'u kaldırmakla tehdit ederken, dünya çapında 840 bin çalışana sahip olan Amazon, ilk kararının arkasında dursaydı; TikTok'un kullanıcı tabanı ciddi anlamda sarsılabilirdi. 
Amazon, çalışanlarına yanlışlıkla

Covid-19 salgını döneminde Amazon, çalışanlarına karşı aldığı tavır nedeniyle ciddi eleştiri ve istifalarla karşılaşmıştı. Buna rağmen şirket, çalışanlarının kullandığı uygulamalara yönelik "yanlışlıkla(!)" uyarı gönderebiliyor.

Dün Amazon çalışanlarına attığı bir e-posta ile onlardan TikTok'u telefonlarından silmelerini istedi. TikTok uygulamasını, amazon e-postası kullandıkları telefonlarından güvenlik nedeniyle silmelerini isteyen şirket, uyarıda şu ifadelere yer verdi: 

Amazon e-postasına erişmek için kullanılan mobil cihazlarda TikTok uygulamasının kullanılmasına bundan böyle izin verilmeyecektir.

Şirket içindeki kaynaklara göre; Amazon ayrıca çalışanlara, Amazon e-postasına erişimi sürdürmek isteyenlerin gün sonuna kadar TikTok uygulamasını silmeleri gerektiğini söyledi. 

Amazon bu olaydan bir kaç saat sonra çalışanlarına bir e-posta daha göndererek TikTok ile ilgili e-postanın yanlışlıkla gönderildiğini açıkladı. Bu yeni iletide Amazon şu ifadeleri kullandı: 

Bu sabah çalışanlarımızın bazılarına gönderilen e-posta bir hata sonucunda gönderilmiştir. Şu anda şirket politikamızda TikTok ile ilişkili herhangi bir değişiklik yoktur.

Dünya çapında 840 bin çalışana sahip olan Amazon, eğer böyle bir karar alsaydı TikTok'un kullanıcı tabanı ciddi anlamda sarsılabilirdi. Son zamanlarda Trump'ın Z jenerasyonunu TikTok'u kapatmakla tehdit etmesi gündemdeyken, Amazon'un bu karara katkıda bulunması da şaşırtıcı olmazdı. 

Ancak TikTok, yaptığı açıklamada Amazon'un çalışanlarına bu maili atmadan önce kendileriyle iletişime geçmediklerini belirtti. TikTok yetkilileri "Amazon'un neden endişelendiğini anlamıyoruz." dedi. 

Bu noktada şu an için kararından geri dönmüş gibi görünen Amazon'un endişelenmekte çok da haksız olduğu söylenemez. 

Apple'ın haziran ayında tanıttığı iOS 14 işletim sistemi ile aldığı güvenlik önlemleri sonucunda TikTok'un kullanıcıların panolarını okuduğu ve yazıları izinsiz kopyaladığı ortaya çıkmıştı. 

iOS 14 beta sürümü yayınlandıktan sonra paylaşılan bilgilere göre, TikTok kullanıcı panolarını sürekli okuyan uygulamalardan biri olarak konumlandı. Bu durumun sadece iOS 14 betasını kullanan kullanıcıları rahatsız etmekle kalmadığını, aynı zamanda TikTok'un kişisel verileri izinsiz kopyalaması konusunda endişe duyulmasına da neden olduğunu hatırlatalım. Zira ‌iOS 14‌ kullanmaya başlayan TikTok kullanıcıları, hızla TikTok'un birkaç saniyede bir panoya eriştiğini belirten uyarıları almaya başladı.

Sosyal medya platformu ise Apple'ın yeni işletim sistemine yakalandıktan sonra bu özelliği kapattığını açıklamıştı. 

Her ne kadar Trump, uygulamayı kapatmakla tehdit etse de; Hindistan hükümetinin aksine henüz bu konuda herhangi bir adım atmadı. Hatırlarsanız, geçen hafta Hindistan ve Çin sınırındaki gerginlik, uygulama ekosistemine yansımıştı. Hindistan aralarında TikTok'ın da bulunduğu 59 siteye erişimi tamamen engelledi.

TikTok'un sürekli gündemde olması ise; ABD'li gençleri tedirgin ediyor. İki gün önce gece geç saatlerde bazı kullanıcıların, beğeni ve görüntüleme ayarlarının bozulmasının ardından özellikle ABD'li kullanıcılar "Acaba TikTok'a yasak mı geliyor?" endişesi yaşadı.

Bunun üzerine TikTok, genel bir sorun yaşandığını kabul etmekle beraber soruna neyin neden olduğunu açıklamadı.

Covid-19 öncesinde ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlikle, Çin merkezli girişimlerin ABD'deki faaliyetlerinin kısıtlanmasıyla sonuçlanmıştı. Uzun süredir yeni bir şirket yapılandırmasıyla uygulamanın Çin'deki versiyonu Douyin'i, TikTok'tan ayırmaya çalışan ByteDance elini çabuk tutsa iyi olur. 

Yine de Trump'a kızgın olan Z jenerasyonunun TikTok'un arkasında durduğunu belirtmekte fayda var. TikTok'un kapatılma tehditine karşı Trump'ı protesto eden gençler, App Store'da ABD Başkanlık seçimi kampanyası için kullanılan Official Trump 2020 uygulamasını olumsuz yorumlara boğdu. Sensor Tower verilerine göre uygulamanın App Store sayfasında 26 olumlu yoruma karşılık 700 olumsuz yorum bulunuyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.