Hindistan, aralarında TikTok'ın da bulunduğu onlarca uygulamayı yasakladı

Hindistan ve Çin sınırındaki gerginlik, internet alemine yansıdı. Hindistan bugün aralarında TikTok'ın da bulunduğu 59 siteye erişimi tamamen engelledi.
Hindistan, aralarında TikTok'ın da bulunduğu onlarca uygulamayı yasakladı

Son dönemde Hindistan ve Çin arasında tırmanan yüksek tansiyon, dünyaca ünlü internet girişimlerini de etkilemeye başladı. Hindistan aldığı bir kararla birlikte ülkedeki pek çok Çin uygulamasına erişimi engelledi. Bundan böyle tüm dünyada oldukça popüler olan uygulamalara erişim Hindistan'dan mümkün olmayacak.

Hindistan yapılan resmi açıklamalarla kararı Hintli mobil ve internet kullanıcılarının haklarının korunması için bir adım olarak nitelendirdi ve bunun siber güvenlik adına alınmış bir karar olduğunu belirtti.

Nüfusuyla Hindistan çok önemli bir pazar ve son dönemde Çinli uygulamaların da dünyada ne kadar yaygınlaştığı bir gerçek. Yasaklamayı yapan Hindistan ise elbette yasaklarla ilgili siyasi ve askeri gerilime atıfta bulunmuyor. Bunun yerine savunduğu argüman ise oldukça ciddi. Hindistan'a göre Çin, aşağıda listesini görebileceğiniz bu 59 uygulama ile Hindistan'ın egemenliğine ve bütünlüğüne, Hindistan'ın savunmasına, devlet güvenliğine ve kamu düzenine zarar veriyor. Hindistan, IT Bakanlığı aracılığıyla böyle bir iddiayı gerekçe göstererek tüm siteleri kapattı.

İşte yasaklanan sitelerin listesi:

1. TikTok 2. Shareit 3. Kwai 4. UC Browser 5. Baidu map 6. Shein 7. Clash of Kings 8. DU battery saver 9. Helo 10. Likee 11. YouCam makeup 12. Mi Community 13. CM Browers 14. Virus Cleaner 15. APUS Browser 16. ROMWE 17. Club Factory 18. Newsdog 19. Beutry Plus 20. WeChat 21. UC News 22. QQ Mail 23. Weibo 24. Xender 25. QQ Music 26. QQ Newsfeed 27. Bigo Live 28. SelfieCity 29. Mail Master 30. Parallel Space 31. Mi Video Call – Xiaomi 32. WeSync 33. ES File Explorer 34. Viva Video – QU Video Inc 35. Meitu 36. Vigo Video 37. New Video Status 38. DU Recorder 39. Vault- Hide 40. Cache Cleaner DU App studio 41. DU Cleaner 42. DU Browser 43. Hago Play With New Friends 44. Cam Scanner 45. Clean Master – Cheetah Mobile 46.Wonder Camera 47.Photo Wonder 48. QQ Player 49. We Meet 50.Sweet Selfie 51. Baidu Translate 52. Vmate 53. QQ International 54. QQ Security Center 55. QQ Launcher 56.U Video 57. V fly Status Video 58. Mobile Legends 59. DU Privacy

Yasaklanan siteler arasında TikTok, WeChat, Baidu ve Weibo'nun uygulamaları özellikle dikkat çekici olarak öne çıkabilir. Konuyla ilgili Çin ve taraf uygulamalardan şimdilik bir ses seda yok. Ancak Hindistan gibi bol kullanıcı ve nüfusun olduğu bir pazarı uygulamaların kaybetmesi de önemli bir zarar kalemi olarak ortaya çıkacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.