212 karantina dönemini evden çalışarak geçiren şirketlerden... Fonun ortaklarından Numan Numan birçok kişiyi tedirgin eden süreci "Teknoloji girişimleri için fırsat dönemi" diye tanımlıyor. İnternet ekosisteminin tanınan ismi bu sözüyle tam olarak ne demek istediğini şöyle anlatıyor:
Bu dönemde insanların elinde olan online araçları daha iyi kullanmayı öğrendi. Önceden bu bir opsiyondu. Mecburiyet yoktu. Ama karantina döneminde teknolojiyi anlama ve kullanma yaygınlaştı. Bu da teknoloji şirketlerine fırsat yarattı.
"Karantina döneminde tanıştığımız şirkete yatırım aşamasındayız"
Numan, bu sürecin şirket olarak sadece çalışma şekillerini değiştirdiğini anlatıyor. "İşlerimiz sekteye uğramadı. Aksine yurt dışında iki şirkete yatırım yapmak için ön protokol yaptık" diyen Numanbayraktaroğlu, bu şirketlerden bir tanesiyle karantina döneminde tanıştıklarını söylüyor. Bu sürecin getirdiği koşullardan yatırım yaptıkları şirketlerin hem olumlu hem de olumsuz şekilde etkilendiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İşten çıkarma yapanlar oldu. Ama yine de temkinli ve tedbirli davranarak bu süreçten sağ çıktılar."
Toplamda 7 girişime yatırım yapıldı
Türkiye İnternet tarihinde kurulan ilk risk sermayesi şirketi 212, ikinci 30 milyon euro'luk fonunu Mart 2019'da duyurmuştu. Hedefleri bu fonu 50 milyon euro'ya çıkarmaktı. Şu an 40 milyon euro'yu yakaladıklarını söyleyen Numan, önümüzdeki bir ay içinde hedefledikleri rakama çıkacaklarını belirtiyor. Bu fonun ilk yatırımı ise dijital tabela girişimi Ommasign olmuş, ardından Smart Message, Martı, MallIQ, Chooch, Meddy, App Samurai'ya yatırım yapılmıştı.
Hedef B2B...
İlk fon daha erken aşamada ve girişimin "iyi ürün çıkartabilme ve satabilme" potansiyeline yatırım yapıyorlardı. Bu fon Türkiye odaklıydı. İkinci fon da ise ürünün hazır, yerelde ve kısmen yurt dışında satılmış olmasını istiyorlar. Yeni fon bölgesel yani yüzde 50'si Türkye'ye ayrılmış olsa da Doğu Avrupa, MENA'daki girişimlerde fonlanıyor. B2B yani müşteri olarak kurumları hedefleyen girişimleri yakın markaja aldılar. Aslında çok şaşırtıcı bir durum değil. Numan Numan'ın Credit Suisse ve Goldman Sachs ve diğer ortak Ali Karabey'in Arthur Anderson, Morgan Stanley ve Deutsche Bank'taki deneyimi bu alanı yönelmelerini açıklıyor.
Dokuz yılda neler oldu?
Aralık 2011'de kurulan 212, Türkiye'deki ilk risk sermayesi şirketi... 30 milyon dolarlık ilk fonlarıyla yatırım yaptıkları 12 girişimin bugün dördü ayakta... Iyzico, Insider, Hotel Runner ve Solvoyo... Türkiye'nin en güçlü 10 girişimi arasında yer alıyor. (Hollanda'da kurulan ilk fonda, ortak olarak Emre Kurttepeli ve Mahmut Ünlü vardı.) Büyüklüğünü 50 milyon euroya çıkarmayı hedefledikleri ikinci fondaki yatırımcılar EIF, Katar Kalkınma Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası ve İTÜ Arı Teknopark'tan... Yani ilk fonun itibarı, ikinci fon için güçlü kurumsal yatırımcıları çekmeyi başardı.
E-ticaret işine iyi para konması gerekiyor
Numan Numan ilk kuruldukları dönemde işlerin aslında pek de parlak gitmediğini söylüyor ve o dönemi şöyle anlatıyor: "O döneme uygun olarak portföyümüzde sekiz girişim vardı. Bunlardan dördü e-ticaret, biri de oyun sektöründendi. Bunlardan beşi yürümedi. O zamanki stratejimiz 'para koyalım, işler iyi gittikçe yabancı yatırımcı gelsin' idi. Ama işler umduğumuz gibi gitmemişti."
Ona göre portföyde yatırımlar kalması ya da yatırdığın paranın yarısını almak bir başarı değil. Bunun yerine iyi gitmeyen işi kapatıp, enerjiyi başarılı olana yönlendirmek... 212 bu strateji sayesinde ilk fonlarının getirisi şu anda 2, 2x oldu. Peki ikinci fondan aynı başarıyı yakalayabilirler mi sorusunun cevabını ise zaman gösterecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap